Reacții adverse după administrarea antibioticelor. La cât timp pot să apară

Antibiotic pastile
Efectele secundare ale antibioticelor pot varia de la reacții alergice ușoare până la severe / Pixabay

Toate medicamentele au efecte secundare, inclusiv antibioticele. Antibioticele sunt medicamente care tratează infecțiile prin uciderea bacteriilor sau a altor organisme sau încetinind dezvoltarea acestora. Care sunt cele mai frecvente reacții adverse după administrarea antibioticelor.

Un efect secundar e o reacție nedorită care apare în plus față de acțiunea terapeutică dorită a antibioticului.

Reacții adverse după administrarea antibioticelor

Efectele secundare ale antibioticelor pot varia de la reacții alergice ușoare până la severe. Atunci când sunt utilizate în mod corespunzător, majoritatea antibioticelor sunt relativ sigure, cu puține efecte secundare. Cu toate acestea, unele reacții adverse pot interfera cu capacitatea corpului de a rezista pe toată durata tratamentului. În aceste cazuri, trebuie să iei legătura cu medicul care a prescris antibioticul.

Efectele secundare frecvente ale antibioticelor sunt:

  • Erupție cutanată ușoară sau alte reacții alergice
  • Scaune moi, diaree de scurtă durată
  • Greață
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Infecții vaginale fungice sau afte bucale

Efectele secundare mai severe ale antibioticelor sunt:

  • Reacție alergică severă care duce la dificultăți de respirație, umflarea feței
  • Diaree severă apoasă sau cu sânge
  • Crampe stomacale
  • Infecții cu ciupercă în gură sau vagin (secreții albe și mâncărimi severe în vagin sau răni bucale ori pete albe în gură sau pe limbă)

Aceste efecte secundare sunt extrem de variabile. Cu toate acestea, există unele efecte secundare comune care pot apărea în cadrul claselor mai mari de antibiotice. De asemenea, pot apărea efecte secundare pe termen lung ale antibioticelor, dar sunt rare.

Ar trebui să opresc antibioticul dacă am un efect secundar?

Dacă te confrunți cu un efect secundar grav al antibioticului, ar trebui să te adresezi medicului pentru a discuta despre simptomele pe care le ai. Specialistul îți poate oferi următoarele recomandări:

  • Rămâi pe același antibiotic și gestionezi efectul secundar
  • Ajustezi doza
  • Trecerea la un alt antibiotic.

În cele mai multe cazuri, toate tratamentele cu antibiotice ar trebui să fie terminate, cu excepția cazului în care medicul decide altceva. Oprirea antibioticelor devreme poate permite agravarea infecției și poate duce la rezistența la antibiotice, făcând antibioticul mai puțin eficient.

Chiar dacă infecția pare să fi dispărut înainte ca tratamentul să se termine, continuă tratamentul cu excepția cazului în care medicul spune să-l oprești.

Când să-ți suni medicul

Diareea ușoară dispare de obicei după ce încetezi să iei medicamentul. Cu toate acestea, dacă diareea este severă, poate provoca:

  • dureri abdominale și crampe
  • febră
  • greaţă
  • mucus sau sânge în scaun.

Aceste simptome pot fi cauzate de o creștere excesivă a bacteriilor dăunătoare în intestine. În aceste cazuri, sună imediat medicul.

De asemenea, antibioticele precum tetraciclina și doxiciclina pot provoca colorarea permanentă a dinților la copiii ai căror dinți sunt încă în curs de dezvoltare. Acest efect apare mai ales la copiii cu vârsta mai mică de 8 ani.

Dacă o femeie însărcinată ia aceste medicamente, acestea pot păta dinții primari ai copilului în curs de dezvoltare.

Timp liber

copil

Cadouri de Paște pentru copii. Ce să le aducă iepurașul

Adevărata însemnătate a Sărbătorilor Pascale nu este deloc ușor de înțeles pentru micuți. Cel mai adesea ei o asociază cu [...]

Afectiuni

Hernia inghinala

Hernia inghinală. De ce apare, cum se manifestă și cum se tratează.

Hernia inghinală reprezintă o exteriorizare la nivelul regiunii inghinale (datorită existenței unor zone slabe parietale) a unor organe intraabdominale: corn [...]

Afectiuni

Sarcoidoza, o boala autoimună

Sarcoidoza este o boală inflamatorie cronică care se caracterizează prin formarea de granulome (aglomerări de celule inflamatorii) în diverse organe [...]