Colecistectomia laparoscopica o interventie minim invaziva prin care medicul chirurg indeparteaza colecistul, cunoscut si sub numele de vezicula biliara sau fiere. Aceasta reprezinta operatia de electie “gold standard” pentru patologia veziculei biliare.
Ca prim pas in realizarea colecistectomiei laparoscopice, chirurgul introduce dioxid de carbon (C02) in cavitatea abdominala pentru a crea un spatiu suficient de mare pentru a realiza manevrele chirurgicale necesare sau o “camera de lucru”. Apoi, va introduce o camera video (laparoscop) cu ajutorul careia va vizualiza organele din cavitatea peritoneala. Prin realizarea altor 3 mici incizi de aproximativ 0,5-1 cm va introduce si intrumentele de lucru necesare efectuarii operatiei. Aceasta este o interventie chirurgicala de rutina cu beneficii majore comparativ cu operatia clasica de colecistectomie, care presupune incizii de mari dimensiuni la nivelul regiunii subcostale drepte sau la nivelul liniei mediene a abdomenului.
Cand este recomandata colecistectomia laparoscopica?
Aceasta interventie chirurgicala este recomandata persoanelor diagnosticate cu litiaza veziculara care prezinta unul sau mai multe dintre simptomele urmatoare:
- Dureri la nivelul hipocondrului drept (in regiunea subcostala dreapta – in dreptul ficatului) sau epigastrului (in capul pieptului);
- Greata insotita sau nu de varsaturi dupa consumul de alimente cu un continut bogat in grasimi
- Gust amar
- Meteorism abdominal (balonare)
- Migrene, cefalee
Colecistectomia laparosocopica ofera multiple avantaje:
- Incizii de mici dimensiuni (aspect estetic placut);
- Reduce riscul infectiilor postoperatorii de plaga;
- Reduce riscul eventratiilor postoperatorii
- Dureri reduse postoperator
- Spitalizare de scurta durata
- Reluarea activitatiilor obisnuite (inclusive cele fizice) la scurt timp dupa interventie.
Este important de mentionat ca diagnosticul de litiaza veziculara este stabilit in urma consultului de specialitate. Medicul chirurg va recomanda si realiza inclusiv o serie de investigatii specifice, cum ar fi:
- Ecografia abdominala – investigatia imagistica neinvaziva cea mai utila pentru diagnosticul litiazei veziculare simple sau complicate
- Analize de sange – sunt necesare pentru a depista eventuale infectii sau alte complicatii produse de calculi biliari
- Colangio – RM (rezonanta magnetica) – aceasta investigatie este necesara atunci cand ecografia abdominala si analizele de sange ridica suspiciunea unei complicatii a litiazei veziculare cum ar fi migrarea pietrelor din colecist
- ERCP (colangiopancreatografia endoscopica retrograda) – este investigatia interventionala efetuata atunci cand examenul Colangio-RM confirma migrarea pietrelor, de obicei inaintea interventiei chirurgicale de colecistectomie laparosocopica.
Complicatiile litiazei veziculare:
Chirurgia reprezinta singurul tratament eficient pentru litiaza veziculara. In lipsa tratamentului chirurgical, aceasta afectiune poate duce la complicatii nedorite, cum ar fi:
- Inflamatia veziculei biliate (colecistita) – apare cand unul sau mai multi calculi blocheaza evacuarea colecistului si determina inflamatia veziculei biliare, producand astfel dureri severe si febra
- Obstructia canalului biliar comun – apare atunci cand unul sau mai multi calculi migreaza din colecist si blocheaza evacuarea bilei in intestinul subtire, acest lucru putand sa duca la aparitia icterului mecanic si a infectiei canalelor biliare (angiocolita)
- Obstructia canalului pancreatic – favorizeaza inflamatia pancreasului (pancreatita) manifestata prin dureri intense si constante ce impun spitalizare pe o perioada mai indelungata de timp.
Cand trebuie sa mergi la medic?
Recomand tuturor persoanelor diagnosticate cu litiaza veziculara sa discute cu un chirurg generalist pentru a stabili impreuna planul de investigatii si optiuniile terapeutice adaptate in functie de particularitatea cazului.
Mergeti de urgenta la camera de garda daca aveti manifestari care pot fi produse de complicatiile litiazei veziculare, cum ar fi:
- Dureri abdominale intense care nu va permit sa stati linistit sau confortabil
- Ingalbenirea pielii sau a sclerelor
- Urinari hipercrome (inchise la culoare)
- Scaune decolorate
- Febra inalta (peste 38 grade Celsius) cu frisoane