Ca orice, coronavirusul complică și sexul. În această perioadă, mulți oameni sunt dați peste cap de măsurile de carantină puse în aplicare pentru a încetini răspândirea Covid-19. Cu multe locuri din oraș închise și obligați să petrecem ore în șir alături de partener, de ce să nu faci mai mult sex? Dar la fel ca orice altceva în această nouă situație a vieții noastre, coronavirusul face sexul ceva mai complicat. Iată răspunsurile la câteva întrebări comune despre coronavirus și sex.
Răspunsul scurt: Da, absolut. „Orice apropiere poate transmite virusul și nu știu că există vreun fel de a face sex fără a fi foarte aproape de cealaltă persoană”, spune Nicole E. Williams, chirurg ginecologic Spitalul Universitar Rush din Chicago, Illinois. Pentru a înțelege de ce, trebuie să înțelegeți cum se răspândește acest virus. Virusul care provoacă noul coronavirus se răspândește în două moduri, potrivit celei mai recente declarații a Organizației Mondiale a Sănătății, publicată pe 29 martie 2020. Prima cale este prin particule miniscule de salivă de la o persoană infectată care îți intră în gură, nas sau ochi, prin tuse sau strănut, dar și actele sexuale precum sărutul intim.
Al doilea mod în care vă puteți infecta este prin contactul cu un obiect pe care cineva l-a atins. De exemplu, atingerea unui prezervativ sau chiar o noptieră după ce persoana infectată a atins-o, și apoi atingerea feței și transferul virusului la gură, ochi sau nas. Dar poate cel mai important lucru de știut despre că modul în care acest virus se răspândește este extrem de des asimptomatic: faptul că oamenii îl pot avea și îl pot răspândi altora fără să prezinte ei înșiși simptome. Deci, chiar dacă partenerul tău arată sănătos, nu înseamnă că ești în siguranță.
Coronavirus se poate transmite prin toate actele sexuale, deci nu poți sta la distanță de el. „Până în prezent, nu știm dacă lichidul seminal sau vaginal transmite virusul, dar orice lucru care include respirația apropiată, atingerea, sărutul și schimbul de salivă sau mucus poate transmite virusul”, explică dr. Williams. În plus, unele dovezi arată că virusul poate fi transmis prin materie fecală, potrivit unui studiu publicat în Nature Review. Așadar, orice act de sex anal poate crește riscul de infectare.
A spune cuplurilor care trăiesc împreună și care sunt în carantină să nu facă sex pare ireal. „Când vă aflați într-un spațiu limitat cu un partener și fără activitățile normale din viața de zi cu zi, este firesc să vă așteptați la o creștere a activității sexuale”, spune ea. Așa că, în loc să se aștepte la cuplurile care trăiesc împreună să nu facă sex, ea spune că cea mai inteligentă mișcare în această perioadă este distanțarea socială de alte persoane, în așa fel încât să nu aduceți în casă virusul, din exterior. Cu toate acestea, dacă știți că partenerul dumneavoastră este infectat sau aveți motive întemeiate să credeți asta, ar trebui să evitați contactele sexuale chiar dacă nu au simptome. Dr. Williams spune: „Dar dacă alegeți să faceți sex cu ei oricum, este sigur că ați fost expuși”.
Utilizarea aplicațiilor de întâlnire, precum Tinder, este în creștere în timpul pandemiei, potrivit unui sondaj realizat de producătorul de prezervative Skyn. Dr. Williams spune că nu este nimic în neregulă cu petrecerea timpului prin derularea profilurilor de pe aceste aplicații, dar gândește-te de două ori înainte de a da curs unei întâlniri cu o persoană necunoscută. „Nu recomand deloc acest fel de întâlniri. Nu este în regulă să faci sex cu cineva despre care bănuiești că are nu are virusul”, spune ea. „Scopul distanțării sociale este scăderea transmiterii generale pentru a împiedica mai multe persoane să se îmbolnăvească și să moară. În schimb, poate doriți să luați în considerare videocall-ul, sextingul sau ca video-chat-ul, conform acestui ghid despre sex și Covid-19 de la Departamentul de Sănătate din New York”.
Când vine vorba de Covid-19, ar trebui să urmați practicile sexuale sigure, inclusiv folosirea prezervativelor. Acest lucru nu vă va proteja de la apariția coronavirusului, dar ultimul lucru de care aveți nevoie este o afecțiune sexuală, spune Williams. Un alt factor de luat în considerare este sarcina. „Ne putem aștepta să vedem un val de coronababe în aproximativ nouă luni”, spune ea. Deși ideea că mai mulți bebeluși sunt concepuți în timpul dezastrelor poate fi un mit comun al sexului. Dacă un bebeluș nu este în planurile tale de viitor, asigură-te că folosești măsuri de protecție. Contraceptivele sunt considerate esențiale, așa că ar trebui să le poți obține chiar dacă te afli în carantină la domiciliu.
Când vine vorba de sex în timpul coronavirusului, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să fii inteligent și să nu intri în panică, dar acest lucru poate fi mai ușor spus decât făcut și oamenii pot lua decizii mai riscante legate de sex atunci când sunt speriați. „Poate exista un sentiment de fatalism care poate apărea după multe luni de incertitudine”, spune dr. Williams. „Acest lucru ar putea determina oamenii să se arunce imprudent și să își asume riscuri sexuale fără să se gândească la viitor, deoarece în mintea lor, viitorul poate nici nu există.”
Coronavirusul este cunoscut doar de câteva luni și există încă multe despre care nu știm despre cum funcționează, inclusiv despre cum afectează sexul. De exemplu, nu este clar dacă virusul te face mai susceptibil la infecții cu transmitere sexuală sau dacă sexul poate avea un efect protector prin reducerea stresului. „Este important să ne amintim că Covid-19 este o boală nouă și încă învățăm cum se răspândește, gravitatea bolii pe care o provoacă și în ce măsură se poate răspândi”, avertizează CDC.