Intuitive eating reprezintă o altfel de abordare a alimentației. De această dată nu mai intră în calcul nutriționiștii sau experții în alimentație, ci tu ești propriul expert. Practic trebuie să ajungi să-ți cunoști organismul pentru a pune în aplicare acest nou trend.
Nu este o dietă și nu îți spune ce și cum să consumi alimentele. Intuitive eating te educă și te ajută să devii tu persoana care ia decizii în ceea ce privește stilul alimentar pe care trebuie să îl adopți.
Este un stil alimentar care promovează o viață sănătoasă, dar care se bazează mai mult pe atitudinea și imaginea corporală. Ideea de bază a acestui nou trend este că trebuie să mănânci atunci când simți cu adevărat că îți este foame, dar și să te oprești când te-ai săturat.
Pentru a adopta intuitive eating trebuie să renunți la ceea ce știai până acum despre diete și nutriționiști și să înveți să ai din nou încredere în semnalele trimise de organism, dar și să faci diferența între foamea fizică și cea emoțională.
Foamea fizică este nevoia biologică a organismului atunci când are nevoie de nutrienți, în timp ce foamea emoțională se referă la stări de anxietate, tristețe, plictiseală, care îți trezesc pofta de mâncare.
Termenul de Intuitive Eating a fost creat în 1995 de autorii Evelyn Tribole și Elyse Resch care și-au denumit astfel cartea publicată. Ideea de bază este că dietele nu funcționează și că schimbările stilului de viață și ale grijii față de propriul corp sunt mai importante pentru sănătatea ta pe termen lung.