Noi informații despre infectare de pe haine, colete sau încălțăminte. Ce spun ACUM experții

covid
Imagine de 15675001 via Pixabay

Publicația New York Times și-a rugat cititorii să pună întrebări despre coronavirus. Se pare că cea mai mare teamă a oamenilor este legată de infectarea cu Covid-19 de pe haine, încălțăminte sau colete. Specialiștii care au fost contactați de publicația mai sus menționată au răspuns întrebărilor și i-au lămurit pe oameni.

Experții pe care New York Times i-a contactat au spus că nu e nevoie să îți schimbi hainele sau să faci duș ori de câte ori revii de afară. Dar regula spălatului pe mâini trebuie să rămână în picioare indiferent de situație. Te poți infecta cu Covid-19 de la o persoană care este deja bolnavă și care tușește sau strănută, mare atenție însă decă majoritatea picăturilor de salivă ajung pe tine și pe hainele tale – în această situație trebuie să mergi acasă și să faci duș neapărat.

Virusul rezistă pe metal și plastic 3 zile, iar pe carton numai 24 de ore

În ceea ce privește coletele, răspunsul a fost dat încă de luna trecută, în urma unui studiu: virusul rezistă pe metal și plastic 3 zile, iar pe carton numai 24 de ore.

Cartonul are proprietăți absorbante, iar virusul moare mult pe repede. Pentru a fi totuși sigur că nu există niciun risc, spală-te pe mâini de fiecare dată după ce ai atins pachetul sau nu-l atinge deloc cu mâinile goale timp de 24 de ore după ce l-ai primit.

Păstrează distanța socială, spală-te pe mâini ori de câte ori este nevoie. Sunt puține șanse să te infectezi cu noul coronavirus de pe încălțăminte, dar dacă ai posibilitatea, spal-o ca să elimini cât mai multe bacterii.

Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea

Oamenii ar trebui să se spele des pe mâini cu apă și săpun, timp de 20 de secunde, inclusiv imediat după îndepărtarea mănușilor și după contactul cu o persoană bolnavă. În cazul în care săpunul și apa nu sunt disponibile și mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant pe bază de alcool care conține cel puțin 70% alcool.

Iată ce trebuie să știi despre gelul dezinfectant:

Și mai trebuie făcută o distincție: curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Curățarea se referă la îndepărtarea murdăriei, a germenilor de pe suprafețe. Acest proces doar îndepărtează germenii, le reduce numărul. Dezinfectarea se referă în schimb la utilizarea unor substanțe chimice care ucid germenii de pe suprafețe. Înainte de dezinfectare, trebuie să fie mereu făcută curățarea suprafețelor pentru ca riscul de răspândire a infecției să fie cât mai mic.

Citește și: Cum să scapi de obiceiul de a-ți atinge fața: sfaturi de la experți

Alimente

fast food

Ce să nu comanzi niciodată la fast-food

Produsele fast-food sunt în topul preferințelor culinare chiar și la mulți de la lansarea lor pe piață. Chiar dacă au [...]

Noutati

creier

Exerciții pentru memorie, concentrare și sănătatea creierului. eBook. Descarcă-l GRATUIT

„Brain Workout. Exerciții pentru memorie, concentrare și sănătatea creierului” este un eBook lansat de clinica Neuroaxis pentru cei care-și doresc [...]

Psihologie

O femeie îmbrăcată în costum elegant, cu părul coafat, care arată semnul ok către camera de fotografiat

Cum să-ți construiești încrederea în sine

Încrederea este un sentiment de siguranță în ceea ce privește abilitățile, calitățile și judecata ta. Asociația Americană de Psihologie definește [...]