Tradiții și superstiții de Anul Nou. Ce trebuie să faci de Revelion?

revelion
Photo by cottonbro from Pexels

O mulțime de tradiții și superstiții sunt legate de trecerea anilor. Ele diferă de la popor la popor, dar în România sunt o serie de tradiții și superstiții pe care trebuie să le urmezi pentru a avea un an nou prosper și plin de noroc.

Printre tradițiile moștenite din bătrâni le regăsim pe următoarele:

 • Se spune că în ultima zi din an, dar și în prima zi din noul an, nu e bine să arunci nimic din casă, să duci gunoiul sau să faci cheltuieli. Bătrânii spun că dacă vei face asta, îți vei arunca norocul din casă.
 • Una dintre cele mai cunoscute superstiții de Anul Nou este legată de prima persoană care-ți intră în casă: se spune că dacă este o femei cea care-ți va trece pragul, îți va aduce ghinion, dacă e bărbat, noul an va fi plin de noroc. Conform tradiției, persoanele cu părul blond sau roșcat aduc ghinion, iar cele brunete noroc.
 • În noaptea dintre ani trebuie să fie mult zgomot, tradiția spune că cu cât va fi mai mare gălăgia pe care o vei face de Revelion, cu atât mai repede vei alunga spiritele rele.
 • Pentru a ține la distanța spiritele rele, în unele zone din România se obișnuiește să păstrezi o căpățână de usturoi în buzunar.
trecerea dintre ani
Photo by Nicole Michalou from Pexels
 • La miezul nopții trebuie să ai ușa deschisă la casă pentru a lăsa anul vechi să plece și cel nou să intre.
 • Pentru a atrage energii pozitive, se spune că în noaptea dintre ani trebuie să porți ceva roșu și ceva nou.
 • De Revelion, nu ai voie să dormi, se spune că persoanele care nu vor rezista trecerii dintre ani, vor fi somnoroase tot anul.
 • Tradiția spune că de Anul Nou trebuie să ai bani în buzunar pentru ca noul an să nu te prindă sărac, câteva boabe de grâu pentru a fi ferit de foamete.
 • În plus, în noaptea dintre ani, românii mănâncă pește pentru a avea un an lin și ușor, așa cum înoată peștele. Tot tradiția spune că de Revelion nu se mănâncă niciodata carne de pasăre pentru că aduce ghinion, asta pentru că ele de-a lungul anului zgârmă pământul și-l împrăștie, ceea ce înseamnă că așa vei face tot anul: îți vei împrăștia norocul și prosperitatea din casă.
 • În noaptea de Revelion și pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiția spune că asta își va aduce ghinion tot anul.
 • Conform obiceiurilor din străbuni, fetele singure trebuie să-și pună un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramură de măr și un bănut, iar în timpul nopții își vor visa bărbatul cu care se vor căsători.
 • Îndrăgostiții trebuie să se sărute sub vâsc, se spune că asta îi va ajuta să păstreze flacăra dragostei aprinsă tot anul.

Sport

sport

Cum prevenim accidentările în sala de fitness? Ce trebuie să facem ca să nu ne accidentăm la antrenamente

Mergi deja de ceva timp la sală şi ai observat că încep să te doară articulaţiile, simţi contracturi musculare care [...]

Sanatate

unghii

Încrețiturile de pe unghii: ce reprezintă și când trebuie să te îngrijorezi

Unghiile sunt un factor cheie în analizarea stării de sănătate pentru că acestea pot oferi informații importante despre felul în [...]

Sanatate

coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății: Virusul COVID-19 s-ar putea să nu dispară niciodată! HIV nu a dispărut, dar ne-am obișnuit să trăim cu el

O mulțime de teorii au circulat în ultima perioadă despre cum va evolua pandemia de Coronavirus, dacă și cum vor [...]