Andreea Alexandru: ”Cred că va trebui să ne obișnuim să trăim cu prezența acestui virus – CoVID 19, așa cum o facem cu virusul gripal”

Andreea Alexandru
Photo by alistmagazine.ro

Primul test care măsoară nivelul de imunitate al celor care s-au vindecat de Covid-19 a fost conceput de cercetătorii din Franța, iar după 15 mai oricine poate să își facă un astfel de test și în țara noastră. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, ne explică ce înseamnă testele de imunitate, cât sunt de exacte și cât costă ele. Detalii în cele ce urmează!

Pe înțelesul tuturor, ce înseamnă acest test al imunității împotriva Covid 19? În ce constă și ce ne arată el?

Sistemul imun va lupta mereu împotriva a tot ceea ce este non-self (nu este propriu organismului) în diferite moduri, cu diferite arme. Unele dintre acestea arme se cheamă anticorpi. Aceștia sunt de tip IgM și sunt produși în faza acută a unei boli, în medie, în primele două săptămâni de la întâlnirea organismului cu “inamicul“, în acest context cu virusul CoVID-19, și de tip IgG, produși după 2 săptămâni de la momentul infectant în perioada de refacere/convalescență. Organismul are nevoie de aceste săptămâni pentru a mobiliza resursele și sistemele implicate în producerea acestor Anticorpi (“o armată de soldați bine instruiți să recunoască un anumit tip de inamic și să lupte cu el“).

În aceste săptămâni, virusul există în organismul nostru, suntem infectați, putem avea sau nu simptome, și suntem contagioși, putând transmite virusul și altor persoane. Aici intervine testarea RT-PCR, care poate detecta prezența virusului prin căutarea acidului nucleic specific acestuia de tip ARN în produsele recoltate (secreții naso-faringiene de obicei – tractul respirator superior fiind poarta de intrare a acestui virus). Astfel, testarea imunității testează prezența acestor anticorpi specifici de tip IgM și IgG produși de organism împotriva “inamicului “ – CoVid-19. Prezența sau absența lor poate ajuta la încadrarea într-o fază a bolii a organismului respectiv, fiind o unealtă de mare ajutor pentru clinicieni.

Prezența noastră activă în societate în aceste zile poate depinde de prezența acestor anticorpi de tip IgG

Cât de exact este? Și dacă suntem imuni înseamnă că putem umbla, circula fără grijă în societate?

Este vorba de specificitate și sensibilitate, acestea fiind undeva între 99 și 100 %, asta însemnând că determină specific doar anticorpii produși pentru CoVid-19. Prezența anticorpilor de tipi IgG ne arată că am trecut prin boală, că avem “o armată de soldați“ instruiți să recunoască “ inamicul” și să reacționeze rapid la o nouă întâlnire cu el. Prezența noastră activă în societate în aceste zile poate depinde de prezența acestor anticorpi de tip IgG, dar încă în cercurile știițifice există discuții dacă acești anticorpi oferă protecție împotriva unei reinfecții cu virusul. Trebuie să ținem cont, de asemenea, că prezența acestui virus s-a adăugat populației de microorganisme existente în jurul nostru patogene, prin urmare “umblatul” fără griji în societate este discutabil .

Care este diferența între acest test și cel care ne spune dacă am fost infectați sau nu cu coronavirus?

Un test RT-PCR cu rezultat pozitiv arată că persoana respectivă are o infecție activă, pe care ar putea să o răspândească. Odată ce o persoană se recuperează după infecție, rezultatele RT-PCR devin negative. Pentru determinarea răspunsului imun la infecție (cine a fost expus și a dezvoltat anticorpi) se recomandă testarea serologică a imunoglobulinelor IgM și IgG in laborator, utilizând tehnici robuste de detecție.

Când va fi adus în România? De cân vom putea fi testați? 

Testul este disponibil în România deja, sub diferite variante. Pe perioada stării de urgență, oferim gratuit această testare cadrelor medicale din linia întâi. În acest moment, lucrăm la un protocol de testare a pacienților la cerere. Acesta va fi disponibil după ieșirea din starea de urgență.

Și cât costă un astfel de test?

Trebuie să ne așteptăm ca aceste testări să aibă un cost în spate care să reflecte munca depusă de echipele de cercetare și dezvoltare, pentru a lansa pe piață în foarte scurt timp aceste teste. În REGINA MARIA, testele pentru anticorpii IgG și IgM vor costa 280 lei împreună.

Când credeți că vom scăpa de acest virus?

Cred că va trebui să ne obișnuim să trăim cu prezența acestui virus, așa cum o facem cu Virusul Gripal , Virusul Sincitial Respirator și alte microorganisme.

Interviul integral îl puteți citi pe alistmagazine.ro

Citește și: Topul dietelor în 2020. Cele mai bune și cele mai nocive planuri alimentare

Alimente

ciocolata

Îți este poftă de ciocolată? Ce înseamnă acest lucru și cum poți controla senzația

Este imposibil să nu îți fie poftă de ceva, nu-i așa? Fie că poftești la ciocolată, la o felie de [...]

Sport

abdomen plat

Nu mai visa la abdomenul perfect. Iată ce trebuie să faci ca să îl obții

Burtica sau colăceii sunt probleme veșnice ale femeilor. Un abdomen plat, cu pătrățele este idealul, dar pentru a obține asemenea [...]

Afectiuni

spate

De ce ne doare spatele? Cauze, simptome și metode de tratament.

Durerea de spate, medical vorbind – durerea lombară, este una dintre condițiile medicale care ne dă viața peste cap. Fie [...]