20 de minute, numai atât! Ce se poate întâmpla cu organismul tău dacă faci asta în fiecare zi

fitness
Imagine de Stux via Pixabay

Deși poate părea puțin, numai 20 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată te pot ajuta să îți susții sistemul imunitar în lupta cu radicalii liberi. Oricât de ocupat ești, 20 este un număr magic pentru starea ta de sănătate.

Mult nu înseamnă mereu că este mai bine, trebuie doar să te concentrezi pe ceea ce faci pentru a obține rezultatele dorite și pentru a-ți spori imunitatea.

Să spui că faci 20 de minute de activitate fizică pe zi poate suna mai degrabă a încălzire decât a antrenament, dar un studiu publicat în anul 2017 în Brain, Behavior and Immunity contrazice total această concluzie. Cercetătorii au descoperit că numai 20 de minute de antrenament pe zi pot avea efecte antiinflamatorii asupra organismului tău și îți stimulează sistemul imunitar în egală măsură.

Exercițiul fizic a determinat o scădere de numai 5 procente a TNF – factorul de necroză tumorală

În studiu au participat 47 de persoane care au oferit mai întâi o probă de sânge pentru analize și mai apoi au fost supuși unui antrenament de 20 de minute pe banda de alergare, cu intensitate ajustată pentru nivelul de rezistentă al fiecăruia dintre ei, iar imediat după cele 20 de minute au mai dat încă o probă de sânge pentru analize. Acestea au arătat că exercițiul fizic a determinat o scădere de numai 5 procente a TNF – factorul de necroză tumorală.

Factorul de necroză tumorală este o proteină care se găsește în corpul uman. În cazul persoanelor sănătoase, factorul de necroză tumorală, prescurtat TNF, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Trebuie menționat faptul că factorul de necroză tumorală poate distruge anumite celule tumorale, iar cercetătorii realizează în continuare studii amănunțite care au ca scop obținerea unor tratamente pentru anumite tipuri de cancer.

De ce este important exercițiul fizic? Pentru că activează sistemul nervos, crește deci ritmul cardiac, tensiunea arterială și ritmul respirației, iar când acest lucru se întâmplă adrenalina este eliberată în sânge și activează și TNF.

Persoanele care fac în mod regulat exerciții fizice își pot crește durata de viață cu până la 10 ani!

Carmen Terzic, doctor și președinte al departamentului de Medicină fizică și Reabilitare din Clinica Mayo din Rochester, Minnesota spune că cercetările au demonstrat deja că exercițiile fizice pot reduce inflamația, pot ține sub control hipertensiunea arterială și diabetul, pot preveni Alzheimerul, reduc anxietatea și stresul și încetinesc procesul de îmbătrânire.

Persoanele care fac în mod regulat exerciții fizice își pot crește durata de viață cu până la 10 ani. Exercițiul este cel mai bun medicament pentru aproape fiecare boală la care te poți gândi„, spune adaugă doctor Terzic.

Care este cea mai bună veste? Aceste 20 de minute de activitate fizică pe zi nu înseamnă un efort prea mare din partea ta, trebuie doar să îți schimbi un pic prioritățile: să urci sau să cobori scările în loc să iei liftul sau să plimbi un pic mai mult animalul de companie. Ce spui? Te-am convins să te apuci de puțin sport?

Sistemul imunitar este mecanismul nostru de apărare împotriva infecțiilor bacteriene și virale. Temperaturile schimbătoare din jurul nostru și expunerea constantă la viruși și bacterii dăunătoare ne fac vulnerabili la dezvoltarea diferitelor infecții, dintre care unele ne pot pune viața în pericol. Sistemul nostru imunitar poate combate aceste efecte. Citește continuarea aici.

Iată recomandarea noastră pentru această perioadă ca să rămâi în formă:

Sanatate

vaccin

38% dintre români ar refuza să se vaccineze împotriva Covid 19

Românii sunt încă reticenți când vine vorba despre vaccinarea împotriva Covid-19. Deși toți specialiștii din lume spun că vaccinul care [...]

Interventii si terapii

Dr. Anca Vereanu

Totul despre fațetele dentare. Dr. Anca Vereanu: ”Dinții reprezintă unul dintre elementele principale care asigură frumusețea feței”

Fațetele dentare sunt din ce în ce mai căutate în cabinetele stomatologice. Pentru că în jurul acestei proceduri s-au construit [...]

Noutati

prim ajutor. resuscitare

Studiu: 90% dintre români nu știu să acorde primul ajutor

Într-un an pandemic, cu o mulțime de probleme care au legătură cu medicina expuse public, apare un studiu care relevă [...]