Unul dintre cele mai afectate business-uri în perioada pandemiei, clar, a fost cel legat de sportul în interior. Iulian Dinu, General Manager Fitness Education School, ne vorbește despre cum a fost lovită industria sălilor de sport, dar și ce pot face patronii acestora pentru a supraviețui pandemiei.
Cum afectează virusul COVID-19 industria sălilor de fitness?
De peste 6 ani sunt C.E.O.-ul uneia dintre cele mai mari școli de fitness din România, Fitness Education School, în cadrul căreia organizăm cursuri de instructor de fitness, instructor aerobic și tehnician nutriționist în 12 orașe, formând pănă acum 3500 de cursanți. Sunt conștient că situația actuală în România cu privire la prevenția răspândirii virusului COVID-19 a făcut ca multe firme mici și mijlocii să își suspende activitatea pe o perioadă nedeterminată. Sălile de fitness sunt printre cele mai afectate de această situație, fiind nevoite să se închidă pentru a putea sista răspândirea virusului, pentru siguranța și sănătatea clienților și a angajaților. Chiar și eu mă aflu în această ipostază, am fost nevoit să închid sala mea de fitness și am fost pus în situația în care a trebuit să îmi mențin clienții, să îi țin interesați și activi, chiar dacă sunt izolați acasă.
Cum pot sălile de fitness să reziste în această perioadă?
Chiar dacă la începutul acestei pandemii am luat toate măsurile de siguranță în sala noastră (am mărit curățenia, dezinfecția în sală și a aparatelor, am pus la dispoziție dezinfectant pentru toți clienții noștri), am luat decizia de a închide temporar sala de fitness pentru siguranța tuturor și pentru a preveni răspândirea acestui virus.
Ce pot face sălile de fitness ca să reziste în această perioadă?
Trebuie să ne gândim în primul rând la clienții noștri, cei care au fost alături de noi până în ultima zi în care am avut sala deschisă, pentru că ei sunt cei care vor reveni în sală imediat după ce această pandemie va dispărea.
Cum se poate păstra clientela sălii de fitness pe toată perioada de izolare cu privire la Coronavirus?
Ca să ne păstrăm clienții, trebuie să îi menținem interesați de sport și de o viață sănătoasă, chiar dacă ei sunt în momentul acesta izolați în casă. Nu trebuie să ne delăsăm, să ne rezumam activitatea zilnică doar la TV, Netflix și gătit, așa cum văd pe rețelele de socializare.
Ca să ne păstrăm clientela într-o sală de fitness, vă propun următoarele idei:
Care este rezultatul închiderii temporare a sălilor de fitness?
Sunt conștient de faptul că, odată cu închiderea sălii de fitness, nu mai există încasări, nu se mai fac abonamente noi, însă din pacate cheltuieli există: chirii, salariile angajatilor, utilități etc. Însă nu pot să renunț la angajați, pentru că ei sunt cei mai importanți în afacerea noastră. Aceștia sunt cei care vor reveni la muncă în momentul în care această perioadă de izolare se va termina.
Una dintre soluțiile propuse de către Guvern cu privire la Ordonanța de Urgență este ca angajatorii să suspende temporar contractul de muncă al angajaților, iar indemnizațiile (somajul ethnic) vor fi suportate de către Stat.
Conform ordonanței, pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile angajaților se suportă de stat, din bugetul asigurărilor pentru şomaj.Ceea ce înseamnă că, dacă sălile de fitness aleg să suspende temporar contractele de munca ale angajatilor, aceștia vor primi din partea statului 75% din salariul de bază.
Sălile de fitness se încadrează la afacerile care întrerup activitatea total în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgență. De aici este nevoie de un certificat de urgență, care în momentul de față nu este clar cum se poate obține. Acest certificat ajută la înghețarea chiriilor, ratelor bancare, însă așteptăm informații noi de la Guvern cu privire la cum îl putem obține.
Tot ce putem face momentan este să așteptăm noi măsuri impuse de către Guvern, să ne susținem unii pe alții, să ne ajutăm reciproc, ca să putem să ne revenim rapid după această perioadă.