Masca de protecție care anunță când purtătorul este infectat cu COVID-19

mască
Imagine de Darko Stojanovic via Pixabay

O echipă de savanţi de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi Universitatea Harvard lucrează la realizarea unei măști de protecție inteligente care să anunțe atunci când pe suprafața ei ajung particule de salivă ce conțin virusul SARS-CoV-2.

Se pare că o astfel de tehnologie a mai fost folosită și în timpul epidemiilor de Zika și Ebola. Peste numai câteva săptămâni va intra în teste și masca care poate depista noul coronavirus.

Tehnologii mai mult sau mai puţin asemănătoare şi-au dovedit eficienţa şi în depistarea altor virusuri care pot cauza gripă, hepatita C, boala West Nile, rujeolă.

Masca urmează să fie dotată cu senzori speciali care să emită un semnal fluorescent atunci când persoana care o poartă elimină particule de salivă contaminată cu noul tip de virus ce a instaurat panică în întreaga lume. Dacă se va dovedi că este eficientă, se spune că aceasta va putea înlocui fără niciun fel de problemă alte metode de testare precum testele nazofaringiene sau măsurarea temperaturii corporale.

O astfel de mască poate fi folosită în aeroport, la serviciu sau în spitale„, spune Jim Collins, şeful echipei de cercetare.

Deşi proiectul este în faza de început, rezultatele preliminare sunt promiţătoare, susţin cercetătorii. În ultimele săptămâni, ei au testat capacitatea de detecţie a SARSC-CoV-2 pe baza senzorilor, folosindu-se de mostre de salivă.

Designul măștii nu a fost nici el încă stabilit. Există două variante posibile: fie senzorii vor fi integrați în mască, fie se va recurge la realizarea unui accesoriu care să se atașeze de ea și să transmită datele către telefonul mobil smartphone, cu ajutorul unei aplicații.

Senzorii care urmează a fi integraţi în mască sunt realizaţi din material genetic (ADN şi ARN), tocmai pentru a „atrage” virusurile în ţesătură. Într-o astfel de situaţie, dacă purtătorul măştii este infectat şi tuşeşte sau strănută şi elimină particule contaminate, materialul va căpăta o lumină fluorescentă.

Partea mai puțin bună este că această lumină emisă de mască nu se va vedea cu ochiul liber, ci doar cu ajutorul unui fluorimetru un aparat care determină intensitatea şi durata luminii de fluorescenţă emise de o substanţă fotoluminescentă, dar partea bună este că un astfel de aparat costă foarte puțin și și-l poate permite oricine.

Familie

gravida

Vrei sa ramai insarcinata? Uite ce ar trebui sa mananci.

Daca vrei sa ramai insarcinata, specialistii iti recomanda sa-ti planifici un stil alimentar care sa te ajute sa fii mult [...]

Familie

gradinita

Cum se poate adapta mai uşor copilul la creşă. Sfaturi de pus în practică

Despărțirea copilului de mamă nu este un lucru deloc ușor. Să îl lași la cresă poate fi foarte greu în [...]

Familie

copil

Cum îi explici copilului ce înseamnă de fapt sărbătoarea Paștelui

Fiecare sărbătoare este un bun prilej pentru a te afla în preajma familiei, pentru a te bucura de liniște, iubire [...]