Gelul dezinfectat are dată de expirare. Până când îl poți folosi în siguranță

gel dezinfectant
Imagine de Ri Butov via Pixabay

Dacă ai găsit un gel dezinfectat rătăcit prin casă sau prin poșetă, nu mai știi când l-ai deschis și te întrebi dacă îl mai poți folosi, atunci trebuie să afli că și aceste gelurile dezinfectante și antibacteriene au dată de expirare, de obicei la trei ani de la data fabricării.

Acestea expiră din cauza faptului că cele mai multe dintre ele conțin alcool, substanță care de-a lungul timpului se evaporă și nu mai sunt la fel de eficiente în lupta cu virusurile și bacteriile.

Kevin Kathrotia, medic american a specificat pentru publicația PureWow: „Este recomandată utilizarea de produse dezinfectante și antibacteriene cu cel puțin 60% alcool. După ce alcoolul se evapora, procentul scade, iar substanța nu mai este la fel de eficientă.

Concluzia este simplă: acestea geluri pot fi folosite o perioadă mai mare de timp, singura mențiune ar fi că nu mai conțin 60% alcool și nu distrug toate bacteriile. Deși nu îți va afecta în niciun fel pielea chiar dacă a expirat, nici nu te va mai proteja la fel de boli.

Dacă nu ai acces la săpun și apă, gelul dezinfectant poate fi folosit pentru a ucide o parte din germenii de pe mâinile sau pentru a-i inactiva„, spune Alex Berezow, microbiolog și la Consiliul American pentru Știință și Sănătate.

Atunci când este posibil, spălarea mâinilor cu apă și săpun este întotdeauna alegerea cea mai bună

Chiar dacă sunt expirate, acestea sunt mai bune decât nimic, mai specifică medicul. Dacă ele sunt singura ta variantă de a te dezinfecta într-un anumit moment, folosește gelul dezinfectant chiar dacă a trecut data menționată pe ambalaj.

În situația în care nu găsești să cumperi gel dezinfectant, poți să-ți faci singur, dar este mult mai bine să te speli pe mâini. Bloom subliniază că atunci când este posibil, spălarea mâinilor cu apă și săpun este întotdeauna alegerea cea mai bună.

În ceea ce privește folosirea unor astfel de geluri atunci când sunteți acasă acesta spune că este o idee proastă să folosiți produse de dezinfectare a mâinilor în casă. Apa și săpunul sunt sfinte în lupta cu virusurile. În plus, dezinfectantul de mâini nu curăță în mod eficient mâinile, dacă acestea sunt murdare.

Cum se folosește corect gelul dezinfectant

  • Când nu ai în preajmă o chiuvetă cu apă și săpun, poți folosi pe mâini o picătură cât o boabă de fasole.
  • Gelul trebuie întins de-a lungul degetelor, printre ele și pe întreaga suprafață a mâinii.
  • Gelul trebuie frecat până se usucă complet pe piele. El nu se șterge cu șervețel după aplicare.

Păstrează mereu mâinile curate. Gelurile dezinfectante sunt utile și practice, dar trebuie să ai în vedere că nu te poți baza 100% pe ele. E foarte important să îți cureți mâinile cu apă și săpun!

Citește și: Masca de protecție care anunță când purtătorul este infectat cu COVID-19

Interventii si terapii

Noul EXCELSIOR, cea mai inovatoare tehnologie de epilare definitivă de până acum!

Epilare definitivă Led Tehnology. Noul EXCELSIOR este cea mai inovatoare tehnologie de epilare definitivă de până acum! Ce este Tehnologia [...]

Sanatate

apă termală

Beneficiile apei termale pentru piele. Proprietăți și mod de aplicare

Apa termală este recomandată de sute de ani de către medici pentru benefiicile pe care le are asupra pielii. Apă [...]

Noutati

dezinfectanti

Alertă! În România se vând dezinfectanți de mâini care pot provoca orbirea!

Într-o alertă trimisă zilele acestea de APC (Asociația Pro Consumatori) se trage un semnal de alarmă referitor la dezinfectanții de [...]