Tulburarea erectilă, cunoscută și sub numele de disfuncție erectilă, sau impotență, este incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție suficient de fermă pentru actul sexual sau alte activități sexuale satisfăcătoare.
Deși este normal să pierzi ocazional o erecție, bărbații cu disfuncție erectile au o problemă cronică. Această tulburare afectează cel puțin 12 milioane de bărbați americani și devine mai comună cu înaintarea în vârstă. În general, disfuncția erectile este o problemă de îngrijorare dacă provoacă stres sau pierderea încrederii în sine, afectează o relație sau se dovedește a fi un semn al unei stări de sănătate precară, ce necesită tratament imediat.
Disfuncția erectilă este diagnosticată atunci când unul sau mai multe dintre următoarele simptome persistă timp de șase luni sau mai mult:
Un chestionar structurat în cinci părți, cunoscut sub numele de Indexul internațional al funcției erectile, evaluează simptomele și ajută la determinarea gravității disfuncției. Simptomele pot apărea în situații specifice sau cu parteneri specifici. De asemenea, pot fi generalizate, ceea ce înseamnă că sunt prezente tot timpul, indiferent de situație sau de partenerul implicat. Stima de sine scăzută, lipsa de încredere și teama de relații sexuale însoțesc adesea disfuncția erectilă.
Disfuncția erectilă poate avea o cauză fizică, neurologică sau psihologică.
Tratamentul începe adesea cu modificări ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat (deoarece tutunul provoacă îngustarea vaselor de sânge) sau luarea de măsuri pentru reducerea riscurilor de boli cardiovasculare, cum ar fi pierderea în greutate, controlul zahărului din sânge și a tensiunii arteriale, care pot îmbunătăți, de asemenea, simptomele de disfuncție erectilă.
Sunt situații în care medicul prescrie tratament medicamentos pentru această tulburare, însă doar după un consult amănunțit și pentru formele mai grave. Cu toate acestea, când cauza disfuncției erectile este psihologică, tratamentul începe adesea cu psihoterapia pentru a ajunge la rădăcina oricărui stres, anxietate sau depresie care interferează în relațiile sexuale.