Deși se spune că persoanele tinere sunt cele care pot „muta munții”, studiile recente dezvăluie altceva în legătura cu stima de sine. Ce este stima de sine? Deși se pot confunda extrem de ușor stima de sine nu înseamnă neapărat încredere, stima de sine este mult mai mult decât atât. Cuvântul stimă provine din latină și înseamnă „a aprecia”, „a evalua”. Stima de sine înseamnă cum ne apreciem pe noi înșine.
Stima de sine este de fapt răspunsul la întrebarea „Ce cred eu despre cine sunt?”. Este o evaluare a imaginii de sine pe care o avem despre noi și modul în care am învățat să ne raportăm la noi înșine. Este un lucru care se învață și trebuie menționat că stima de sine este în cea mai mare parte învățată în copilărie și toată viața trece printr-un proces continuu de transformare. Trebuie să fii mereu conștient de tine și să ai o părere despre tine atât din punct de vedere al identității persoanele, dar și din punct de vedere al identității sociale.
Mulți cred că stima de sine atinge punctul maxim în jurul vârstei de 20 de ani, dar lucrurile nu stau deloc așa, spun specialiștii. Cercetătorii de la Universitatea Berna din Elveția spun că nivelul cel mai ridicat al stimei de sine vine câțiva zeci de ani mai târziu.
Studiul a fost publicat în revista Psychological Bulletin și a cuprins 191 de articole de cercetare în care au fost analizate peste 165.000 de persoane. Cercetătorii au ajuns la concluzia că stima de sine crește de-a lungul vieții și are o ușoară stagnare în perioada adolescenței, dar nu scade niciodată până la vârsta de 80 de ani.
Nivelul stimei de sine crește după perioada adolescenței și ajunge la nivelul maxim în jurul vârstei de 60 de ani. Abia după vârsta de 70-80 de ani, stima de sine a înregistrat o ușoară scădere. Stima de sine depinde mult de mediul în care trăim. Faptul că ai stabilitate la locul de muncă, ai o relație frumoasă, acestea sunt numai câteva dintre lucrurile care pot promova stima de sine. Chiar și împlinirile din viața copiilor sunt adesea factori care pot influența stima de sine a adulților.
Studiile efectuate spun că este normal ca după vârsta de 60 de ani stima de sine să înregistreze o ușoară scădere. Bătrânețea implică pierderea rolurilor sociale ca urmare a pensionării, a faptului că copiii au părăsit casa părintească, a văduvirii, toate aceste lucruri pot amenința stima de sine. Nici statutul economic, abilitățile cognitive sau starea de sănătatea nu mai rămân aceleași după vârsta de 60 de ani.
Majoritatea oamenilor își mențin adesea nivelul stimei de sine în ciuda faptului că înaintează în vârstă.
Există alimente care te fac fericit? Da! Câteva dintre următoarele produse conțin substanțe active care îți îmbunătățesc starea de spirit:
Trebuie să te concentrezi mereu pe partea pozitivă a lucrurilor. De obicei, oamenii devin nefericiți atunci când se gândesc în permanență la greșelile pe care le-au făcut. Dar nu trebuie să uiți niciodată că stima de sine se va îmbunătăți întotdeauna dacă reușești să înveți din greșelile anterioare.
Sfat: chiar și atunci când ai avut o zi proastă și nu ți-a mers nimic bine, încearcă ca la finalul zilei să scrii pe o foaie doar lucrurile pozitive, nu despre cele care au mers rău. Rezultatele vor fi surprinzătoare.
Nu lăsa factorii externi să te afecteze atât de mult încât să ajungi la depresie. Dacă te identifici cu vreunul dintre factorii de mai jos, începe să faci pași mici pentru a-ți schimba stilul de viață: