Scapă de anxietate printr-o tehnică de 10 minute testată de științific

meditatie
Photo by Prasanth Inturi from Pexels

O meditație de 10 minute poate ajuta persoanele cu anxietate să își îndeplinească mai bine sarcinile de zi cu zi, sugerează un studiu recent. Tulburările de anxietate sunt una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate mintală în Canada, afectând aproximativ unul din 10 canadieni.

Poate că nu este atât de surprinzător, având în vedere cerințele lumii noastre moderne și tehnologia „permanentă” la care suntem conectați în mod constant, ceea ce ne facem să ardem ”lumânarea la ambele capete”: să dormim puțin și să ne simțim copleșiți. În timp ce eliminarea unor presiuni poate fi de ajutor, 10 minute pentru meditație atentă ar putea ajuta persoanele cu anxietate, potrivit unui studiu al Universității din Waterloo.

Cercetătorii au recrutat 82 de voluntari cu anxietate diagnosticată pentru un studiu, care a fost publicat în numărul de mai 2017 al revistei științifice Consciousness and Cognition. Voluntarii au finalizat o sarcină pe calculator, care le-a impus să acorde o atenție deosebită timp de 15 minute, fără pauză.

„Am măsurat pentru prima dată ce tipuri de gânduri aveau participanții și, în al doilea rând, cât de bine au reușit să rămână concentrați”, spune Mengran Xu, cercetător și doctorand la Waterloo. În continuare, participanții au fost repartizați la întâmplare în două: jumătate au practicat o meditație de respirație atentă timp de 10 minute, iar cealaltă jumătate a ascultat un audiobook timp de 10 minute. Apoi participanții au finalizat din nou aceeași sarcină pe calculator.

Cercetătorii au descoperit trei beneficii cheie, spune Xu: meditația a ajutat persoanele anxioase să rămână concentrate; le-a permis să-și antreneze atenția asupra sarcinii din fața lor; și le-a permis să-și îndepărteze gândurile de preocupările viitoare și să le spună, după cum spune Xu, „aici și acum”. Constatările sale se bazează pe alte cercetări care demonstrează cât de eficientă poate fi meditația pentru tulburările de anxietate.

Vrei să încerci meditația pentru a reduce anxietatea?

Xu sugerează practicarea unei scurte meditații înainte de o sarcină. „Există multe aplicații și înregistrări audio disponibile pe internet. Din nou, pe baza rezultatelor noastre, vă recomandăm să urmați o meditație ghidată (sub formă de înregistrări audio). Pentru a practica meditația, este important să vă concentrați atenția asupra stimulilor externi, care includ senzații corporale (adică, cum stăm pe scaun) și respirație (adică senzația de aer care intră și iese)„.

Dar Xu subliniază că cea mai importantă parte a practicării meditației este ce trebuie să faci atunci când mintea ta rătăcește. „Recunoaște pur și simplu că mintea ta a rătăcit și îndreaptă-ți ușor atenția înapoi către respirația ta”, spune el. Încercați tot posibilul pentru a evita aceste alte greșeli de meditație.

Citește și: Vârsta exactă la care o persoană are cea mai mare stimă de sine. Când te simți cel mai bine în pielea ta

Sanatate

Ziua Mondiala AVC

29 octombrie, Ziua Mondiala a Accidentului Vascular Cerebral

In 2020, in primele 9 luni ale anului, 27 000 de pacienti cu AVC au fostinternati in spitalele din Romania, [...]

Dieta si nutritie

Un bol cu afine și zmeură

Cele mai bune fructe pentru slăbit. Ce e recomandat să consumi

Fructele au cu siguranță un loc în diagrama alimentației sănătoase. Aceasta din urmă este un sprijin pe care nu îl [...]

Dieta si nutritie

chirurgie estetica

Ce pericole se ascund în spatele excesului de grăsime viscerală? Află de la medicul nutriționist Șerban Damian

Obezitatea reprezintă în momentul actual o problemă uriașa de sănătate publică și este în continuă creștere în întreaga lume. Studiile [...]