Consumul de sare. Ce boli apar în lipsa ei, dar și când e consumată în exces

consumul de sare

Atenționările frecvente legate de consumul de sare ne fac să fim precauți în legătură cu această substanță. Însă, în timp ce excesul de sare poate dăuna în cazul unor afecțiuni, prea puțină sare poate duce la dezechilibre la fel de periculoase.

Sodiul este necesar pentru o contractare și relaxare musculară corectă, pentru un echilibru al fluidelor și mineralelor în corp și pentru funcționarea sistemului nervos.

Corpul uman are nevoie de o cantitate mică de sodiu pentru a conduce impulsurile nervoase, a contracta și a relaxa mușchii și pentru a menține echilibrul adecvat de apă și minerale. Se estimează că avem nevoie de aproximativ 500 mg de sodiu zilnic pentru aceste funcții vitale. Dar prea mult sodiu în dietă poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral. De asemenea, poate provoca pierderi de calciu, dintre care unele pot fi extrase din oase.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca un adult să consume mai puțin de 5 grame de sare pe zi, adică 2 g sodiu și 3,51 g potasiu.

Sarea ne face bine, în general, dar excesele ne fac rău (și prea puțină și prea multă), conform studiilor efectuate de Universitatea Harvard.

Ce înseamnă pentru corp prea puțină sare?

Deficiența de sare din corp, hiponatremia, descrie cantitățile anormal de scăzute de sodiu din sânge.

Vărsăturile în exces, diareea și transpirația pot provoca hiponatremie dacă se pierde sare în aceste fluide expulzate din organism.

Uneori, acumularea anormală de prea mult lichid în organism poate duce la hiponatremie, și poate fi cauzată de boli precum insuficiența cardiacă sau ciroza hepatică.

Hiponatremia apare și la adulții în vârstă. În special la cei care trăiesc în instituții de îngrijire pe termen lung sau în spitale, la cei care iau medicamente sau au afecțiuni ce epuizează organismul de sodiu.

În cazuri rare, prea multe lichide consumate pot duce la hiponatremie.

Simptomele hiponatremiei includ: greață, vărsături, dureri de cap, stare mentală alterată sau confuzie, letargie, convulsii, comă.

Ce înseamnă pentru corp prea multă sare?

Prea mult sodiu în sânge se numește hipernatremie. Această afecțiune acută poate afecta adulții în vârstă cu deficiențe mentale și fizice care nu mănâncă și nu beau suficientă apă. Bolnavii cu febră mare, vărsături sau infecții ce provoacă deshidratare severă.

Transpirația excesivă sau medicamentele diuretice care epuizează corpul de apă sunt alte cauze.

Când sodiul se acumulează în sânge, apa este transferată din celule și în sânge pentru a o dilua. Acumularea de lichid în creier poate provoca convulsii, comă sau chiar moartea. În plămâni, poate cauza dificultăți de respirație. Alte simptome ale hipernatremiei pot include: greață, vărsături, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, sete intensă, confuzie, afectarea rinichilor.

Excepțiile pentru consumul de sare

Sportivii și chiar și persoanele care pur și simplu fac sport în mod regulat pot avea nevoie de mai multă sare deoarece sodiul se pierde prin transpirație

Există și afecțiuni rare care cresc nevoia de sare în corp. Este vorba de sindromul de tahicardie ortostatică posturală (POTS), o afecțiune în care consumul variază între 3.000 și 10.000 mg pe zi. Volumul de sânge este de obicei scăzut la acești pacienți, astfel creșterea aportului de sare și apă poate ajuta. Pe de altă parte, persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă sau boli de rinichi ar putea avea nevoie să-și reducă aportul de sare. Organismul lor nu o poate procesa eficient.

De unde ne luăm sarea?

Sarea este clorură de sodiu (NaCl), un compus chimic compus din aproximativ 40% sodiu și 60% clorură. Dar sodiul este un mineral care se găsește și în sare, și în alimente precum: legume, lapte, carne și crustacee. Potasiul se găsește în: fasole și mazăre, nuci și alune, spanac, varză, pătrunjel, morcov și banane.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, primele 10 surse de sodiu din dietele noastre includ: pâinea, pizza, sandvișuri, mezeluri, supe, gustări sărate (chipsuri, floricele de porumb, covrigei, biscuiți), pui, brânză, ouă, omlete. Produsele care conțin prea multă sare sunt: supele concentrate, sosul de soia, mezelurile, unele brânzeturi.

Foto: pexels.com

Sanatate

O femeie însărcinată, cu burtica la vedere, care s-a pozat alături de partener cu acuarele pe mâini și burtică

Al doilea trimestru de sarcină

Sarcina durează aproximativ 40 de săptămâni. Săptămânile sunt grupate în trei trimestre. Al doilea trimestru de sarcină include săptămânile 13 [...]

Timp liber

Folii de medicamente

Medicamente care te scot pozitiv la testul anti-drog la volan

Testele de droguri în trafic, cunoscute și sub denumirea de „drug drive tests”, sunt concepute pentru a detecta prezența substanțelor [...]

Alimente

branza capra

Brânza de capră. Specialitatea care-ți oferă o mulțime de vitamine

Brânza de capră este o varietate de brânză făcută din lapte de capră și se află pe a patra poziție în topul preferințelor consumului de brânzeturi, [...]