S-au vindecat de Covid-19, dar încă au simptome. Poveștile copiilor și drama prin care trec din cauza acestei boli

covid
Imagine deTumisu via Pixabay

CNN spune că deși medicii nu au ajuns încă la o concluzie asupra efectelor pe care noul tip de virus le are asupra celor mici, se pare că majoritatea nu sunt grav afectați, dar acest lucru nu trebuie să ne facă să lăsăm garda jos. Există și copii care ajung să mai resimtă simptomele și să manifeste forme grave ale bolii chiar și la luni bune de la vindecare.

Este un virus nou, nici medicii nu au reușit să se lămurească prea bine despre ce se întâmplă, iar de aici și până la multitudinea de întrebări fără răspuns nu mai este decât un pas.

Unul dintre cazurile relatate de presă, care a atras atenția întregii lumi este al unei fetițe pe nume Indiana Evans, în vârstă de 14 ani, din Regatul Unit, care s-a îmbolnăvit de Covid-19 în luna martie și care a avut o tuse persistentă. Deși a stat în izolare și nu a avut alte simptome grave, fata continuă să aibă simptome și să se simtă slăbită, iar la atâtea luni de la depistarea infectării cu SARS-CoV-2 încă resimte efectele bolii asupra sa.

Deși după prima săptămână de tuse, Indiana a părut că se simte mai bine, 10 zile mai târziu, aceasta nu a mai făcut față activităților de zi cu zi și se simțea din ce în ce mai epuizată. Simptomele sale au continuat să se înrăutățească la cel mai mic efort.

Fața și ochii i s-au umflat și a făcut o iritație pe piele, pe tot corpul„, a spus mama fetei. Indiana a fost dusă la doctor după ce a început să aibă dureri în piept și palpitații cardiace, însă medicii i-au spus că trebuie să se odihnească. Analizele de sânge și radiografiile nu au arătat vreo problemă.

Indiana nu a fost testată la început pentru coronavirus, iar mama ei spune că medicii au diagnosticat-o cu oboseală post-virală post-COVID.

Jen Stefanic, care locuiește într-o zonă rurală din Idaho, SUA, spune că cei trei copii ai săi au trecut prin mai multe „valuri” de simptome. Copiii, care în mod obișnuit au fost sănătoși și activi, au trecut progresiv prin simptome precum dureri de cap, febră ușoară, dureri ale articulațiilor, frisoane, iritații de piele, reflux gastric, diaree, insomnii, pierderea gustului și mirosului, tuse și umflarea mâinilor și picioarelor.

Pentru că încă nu erau teste disponibile pentru coronavirus atunci, medicul de familie este cel care le-a confirmat că simptomele sunt cele pe care le are un bolnav de COVID-19.

Un alt copil, din Anglia, care încă suferă de pe urma bolii deși s-a vindecat, se confruntă cu sângerări nazale în fiecare zi. Fratele său geamăn a avut stare de rău și diaree pe o perioadă de mai multe săptămâni.

O altă mamă din sudul Angliei spune că fiul ei a trecut prin simptome precum conjunctivită, stare generală proastă, febră și pierderea apetitului. Deși toate au durat o perioadă de câteva săptămâni, multe au dispărut și au reapărut ulterior. Copilul încă suferă de lipsă de apetit, a spus femeia.

Dr. Nathalie MacDermott, cercetătoare la King’s College și medic la un spital din Londra, spune că nu există încă informații informații științifice concrete referitoare la efectele de lungă durată ale bolii.

Mai mult decât atât, din cauza numărului mic de copii afectați, viitoarele studii ar trebui să ia în calcul copii din mai multe țări pentru ca datele obținute să fie veridice.

Situația este îngrijorătoare pentru părinții din întreaga lume, mai ales că majoritatea țărilor i-au în calcul deschiderea școlilor în regim normal.

Afectiuni

astenia de primavara

Astenia de primăvară: ce este, de ce apare, cum se manifestă și cum o poți învinge

Se pare că schimbarea anotimpului, fluctuațiile de temperatură, lumina, toate acestea sunt numai câțiva factori care favorizează apariția astenieide primăvară [...]

Sanatate

cumpărături

Cum poți evita germenii în timp ce faci cumpărăturile

Atunci când pleci la cumpărături ai la tine o listă pentru a nu pierde prea mult timp în magazine, nu-i [...]

Afectiuni

Dr. Marina Dumitras

Hernia ombilicală. De ce apare, ce complicații poate avea și cum se tratează.

Hernia ombilicală reprezintă o exteriorizare a epiploonului intraabdominal (grasimea care acoperă organele sau a unui segment de intestin subțire și [...]