Durerea cervicală: cum o tratezi

durere cervicala
Photo by Pixabay

Durerea cervicală este o problemă frecventă, pe care a experimentat-o aproape oricine, cel puțin o dată în viață, și ale cărei cauze sunt multiple. Te poți alege cu o durere cervicală după o căzătură sau un traumatism, însă, la fel de bine, aceasta poate apărea când întorci brusc capul sau după o noapte în care ai dormit „cu gâtul strâmb”.

De cele mai multe ori, durerile articulare la nivel cervical dispar în câteva zile și nu constituie o problemă gravă. Totuși, altfel stau lucrurile când acestea persistă, poate fi vorba de o vătămare gravă sau de simptomele unei boli. Durerile cervicale sunt însoțite, uneori, de rigiditate la nivelul gâtului, amețeli și dureri de cap, dificultăți de mestecare și înghițire. Senzația este una foarte neplăcută, însă, din fericire există metode de tratament care te ajută să scapi cât mai curând de probleme.

Tratament medicamentos

Medicamentele administrate au rolul de a reduce inflamația și intensitatea durerii, astfel încât gâtul că își recapete treptat mobilitatea, permițând efectuarea unor exerciții ușoare. Cele mai eficiente, în acest sens, sunt cremele sau gelurile – se aplică prin masarea gâtului, antiinflamatoarele și analgezicele. Acestea se pot procura din farmacii, fără prescripție medicală. Pentru cazurile severe, este nevoie de medicamente mai puternice, care se eliberează doar pe bază de rețetă, în urma unui consult de specialitate. În această categorie intră narcoticele, folosite pentru durerile puternice, și relaxantele musculare. În anumite cazuri, pentru pacienții care se confruntă de mult cu o astfel de problemă, medicii pot prescrie și antidepresive, pentru că suferința pe termen lung are efecte negative și pe plan psihic.

Alte remedii pentru atenuarea durerii

Pe lângă tratamentul medicamentos, mai există o serie de alte remedii care te pot ajuta să scapi de durerea cervicală:

  • Kinetoterapia – kinetoterapeutul îți va recomanda o serie de exerciții de recuperare, care acționează asupra cauzei durerii, îmbunățesc tonusul muscular și redau elasticitatea ligamentelor și mușchilor.
  • Fizioterapia – tratamentele fizioterapice includ mai multe programe active și pasive, personalizate pentru fiecare pacient în parte. Programele pasive constau în masaj, terapii la cald și la rece, tratament cu ultrasunete, tracțiune și stimularea nervului electric transcutanat. În același timp, programele active sunt reprezentate de o serie de exerciții pentru redarea flexibilității, a stabilității și a forței mușchilor de la nivel cervical.
  • Acupunctura – este o tehnică tradițională, care stimulează sistemul nervos central prin introducerea în piele a unor ace, în anumite puncte de pe corp. Acestea sunt lăsate în piele între 15 și 30 de minute, și, în anumite situații sunt încălzite sau încărcate cu o sarcină electrică slabă. Această procedură determină eliberarea în organism a unor substanțe ce atenuează durerea la nivelul gâtului și spatelui și induce, totodată, o stare de confort psihic.
  • Exercițiile fizice – acestea trebuie să fie de intensitate moderată, pentru a nu forța zona afectată, și să fie urmate după un program regulat. Exercițiile pentru gât, cele de flexibilitate și întindere, precum și mișcările cardio pot contribui la ameliorarea și apoi dispariția durerii cervicale.

Pentru a nu fi nevoit să apelezi la metodele de tratament enumerate mai sus, este mai simplu să previi apariția unei astfel de probleme. În primul rând, adoptarea unei poziții corecte la volan, la birou și în timpul somnului este esențială în acest sens.

Astfel, când stai la birou, monitorul calculatorului trebuie să fie la nivelul ochilor, iar spatele să fie drept, rezemat de spătarul scaunului. La volan, scaunul șoferului trebuie să fie reglat cu spătarul cât mai drept, pentru a susține partea inferioară a spatelui și capul. În ceea ce privește poziția în timpul somnului, dormitul pe spate este cel mai sănătos pentru sănătatea coloanei.

Interventii si terapii

albire dentara

Albire dentară – recomandări și contraindicații

Dinții tăi pot prinde o nuanță diferită de cea naturală sau se pot decolora din mai multe motive. Dacă îți [...]

Sanatate

mușcătură

Te-a mușcat o insectă? Care are cea mai periculoasă mușcătură

E vară, e soare, iar insectele nu șin cont de faptul că oamenii vor să se relaxeze cât mai mult [...]

Afectiuni

somn

Insomnia. Ce este tulburarea de somn, simptome și cum se tratează

Insomnia este o tulburare de somn obișnuită care te poate face să adormi greu, să un somn greoi sau să [...]