Ce trebuie să conțină kit-ul de urgență pe care e bine să-l ai în casă

kit
Imagine de Annalise Batista via Pixabay

Indiferent că este vorba despre un incendiu, un cutremur, o urgență medicală, în fiecare casă trebuie să existe un kit de urgență, iar articolul acesta are scopul de a te ghida în alcătuire unei astfel de truse pentru situații mai puțin plăcute de care din nefericire poți avea parte într-o viață.

Sigur că nu trebuie să ne gândim la ce este mai rău, dar cel mai bine este să fii mereu pregătit pentru situații care îți pot pune viața în pericol.

Specialiștii în situații de urgență recomandă ca o astfel de trusă să fie depozitată într-un dulap, cât mai aprope de o ușă de ieșire din casă, și o trusă identică să fie și în mașină.

Iată care sunt obiectele pe care trebuie să le conțină o trusă de urgență:

  • Un plan de comunicare care să aibă o listă cu numerele de telefon al persoanelor apropiate, o hartă a împrejurimilor și un loc de întâlnire în caz de dezastru. Asigură-te că toți cei din familie știu ce au de făcut și cunosc planul în detaliu pentru ca totul să decurgă fără probleme.
  • Apă. Dar de câtă apă ai nevoie? Ei bine, acest lucru depinde de natura dezastrului, de zona geografică în care locuiești sau de starea ta de sănătate. Regula generală în Statele Unite ale Americii este că în caz de urgență trebuie să ai cam 4 litri de apă depozitată pentru fiecare persoană din casă pe zi, deci 12 litri de apă pentru 3 zile de supraviețuire.
  • Alimente neperisabile tot pentru aproximativ 3 zile, dar nu strică să ai la îndemână cantități și mai mari de atât. Cele mai indicate sunt conservele sau alimentele care se pot consuma fără să aibă nevoie de gătire cu ajutorul gazului sau al electricității precum tonul, untul de arahide, sau batoane de cereale. Ai mare grijă dacă cineva din familie are restricții alimentare din cauza unei probleme de sănătate.
  • Trusă de prim-ajutor. Acestea se găsesc deja în magazine și se pot cumpăra ca atare, dar este valabilă și aici recomandarea de a adăuga produse sau medicamente pentru afecțiuni de care suferi, astmul de exemplu.
  • Instrumente multifuncționale precum surubelnița, clești, foarfece. Acestea te pot salva dintr-o situație care îți poate pune viața în pericol.
  • Bani numerar în bancnote cât mai mici pentru a putea cumpăra carburant pentru mașină sau mâncare. Nu contează suma pe care o ai deoparte, important este să reziști câteva zile în caz de dezastru.
  • Încearcă să ai mereu carburant în mașină atât cât ai nevoie și puțin peste, spun specialiștii în situații de urgență. Recomandarea este să ai mereu rezervorul peste jumătate.
  • Câteva haine de schimb, în funcție de sezon. Ceva călduros, o pelerină de ploaie sau o haină care să te protejeze de vântul tăios.
  • În cazul unei situații de urgență, cu siguranță nu vei știi unde vei ajunge sau ce se poate întâmpla cu tine dacă este cazul să fii relocat. Cel mai bine este să ai la îndemână încălțările închise precum teniși sau ghete, nu sandale sau papuci.
  • Tehnologia nu te poate ajuta prea mult în caz de dezastru. Încearcă să ai în trusă echipamente precum lanternă cu baterii, cutie de chibrituri, saci de gunoi sau un încărcător auto pentru telefonul mobil.
  • Nu uita de documente importante precum cele de identificare: permis de conducere, carte de identitate sau pașaport, asigurările de viață, de inundații sau incendii, actele de proprietate, certificatele de naștere, testamentele, împuternicirile sau altele de acest fel. Cel mai bine este să le ai scanate, xeroxate sau pur și simplu fotografiate și stocate într-o bază de date unde să ai acces ușor, indiferent de natura situației.
  • Chiar dacă este vorba despre un kit de supraviețuire și importante sunt elementele de strictă necesitate, nu uita și de confortul fizic sau psihic, mai ales în cazul copiilor. Fie că este vorba despre ceva dulce, o carte de suflet sau o jucărie, și acestea sunt elemente care vă pot ajuta să depășiți mai ușor o situație de criză.

Familie

Beneficiile alăptatului la bebeluși

Alăptatul bebelușilor oferă numeroase beneficii atât pentru copil, cât și pentru mamă. Acesta nu este doar o modalitate de a [...]

Noutati

Dr. Rares Nechifor

90% dintre fibromele uterine pot fi tratate non-chirugical. Dr. Rareș Nechifor explica beneficiile embolizarii.

Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională, semnalează că 90% dintre fibroamele uterine depistate se pot trata și în România [...]

Lifestyle

Ana Morodan

Ana Morodan: ”Trăim vremuri în care cel mai bine e să stăm în casă!”

PRO TV a demarat zilele acestea o campanie de conștientizare a importanței recomandării autorităților de a sta la domiciliu pe [...]