Disfuncția erectilă. Când ar trebui să-ți pui niște semne de întrebare și cum se tratează?

cuplu
Photo by FreePik

Tulburarea erectilă, cunoscută și sub numele de disfuncție erectilă, sau impotență, este incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție suficient de fermă pentru actul sexual sau alte activități sexuale satisfăcătoare.

Deși este normal să pierzi ocazional o erecție, bărbații cu disfuncție erectile au o problemă cronică. Această tulburare afectează cel puțin 12 milioane de bărbați americani și devine mai comună cu înaintarea în vârstă. În general, disfuncția erectile este o problemă de îngrijorare dacă provoacă stres sau pierderea încrederii în sine, afectează o relație sau se dovedește a fi un semn al unei stări de sănătate precară, ce necesită tratament imediat.

Care sunt simptomele disfuncției erectile?

Disfuncția erectilă este diagnosticată atunci când unul sau mai multe dintre următoarele simptome persistă timp de șase luni sau mai mult:

  • Incapacitatea de a obține o erecție în timpul activității sexuale
  • Incapacitatea de a menține o erecție suficient de lungă pentru a termina un act sexual
  • Incapacitatea de a obține o erecție la fel de rigidă cum a fost experimentată anterior

Un chestionar structurat în cinci părți, cunoscut sub numele de Indexul internațional al funcției erectile, evaluează simptomele și ajută la determinarea gravității disfuncției. Simptomele pot apărea în situații specifice sau cu parteneri specifici. De asemenea, pot fi generalizate, ceea ce înseamnă că sunt prezente tot timpul, indiferent de situație sau de partenerul implicat. Stima de sine scăzută, lipsa de încredere și teama de relații sexuale însoțesc adesea disfuncția erectilă.

Care sunt cauzele disfuncției erectile?

Disfuncția erectilă poate avea o cauză fizică, neurologică sau psihologică.

  • Condițiile fizice asociate includ obezitatea, diabetul de tip 2, sindromul metabolic, hipertensiunea arterială, grăsimile ridicate din sânge, boala coronariană, ejacularea prematură și o deficiență a hormonului testosteron.
  • Tratamentele medicale precum chirurgia, radiațiile și hormonii folosiți în mod obișnuit pentru cancerul de prostată și medicamente, cum ar fi unele antidepresive, pot provoca sau agrava disfuncția erectilă, precum și consumul de tutun, alcool și/sau droguri ilegale.
  • Afecțiunile neurologice care pot cauza această tulburare includ boala Parkinson și accident vascular cerebral.
  • Cauzele psihologice apar în general la bărbații cu vârsta sub 40 de ani și includ anxietate de performanță, probleme de relație, tabuuri religioase, abuz sexual anterior și tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia sau anxietatea generalizată.

Citește și: Burnout. Simptomele unei boli ”inexistente”

orgasm
Photo by FreePik

Cum se tratează problemele de erecție?

Tratamentul începe adesea cu modificări ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat (deoarece tutunul provoacă îngustarea vaselor de sânge) sau luarea de măsuri pentru reducerea riscurilor de boli cardiovasculare, cum ar fi pierderea în greutate, controlul zahărului din sânge și a tensiunii arteriale, care pot îmbunătăți, de asemenea, simptomele de disfuncție erectilă.

Sunt situații în care medicul prescrie tratament medicamentos pentru această tulburare, însă doar după un consult amănunțit și pentru formele mai grave. Cu toate acestea, când cauza disfuncției erectile este psihologică, tratamentul începe adesea cu psihoterapia pentru a ajunge la rădăcina oricărui stres, anxietate sau depresie care interferează în relațiile sexuale.

Citește și: Ce se întâmplă dacă rupi o aluniță sau un neg. Iată care este cea mai bună soluție

Afectiuni

borcane

Botulismul: cauze, simptome, tratament și prevenție

Botulismul este o afecțiune gravă, cauzată de o neurotoxină produsă de bacteria Clostridium botulinum. Dacă nu se aplică un tratament [...]

Noutati

masti tonomat

Bucureștenii pot cumpăra măști și dezinfectant de la automat. Iată de unde

Odată cu debutul stării de alertă, în București, au apărut primele aparate automate de unde se pot cumpăra măști de [...]

Interventii si terapii

zambet

Coroanele dentare – un secret pe care, cu siguranță, nu îl știi!

Coroanele dentare au revoluționat estetica dentară, iar în era digitală cerul este limita. Zâmbet alb, zâmbet perfect, zâmbet de Hollywood. [...]