Intuitive eating, noul trend alimentar: ce este și care sunt beneficiile sale

mâncare
Imagine de Andrea Piacquadio via Pexels

Intuitive eating reprezintă o altfel de abordare a alimentației. De această dată nu mai intră în calcul nutriționiștii sau experții în alimentație, ci tu ești propriul expert. Practic trebuie să ajungi să-ți cunoști organismul pentru a pune în aplicare acest nou trend.

Nu este o dietă și nu îți spune ce și cum să consumi alimentele. Intuitive eating te educă și te ajută să devii tu persoana care ia decizii în ceea ce privește stilul alimentar pe care trebuie să îl adopți.

Este un stil alimentar care promovează o viață sănătoasă, dar care se bazează mai mult pe atitudinea și imaginea corporală. Ideea de bază a acestui nou trend este că trebuie să mănânci atunci când simți cu adevărat că îți este foame, dar și să te oprești când te-ai săturat.

Pentru a adopta intuitive eating trebuie să renunți la ceea ce știai până acum despre diete și nutriționiști și să înveți să ai din nou încredere în semnalele trimise de organism, dar și să faci diferența între foamea fizică și cea emoțională.

Foamea fizică este nevoia biologică a organismului atunci când are nevoie de nutrienți, în timp ce foamea emoțională se referă la stări de anxietate, tristețe, plictiseală, care îți trezesc pofta de mâncare.

Termenul de Intuitive Eating a fost creat în 1995 de autorii Evelyn Tribole și Elyse Resch care și-au denumit astfel cartea publicată. Ideea de bază este că dietele nu funcționează și că schimbările stilului de viață și ale grijii față de propriul corp sunt mai importante pentru sănătatea ta pe termen lung.

Acest trend are la bază 10 principii. Iată care sunt acestea:

  • Respinge ideea de dietă.
  • Mănâncă numai atunci când este vorba despre foame biologică, atunci când organismul îți cere acest lucru.
  • Consumă orice aliment, fă pace cu mâncarea, dar ai grijă ca acest lucru să se întâmple conștient.
  • Renunță la sentimentul de vinovăție atunci când consumi alimente cu mai multe calorii.
  • Redescoperă plăcerea de a mânca. Consumă alimente care îți fac plăcere, într-un mediu plăcut și învață să te bucuri din nou de gustul și aroma alimentelor.
  • Ascultă corpul și când îți transmite că s-a săturat, te poți opri din mâncat, chiar dacă pofta este încă acolo.
  • Hrana nu rezolvă stările emoționale.
  • Respectă-ți corpul.
  • Nu mai număra caloriile arse nici atunci când faci sport. Încearcă să te concentrezi mai mult pe felul în care se simte corpul tău după antrenamente și găsește un echilibru.
  • Alege mereu alimentația care te ajută să-ți protejezi sănătatea. Nu alimentația trebuie să fie perfectă pentru a fi sănătos. Ce contează este ceea ce mănânci regulat de-a lungul timpului, nu micile derapaje.

Dieta si nutritie

Anca Alungulesei: ”O persoană obeză NU este vinovată pentru kilogramele în plus!”

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție și creatoarea metodei integrative de slăbit denumite Psiho-Dieta, apasă butonul roșu de ”Panică!”, dar și [...]

Sarcina & bebe

nume copii

Cele mai populare nume românești de copii și semnificația lor

Deși în ultimul timp, trendul este ca părinții să aleagă pentru copii prenume internaționale, există și familii unde se preferă [...]

Afectiuni

Mai multe pastile albe, fotografiate pe un fundal galben

Deficitul de vitamina D: care sunt cele mai frecvente cauze

Deficitul de vitamina D este o deficiență obișnuită de vitamine care cauzează probleme cu oasele și mușchii. Cel mai frecvent [...]