Studiu: 90% dintre români nu știu să acorde primul ajutor

prim ajutor. resuscitare
Photo by Pixabay.com

Într-un an pandemic, cu o mulțime de probleme care au legătură cu medicina expuse public, apare un studiu care relevă faptul că în România nu există educația acordării primului ajutor.

În contextul în care țara noastră este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de persoane care cunosc manevrele de prim-ajutor, asociația EDIT lansează prima campanie online de prim-ajutor din România, ”Leapșa pentru Viață”.

70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor

leapșa pentru viață

În cazul accidentelor rutiere, jumătate din decese au loc în primele minute de la impact, de aceea primul ajutor este esențial pentru o persoana rănită. Studiile specialiștilor arată că 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Acest proiect este menit să adauge plus valoare nevoii de pregătire a societății în ceea ce privește însușirea regulilor de prim-ajutor de bază.

’’În special în aceste momente grele, considerăm că învățarea corectă a manevrelor de prim-ajutor este vitală. De aceea, am lansat Leapșa pentru Viață, cel mai ambițios proiect de acest fel, prin care ne dorim să ajutăm societatea să evolueze și să răspundem prompt unora dintre cele mai mari nevoi actuale: siguranța și responsabilitatea. Avem alături de noi atât instituții de stat, precum și personalități din lumea entertainmentului și online-ului. Așadar suntem convinși că mesajul nostru va ajunge la cât mai mulți oameni care, de mâine, vor afla cum să acorde primul ajutor.’’ a spus Liviu Zorilă, fondatorul Asociației EDIT.

Șerban Pavlu, Marius Manole, Andi Vasluianu, comedianții Teo și Costel, artistul Deliric s-au alăturat campaniei de prim-ajutor

Printre personalitățile care sunt implicate în această inițiativă se numără actorii Șerban Pavlu, Marius Manole, Andi Vasluianu, comedianții Teo și Costel, artistul Deliric, content creators și formatori de opinie din mediul online cu zeci de mii de urmăritori precum Blogul lui Otravă. Aceștia au filmat video-uri de campanie realizate împreună cu SPIDER Group și 111Film în care arată că au învățat cum se acordă corect primul ajutor. Toate activitățile desfășurate în cadrul acestei campanii sunt  pro bono.

Citește și: Studiu: 38% dintre români ar refuza să se vaccineze împotriva Covid 19

Timp liber

bani

Peste o treime dintre români ar păstra economiile într-un plic în șifonier!

Un nou studiu scoate la suprafață comportamentul românilor față de investiții și economii. E știut faptul că educația financiară lipsește [...]

Sanatate

scaun

Ce se întâmplă în corpul tău când stai toată ziua pe scaun

Statul pe scaun timp îndelunga este o situație des întâlnită în zilele noastre, mai ales în marile corporații, mai ales [...]

Alimente

chipsuri

De ce pungile de chipsuri sunt mereu pe jumătate goale

Chiar dacă nu consumi în mod regulat chipsuri, cu siguranță mai cazi pradă tentației din când în când. Un răsfăț [...]