Cum să fii musafirul perfect: 10 reguli de bună purtare

Cum să fii musafirul perfect
Cum să fii musafirul perfect

Dacă vrei să afli cum să fii musafirul perfect, pe care orice gazdă și-l dorește și pe care l-ar invita și a doua oară cu aceeași plăcere, sunt câteva reguli pe care trebuie să le știi (și respecți).

Nu uita că, oricât de relaxată ar fi gazda sau oricât de apropiați sunteți, fiecare dintre noi are propriile limite și nevoi de care este bine să ții cont pentru ca perioada în care veți locui în aceeași casă să fie una cât mai plăcută de amble părți.

Sigur că să fii un oaspete plăcut ar putea să pară mai simplu dacă invitația este valabilă doar câteva ore, însă chiar și așa există o conduită la care cel mai probabil se așteaptă gazdele.

Cum să fii musafirul perfect

Ai aici cele 10 reguli de aur pe care ar trebui să le urmeze orice oaspete pentru ca gazda să se simtă la fel de bine.

Anunță-ți venirea din timp

Ar putea să ți se pară un gest spontan și o surpriză grozavă, mai ales dacă nu v-ați văzut de mult timp, dar nu se știe în ce moment al vieții îți găsești prietenul sau dacă nu cumva avea planuri cu familia pentru următoarea perioadă. Ca să se bucure de venirea ta și să se simtă confortabil cu tot ceea ce îți poate oferi ca gazdă, sună și prezintă-i intențiile tale. Dacă vrei să vii însoțit de un copil sau de un animal de companie, cu atât mai mult anunță.

Nu veni cu mâna goală

Serios! Cadoul poate fi unul simbolic. Acesta trebuie să arate că nu a fost luat pe ultima sută de metri sau la întâmplare. Poți opta pentru un desert de la o patiserie sau cofetărie, un buchet frumos de flori sau un vin. Un coș de picnic (dacă gazda stă la curte) sau o decorațiune specifică momentului, de exemplu, un iepuraș de Paște. Este important să nu fie un obiect care să ocupe mult loc. Să fie cât mai practic și eventual să poată fi consumat. Este foarte posibil să nu aveți aceleași gusturi la accesoriile de casă.

Împachetează corect, după nevoile personale

Să uiți să îți pui în bagaj pasta de dinți nu este atât de grav dacă e singurul lucru omis. Dar, dacă te aștepți ca gazda să îți ofere toate produsele de igienă necesare șederii, atunci ar trebui să fii puțin mai realist.

Spune clar cât intenționezi să stai

Este normal să vrei să stai mai mult atunci când te simți bine, mai ales la o casă de vacanță, dar nu e politicos. De asemenea, sigur nu bifează regulile atunci când vrei să știi cum să fii musafirul perfect. O gazdă bună nu te va întreba cât stai și când vrei să pleci. Dar asta nu înseamnă că trebuie să profiți de amabilitatea sa. Asigură-te că îi spui cât intenționezi să stai. În acest fel nu îți obligi gazda să își schimbe planurile făcute până la venirea ta.

Respectă regulile casei

Fiecare persoană se simte bine în felul său: pentru unii trezitul la prima oră rămâne valabil și în timpul job-ului, și în vacanțe, pentru alții, concediile sunt cel mai bun pretext pentru un somn lung. Dacă nu ești familiar cu obiceiurile gazdelor, întreabă direct și politicos care sunt regulile casei: de la orele de odihnă, la volumul sonorului agreat de cei ai casei. Dacă vii împreună cu copiii, regulile casei se aplică și pentru copiii tăi. Mai ales când e vorba de folosirea gadgeturilor sau obiceiurile de a lua masa.

Nu absenta stând prea concentrat pe social media

Dacă ai o sarcină de serviciu de rezolvat sau vrei să cauți informații despre un loc pe care ai vrea să îl vizitezi și este în proximitatea casei, atunci este în regulă să folosești telefonul chiar și în prezența gazdei. În orice alte cazuri, este un gest nepoliticos. Chiar dacă a devenit un stil de viață pentru majoritatea, să stai pe Social media în timp ce gazda este lângă tine este un gest chiar urât.

Musafirul perfect dă o mână de ajutor

Adu-ți aminte că ești acasă la cineva și nu la hotel. Chiar dacă gazdele se vor oferi să îți creeze condiții cât mai bine, poți face mici gesturi care să ajute. De exemplu, fii activ la pregătirea, aranjarea și strângerea meselor și du gunoiul. Dacă ești familiar cu orașul, oferă-te să te ocupi mâcar câteva ore de programul copiilor. Părinții sunt la muncă sau au de rezolvat câte ceva pe lângă casă, așa că nu strică să le dai o mână de ajutor. Mergi să faci aprovizionarea, mai ales dacă șederea se întinde pe mai multe zile.

Fă-ți un program separat

Dacă pentru tine e concediu, dar pentru gazde e o zi obișnuită de muncă, asigură-te că îți faci un program separat. Că îi anunți la ce oră pleci și vii din casa lor. La întoarcere, sună și întreabă dacă mai au nevoie de ceva pentru pregătirea mesei. Sau dacă au nevoie să faci un mic ocol pentru a aduce și copiii de la cursuri.

Reaprovizionează și lasă curat

Dacă gazdele ți-au lăsat casa și cheile ei pe mână, dar s-au asigurat că frigiderul și barul nu te întâmpină goale, atunci fii musafirul care va fi invitat și a doua oară asigurându-te că, înainte să pleci, ajuți la reaprovizionare. Dacă nu totală, măcar parțială. De exemplu, laptele consumat la micul dejun ar fi putea fi un obicei la fel de frecvent pentru tine, dar și pentru ei. Să le găsească și gazda la îndemână ar fi un gest apreciat. Și ceea ce lași în frigider și în bar este important, dar și curățenia lăsată. Strânge așternuturile folosite și du gunoiul. Încearcă să lași cât mai curat. Așa cum, de altfel, ți-ai dori și tu dacă cineva ar veni în casa ta.

Întoarce invitația

Tuturor le plece să fie musafiri, dar e mai complicat să fii gazdă. Ca să le arăți că apreciezi efortul lor de a te acomoda, întoarce invitația. Chiar dacă locuiești într-un oraș mai mic sau într-un sat necunoscut, pentru o gazdă sătulă de un oraș aglomerat, cu un job stresant, casa ta ar putea fi următoarea destinație de vis.

Fie că vrei să faci o impresie bună unor persoane pe care abia le-ai cunoscut și care te-au chemat la casa lor de vacanță, fie că ești în postura unui viitor nou membru al familiei extinse sau, pur și simplu, mergi la un fost coleg de facultate, cu care ai împărțit niște ani o cameră de doar câțiva metri pătrați, să mergi pe terenul lor e altceva. Iar când ai dubii legate de ceea ce este bine și nu știi cum să fii musafirul perfect, nu doar te pune în locul lor. Cel mai bine e să întrebi deschis. Așa vei înlătura orice neînțelegere și vă veți putea bucura fiecare de timpul și spațiul petrecut împreună.

Foto: pexels.com

Noutati

buze

Fațetele dentare. Cat costă un zâmbet perfect?

Ne place să zâmbim, pentru că un zâmbet curat și luminos transmite sănătate, încredere, pozitivitate. Știai că un astfel de [...]

Afectiuni

O femeie care își face un tratament facial la salon

Ce este cuperoza și cum se poate trata

Rozaceea (roe-ZAY-she-uh) este o afecțiune comună a pielii care provoacă înroșire sau vase de sânge vizibile pe față. De asemenea, [...]

Nutritie si sport

5 moduri de a avea un stil de viață mai sănătos

Cauți să duci o viață mai sănătoasă, dar nu știi de unde să începi? Iată 5 pași către un stil [...]