Cum se folosesc ardeii iuți ca tratament în multiple afecțiuni

cum se folosesc ardeii iuți

Unele persoane evită ardeii iuți, altele i-ar consuma la fiecare masă. Sunt recunoscuți, chiar și cu ochii închiși, pentru senzația de usturime și de căldură intensă pe care o provoacă aproape instantaneu. Însă, ardeii iuți sunt asociați cu o durată de viață mai lungă. Cum se folosesc ardeii iuți ca tratament în afecțiunile cronice?

Studiile arată că, atunci când sunt consumați în mod regulat, ardeii iuți scad riscul de mortalitate și de îmbolnăvire cu peste 20%, față de cei care consumă rar sau deloc.

De ce sunt ardeii iuți un superaliment?

În primul rând, ardeii iuți pot fi păstrați și consumați tot timpul anului, sub mai multe forme: proaspeți, pudră, murați.

Pentru că oamenii de știință au observat beneficiile consumului acestui superaliment, au trecut și la calcule. 100 de grame de ardei iute conțin 36 de miligrame de calciu, 1,3 miligrame de fier, 4 miligrame de magneziu, 113 miligrame de potasiu, 397 de miligrame de sodiu. Ardeii iuți conțin și un complex bogat de vitamine: 0,12 miligrame de vitamina B6, 0,05 miligrame de vitamina B9, niacina, tiamina și riboflavina, cu rol antioxidant, conform Departamentului de Agricultură al SUA.

Însă, cel mai important compus din ardeii iuți este capsaicina, substanța responsabilă de acest gust unic și ușor de identificat. Aceasta ajută în dezvoltarea unor tratamente pentru multiple afecțiuni. Cum se folosesc ardeii iuți ca tratament în afecțiunile cronice?

Ce afecțiuni pot fi tratate grație capsaicinei din ardeii iuți?

Cel mai frecvent, capsaicina este folosită pentru a trata durerile nervoase și articulare. Sub formă de plasturi sau unguente, capsaicina ameliorează temporar durerile articulare asociate cu artrita (osteoartrita și artrita reumatoidă). Este folosită în afecțiuni ale sistemului nervos, cum ar fi migrenele, neuropatia diabetică, nevralgia trigemenului, Zona Zoster, precum și durerile articulare (de spate, entorsele).

Aplicat topic, acest tratament creează o senzație de căldură și amorțește zona.

Aplicarea aceastei substanțe pe piele duce la blocarea receptorilor de durere din piele, producând ameliorarea durerii și a inflamației. Reduce astfel disconfortul cronic în afecțiunile enumerate mai sus.

Rolul ardeilor iuți în arderea grăsimilor din corp

Administrată sub formă de supliment alimentar, capsaicina extrasă din ardeii iuți are efecte analgezice și antioxidante. Acesata ajută la reducerea stresului oxidativ, prin neutralizarea radicalilor liberi. Acest component ajută și la detoxifierea organismului și poate să scadă riscul bolilor cardiovasculare.

Un nivel crescut al grăsimilor din sânge crește riscul afecțiunilor cardiovasculare, iar capsaicina are un rol foarte important: scade trigliceridele și crește colesterolul bun. Din acest motiv, oamenii de știință iau în calcul și posibilitatea ca ardeii iuți să fie folosiți în scăderea în greutate, dar, în prezent, nu există studii și recomandări care să valideze, în totalitate, acest rol.

Capsaicina ar putea avea doar rol secundar, iar sportul și o dietă echilibrată sunt mai importante, cu atât mai mult cu cât există și efecte secundare și unii oameni au o toleranță mai scăzută.

Ce cantitate de ardei iuți poate fi folosită în siguranță?

Recomandările specialiștilor includ ardeiul iute într-o dietă echilibrată, dar avertizează și asupra efectelor secundare și a toleranței scăzute în anumite situații. Există cazuri în care trebuie redus consumul sau doza, dacă e un tratament topic ce conține capsaicină.

Cele mai frecvente efecte resimțite sunt: durere locală, senzația de arsură, transpirație, secreții nazale. Însă acestea se încadrează într-o zonă de normalitate.

Persoanele care au reflux gastroesofagian sau gastrită trebuie să stea departe de acest aliment. Pacienții cu sindrom de intestin iritabil pot să experimenteze senzația de arsură la nivelul tractului digestiv, crampe abdominale, diaree. În acest caz, se recomandă evitarea acestui aliment.

Persoanele hipertensive trebuie să evite ardeiul iute, asociat cu creșterea tensiunii arteriale, la fel și cele cu afecțiuni legate de sângerare și coagulare sau cele programate pentru intervenții chirurgicale.

Iar cei care suferă de astm trebuie să fie precauți.

Femeile care alăptează trebuie să excludă ardeii iuți pentru că pot provoca dermatită la sugari.

De asemenea, copiii nu trebuie să folosească tratamente pe bază de capsaicină.

Foto: pexels.com

Sarcina & bebe

sarcină

Lucruri ciudate pe care nimeni nu ți le spune despre sarcină

Imediat după ce a aflat că este însărcinată, în mintea unei femei apar un milion de întrebări legate de făt, [...]

Timp liber

carti curtea veche

Ce au citit românii în 2020? O carte pentru copii pe primul loc. Ce apare în 2021?

Curtea Veche a anunțat printr-un comunicat de presă care au fost titlurile pe care românii le-au cumpărat în anul 2020. [...]

Alimente

pepene roșu

Cum alegi corect un pepene roșu și care sunt beneficiile acestuia pentru sănătate

Când spui vară, spui pepene roșu, nu-i așa? Este destul de complicat să nimerești mereu un pepene cu gust însă [...]