Durerea cervicală este o problemă frecventă, pe care a experimentat-o aproape oricine, cel puțin o dată în viață, și ale cărei cauze sunt multiple. Te poți alege cu o durere cervicală după o căzătură sau un traumatism, însă, la fel de bine, aceasta poate apărea când întorci brusc capul sau după o noapte în care ai dormit „cu gâtul strâmb”.
De cele mai multe ori, durerile articulare la nivel cervical dispar în câteva zile și nu constituie o problemă gravă. Totuși, altfel stau lucrurile când acestea persistă, poate fi vorba de o vătămare gravă sau de simptomele unei boli. Durerile cervicale sunt însoțite, uneori, de rigiditate la nivelul gâtului, amețeli și dureri de cap, dificultăți de mestecare și înghițire. Senzația este una foarte neplăcută, însă, din fericire există metode de tratament care te ajută să scapi cât mai curând de probleme.
Medicamentele administrate au rolul de a reduce inflamația și intensitatea durerii, astfel încât gâtul că își recapete treptat mobilitatea, permițând efectuarea unor exerciții ușoare. Cele mai eficiente, în acest sens, sunt cremele sau gelurile – se aplică prin masarea gâtului, antiinflamatoarele și analgezicele. Acestea se pot procura din farmacii, fără prescripție medicală. Pentru cazurile severe, este nevoie de medicamente mai puternice, care se eliberează doar pe bază de rețetă, în urma unui consult de specialitate. În această categorie intră narcoticele, folosite pentru durerile puternice, și relaxantele musculare. În anumite cazuri, pentru pacienții care se confruntă de mult cu o astfel de problemă, medicii pot prescrie și antidepresive, pentru că suferința pe termen lung are efecte negative și pe plan psihic.
Pe lângă tratamentul medicamentos, mai există o serie de alte remedii care te pot ajuta să scapi de durerea cervicală:
Pentru a nu fi nevoit să apelezi la metodele de tratament enumerate mai sus, este mai simplu să previi apariția unei astfel de probleme. În primul rând, adoptarea unei poziții corecte la volan, la birou și în timpul somnului este esențială în acest sens.
Astfel, când stai la birou, monitorul calculatorului trebuie să fie la nivelul ochilor, iar spatele să fie drept, rezemat de spătarul scaunului. La volan, scaunul șoferului trebuie să fie reglat cu spătarul cât mai drept, pentru a susține partea inferioară a spatelui și capul. În ceea ce privește poziția în timpul somnului, dormitul pe spate este cel mai sănătos pentru sănătatea coloanei.