Al patrulea trimestru de sarcină. Adaptarea la viața cu un nou-născut

O femeie însărcinată, care va naște în apă
Al patrulea trimestru este ideea unei perioade de tranziție între naștere și 12 săptămâni postpartum / Pexels

În timp ce nașterea este sfârșitul călătoriei sarcinii, mulți medici și părinți cu experiență recunosc că experiența fizică și emoțională a unei proaspete mame e abia la început. Acesta poartă numele de al patrulea trimestru de sarcină.

De asemenea, nou-născutul se confruntă cu un teritoriu necunoscut. Lumea mare în care au intrat fără să vrea nu seamănă cu uterul cald și confortabil pe care l-a numit acasă în ultimele luni.

Primele 12 săptămâni de viață de cealaltă parte a sarcinii vor fi un vârtej, dar tu și copilul tău veți naviga împreună pe acest teritoriu neexplorat. Bun venit în noua ta realitate – al patrulea trimestru.

Care este al patrulea trimestru de sarcină

Al patrulea trimestru este ideea unei perioade de tranziție între naștere și 12 săptămâni postpartum, în timpul căreia bebelușul tău se adaptează la lume și tu te adaptezi la copilul tău.

Deși sunt adesea multe de sărbătorit, poate fi, de asemenea, o perioadă dificilă din punct de vedere fizic și mental pentru părinți și o perioadă de schimbări majore de dezvoltare pentru copilul tău.

Dr. Harvey Karp, medic pediatru renumit și autor al cărții „Cel mai fericit copil din bloc”, este creditat pentru popularizarea conceptului de al patrulea trimestru.

Potrivit lui Karp, chiar și bebelușii umani născuți la termen se nasc „prea devreme”, iar el încurajează părinții să se gândească la micuții lor ca fetuși în afara uterului în primele 3 luni de viață.

Părinții experimentează, de asemenea, o tranziție majoră în primele 12 săptămâni. Curba de învățare este reală. Este nevoie de timp pentru a stăpâni acele abilități de înfășat și a distinge strigătele de foame de cele de disconfort. În plus, părinții naturali se pot confrunta cu dureri postpartum, provocări legate de alăptare și hormoni fluctuanți.

Al patrulea trimestru pentru copilul tău

Primele 3 luni din viața bebelușului pot părea ca un neclar de schimbat scutece și salivă, dar există o abundență de activitate care are loc la nivel celular și ai un loc în primul rând pentru toate schimbările din dezvoltare.

Când un nou-născut atinge pragul de 3 luni, el a devenit un om mic cu personalitate în devenire, minte curioasă și abilități motorii de bază. Între timp, vei face multe pentru a sprijini această dezvoltare.

De ce acest timp este important

Există un motiv convingător pentru care Karp crede că bebelușii se nasc prea devreme. Sistemul nervos și creierul unui nou-născut nu sunt complet dezvoltate la naștere. Este nevoie de timp pentru ca un copil să creeze acele sinapse importante care îl ajută să stăpânească abilități precum zâmbetul.

Din fericire, poți încuraja această conexiune creier-celulă interacționând cu nou-născutul tău – ținându-l, legănându-l și vorbindu-i, stimulezi activitatea în creierul înflorit al bebelușului.

În plus, în timp ce un bebeluș se naște cu toate cele cinci simțuri, unii au nevoie de timp suplimentar pentru a se maturiza. Un nou-născut vede obiectele luminoase și întunecate pe o rază de 20 de cm cel mai clar. Până la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru, totuși, mulți bebeluși sunt mai capabili să se concentreze pe obiecte mai mici și să observe culorile.

Desigur, al patrulea trimestru pune, de asemenea, bazele pentru creșterea fizică continuă și dezvoltarea musculară a bebelușului tău.

La naștere, un nou-născut are o serie de reflexe – în mod înnăscut tresare, apucă, suge și luptă pentru hrană. Cu toate acestea, pe parcursul primelor 3 luni de viață, răspunsurile unui copil vor deveni mai puțin automate și mai controlate.

În timp ce un nou-născut tinde să semene cu o păpușă în primele două săptămâni, întoarcerea pe burtă îl va ajuta să dobândească capacitatea de a-și ridica capul, de a împinge cu brațele și de a-și întinde acele picioare slăbite. Este fascinant cât de repede pot stăpâni aceste mișcări extrem de importante și pot câștiga forță musculară.

Cândva, în al patrulea trimestru, un bebeluș ar putea învăța și să-și adune mâinile împreună, să apuce o jucărie și să urmărească un obiect în mișcare. Deși toate acestea sunt progrese importante în dezvoltare, vei face multe lucruri pentru a îngriji copilul în al patrulea trimestru.

Hrana

Nou-născuții mănâncă des. Indiferent dacă alăptezi, te mulgi sau îl hrănești cu formulă, probabil că vei oferi sânul sau biberonul de 8 până la 12 ori pe zi sau la fiecare 2 până la 3 ore.

Bebelușii trec prin crize bruște de creștere, așa că s-ar putea să descoperi că micuțul tău necesită uneori hrăniri mai frecvente și cu doze suplimentare. Hrănirile dese pot însemna trecerea de la o mamă care alăptează la una care alăptează non-stop. Așa că, ai încredere în instinctul tău și urmărește indicii de foame.

Dacă bebelușul tău crește constant în greutate și udă constant scutecele, te poți simți sigură că primește ceea ce are nevoie.

Liniște pentru somn

În medie, un bebeluș va dormi între 14 și 17 ore într-un interval de 24 de ore. Din păcate, acest program de somn este destul de neregulat. Bebelușii au cicluri de somn mai scurte și treziri mai frecvente.

Din fericire, pe la 6 până la 8 săptămâni, bebelușii încep să doarmă mai puțin în timpul zilei și mai mult în timpul serii. În timp ce majoritatea bebelușilor nu vor dormi noaptea pentru încă câteva luni, este încurajator să știi că cicluri mai lungi de somn vor veni pe măsură ce te apropii de sfârșitul celui de-al patrulea trimestru.

Plânsul ca mijloc de comunicare

Un nou-născut plânge ca mijloc de comunicare. Este modul lor de a anunța că sunt uzi, stresați, obosiți, inconfortabil sau înfometați.

Poate fi descurajant să asculți plânsul neîncetat al unui copil; dar, fii sigură că perioadele de agitație sunt complet normale, iar plânsul atinge de obicei vârful în jurul vârstei de 6 săptămâni. Așa că, există o lumină la sfârșitul tunelului de trimestru al patrulea.

Dacă un copil sănătos plânge 3 sau mai multe ore pe zi timp de 3 săptămâni, este posibil să sufere de colici. În timp ce mulți oameni cred că colicile pot fi legate de tulburări ale stomacului, cauzele care stau la baza sunt de fapt necunoscute.

Ținerea în brațe și mângâierea nou-născutului sunt esențiale în aceste ore neplăcute, dar s-ar putea să nu potolească complet plânsul. Colicile sunt temporare și de obicei se termină în tandem cu al patrulea trimestru.

Ce poți să faci pentru a te conecta cu bebelușul

Viața în exterior este mai grea decât pare, iar micuțul tău poate avea nevoie de mângâiere și îngrijire constantă în aceste primele săptămâni.

Vestea bună: nu poți răsfăța un nou-născut. Ținutul lor în brațe pentru perioade lungi de timp nu îi va face dependenți, așa că simte-te liberă să stai cu copilul în brațe oricât aveți fiecare nevoie. Ei vor progresa cu atenția și afecțiunea ta aproape.

Există câteva tactici suplimentare pe care le poți încerca. O parte a teoriei lui Karp despre cel de-al patrulea trimestru implică să-ți ajuți copilul să se adapteze încet la schimbarea de a părăsi uterul pentru lume. Recreează o scenă senină asemănătoare gestației și ajută-l să se simtă ca și cum s-a întors în uter – în siguranță și confort.

Cei 5 S, așa cum au fost inventați de Karp, vă vor ajuta pe voi ca părinți să găsiți ceea ce funcționează cel mai bine pentru copilul.

Înfășatul

Înfășarea unui bebeluș și restricționarea liberei mișcări a brațelor și picioarelor poate avea un efect calmant instantaneu asupra unui nou-născut agitat. Imită confortul pe care l-au experimentat în uter și reduce reflexul de tresărire.

Înfășarea poate funcționa, de asemenea, bine pentru a ajuta copilul să doarmă. Reține că, ca și în al patrulea trimestru, înfășarea este temporară și ar trebui oprită odată ce bebelușul începe să încerce să se răstogolească.

Pe lateral sau pe stomac

În timp ce un bebeluș ar trebui să fie întotdeauna așezat pe spate pentru a dormi, poți calma un nou-născut agitat ținându-l pe o parte sau așezându-l peste umăr și apăsând ușor pe burtă.

Sunetele albe

Sunetul perpetuu al sângelui care curge în jurul corpului tău l-a ajutat pe copil să fie într-o stare de relaxare în timpul uterului. Aparatele cu zgomot alb pot ajuta la crearea unei acustice reconfortante în timpul somnului și la culcare.

Legănatul

Timp de 9 luni, ai fost leagănul din mers al copilului tău. Mișcările tale perpetue l-ar legăna pe micuțul tău să doarmă ca în uter.

Indiferent dacă alegi să cumperi un leagăn copilului sau te folosești de brațe, experimentează diferite mișcări și viteze pentru a găsi un ritm care să liniștească copilul.

Suptul

Suptul este un reflex și o acțiune înnăscută liniștitoare, iar suzetele pot ajuta un nou-născut să se autocalmeze. Reține că, dacă alăptezi, este posibil să fie nevoie să aștepți câteva săptămâni înainte de a introduce mamelonul pentru a evita potențiala confuzie cu el.

Alte tactici

Unii nou-născuți răspund bine la apă și sunt liniștiți de o baie caldă. Alții se bucură de un masaj blând. Purtarea unui bebeluș într-o sling sau marsupiu poate fi, de asemenea, foarte eficient. Îți eliberează brațele, dar îi oferă și apropierea fizică după care tânjește. Verifică dimensiunea și folosirea corectă a unui marsupiu pentru a reduce riscul de rănire.

Amintește-ți că un nou-născut poate deveni cu ușurință suprastimulat, așa că optează pentru cât mai multă liniște ori de câte ori este posibil.

Al patrulea trimestru pentru părinți

A deveni părinte este o stare transformatoare. Într-o fracțiune de secundă, devii responsabilă pentru o ființă umană minusculă și neputincioasă.

Primele zile vor fi pline de satisfacții, dar și stresante. Aceste 12 săptămâni provocatoare îți vor testa răbdarea și te vor epuiza peste măsură.

Este normal să simți o serie de emoții ca un proaspăt părinte. Într-un moment vei fi bucuroasă, în următorul vei pune la îndoială capacitatea ta de a crește un copil. Al patrulea trimestru este o călătorie accidentată, plină de suișuri și coborâșuri.

Noutati

De ce nu îți mai poți trata dinții fără stomatologia digitală

Era digitală a creat o adevărată revoluție în stomatologie. Ultimii 10 ani au redefinit complet limitele sănătății și esteticii dentare. [...]

Psihologie

psihologie

Ce afecțiuni se pot trata prin psihoterapie?

Psihoterapia poate fi aplicată cu succes în tulburări de anxietate, depresie, atacuri de panică, fobii, tulburare borderline, schizofrenie, insomnie, tulburări [...]

Noutati

robot mako

Artroplastia șoldului prin resurfațare tip Birmingham: alegerea ideală pentru pacienții activi și sportivi

Cu toții ne dorim să avem parte de o bătrânețe liniștită, în care problemele medicale să ne ocolească și, dacă [...]