Scaunele moi te fac să te simți inconfortabil numai când auzi de ele. Sigur și tu te-ai confruntat cu ele de-a lungul vieții. De fapt, cei mai mulți oameni se confruntă cu diareea de câteva ori pe an după o masă care nu le-a picat tocmai bine, o infecție bacteriană sau un alt factor care perturbă sistemul digestiv. Află mai multe despre alimente care ajută la ameliorarea scaunelor moi.
Scaunele moi durează de obicei doar o zi dacă acționezi imediat și infecția nu este una foarte gravă. Dar chiar dacă ideea de a mânca te înspăimântă în acele momente, trebuie să mănânci și să bei ceva, altfel vei ajunge la dehidratare, iar viața ta poate fi pusă în pericol.
Vestea bună este că alegerile tale de mâncare și băuturi pot ajuta la ameliorarea simptomelor de diaree și te pot face să-ți revii la normal.
Mâncarea simplă este ceea ce oamenii tolerează de obicei foarte bine, susțin specialiștii așa că nu trebuie să te preocupi că vei sta ore în șir în bucătărie.
Dieta BRAT este foarte des recomandată în caz de scaune moi. BRAT este un acronim, iar mai jos ai și explicația lui.
Cu toate acestea, din perspectiva nutriției, dieta BRAT nu este cea mai bună în caz de diaree. Este lipsită de proteine, fibre și vitamine. Dar scopul dietei BRAT nu este să bifeze casetele nutriționale. Este o modalitate rapidă și eficientă prin care poți ameliora scaunele moi din alimentație.
Următoarele alimente pot aduce puțină varietate în cazul unei diete pentru scaunele moi, ele fiind în același timp blânde cu stomacul.
Vizitele frecvente la baie pentru a elimina scaunele moi pot duce la o pierdere semnificativă de lichide pe parcursul unei zile ceea ce poate duce foarte ușor la deshidratare.
Reumplerea aportului intern de fluide și nutrienți a corpului este esențială pentru a evita deshidratarea și complicațiile. În acest caz sunt recomandate băuturile cu electroliți. Acestea oferă un bonus având în vedere cantitatea de sodiu și zahăr din amestec. Sodiul ajută la retenția de lichide. Zahărul, între timp, ajută corpul să absoarbă sodiul.
Ronțăielile conțin sodiu, care, așa cum am menționat mai sus, ajută la menținerea nivelului de lichide. Biscuiții sărați sau covrigeii pot oferi un plus rapid de sodiu, în același timp fiind ușor de digerat.
Consumul de alimente cu probiotice poate ajuta intestinul să se recupereze după o infecție diareică. Bacteriile vii din probiotice ajută la restabilirea bacteriilor intestinale benefice necesare pentru menținerea unui microbiom intestinal sănătos.
Iaurtul sau chefirul, o băutură cu lapte fermentat, ar fi alegeri bune, în ciuda faptului că sunt produse lactate, care sunt de obicei interzise în cazul diareei. Consumă-le doar pe cele care au o cantitate mică de zahăr în compoziție.