7 lucuri interesante pe care nu le știai despre paste

paste
Imagine de Oldmermaid via Pixabay

Pastele sunt poate printre alimentele preferate ale oamenilor. De la cei mici, la cei mai mari, pastele sunt un fel de mâncare extrem de versatil, care se poate prepara fie pentru mesele principale ale zilei, fie pentru desert.

Sunt accesibile ca preț, sunt extrem de gustoase și în magazine există o gamă variată de paste, deci nimic complicat, nu-i așa? Pe lângă faptul că sunt extrem de populare, pastele au și ele secretele lor. Vrei să le afli?

Lucruri interesante despre paste

Luna octombrie este luna dedicată pastelor, deci un moment numai bun să afli câteva dintre cele mai interesante lucruri despre paste:

  • Cuvântul paste provine din limba latină și se traduce ca aluat. Termenul paste are aceeaşi rădăcină semantică cu “pastry – produse de patiserie”, patiserii italieni fiind cei care au popularizat acest tip de aluat şi în restul Europei.
  • În lume există nici mai mult, nici mai puțin de 600 de feluri de paste. Spaghetti, penne, tortelini, tagliatellele, fussili, linguini, farfalle, fettuccine sau lasagna, sunt printre cele mai cunoscute. Pastele au și o gamă mare de culori, care este dată de condimentele sau legumele care se folosesc în compoziție. De exemplu pastele negre se obțin cu cerneală de sepie, cele galbene cu șofran, cele verzi cu ajutorul spanacul și așa mai departe.
  • Cele mai bune paste sunt cele care se gătesc al dente. Pastele perfecte trebuie să fie nici prea tari, nici prea fierte. Testul cel mai simplu pentru a afla dacă pastele sunt fierte corect este să tai o bucată pe lungime, iar dacă aceasta are aceeași culoare și la interior și la exterior, atunci este perfect.
  • Nu este de mirare că italienii sunt cei mai mari consumatori de paste, nu-i așa? Ei bine, Organizația Mondială a Pastelor spune că un italian consumă în medie pe an aproximativ 30 de kilograme de paste, iar Italia se află pe prima poziție la producția de paste din lume.
  • Chiar dacă majoritatea pastelor se obțin din făină albă, trebuie să spunem că pastele de calitate au la bază grâu dur. Pastele de calitate trebuie să fie ușor aspre la exterior și să aibă o textură compactă.
Imagine de Oldmermaid via Pixabay 
  • Pentru mult timp, pastele au fost făcute manual. Prima mașină de paste a fost proiectată în secolul al XVIII-lea de către Cesare Spadacinni, la cererea lui Ferdinando II, Regele din Napoli și reproducea procesul de frământare al mâinii omului.
  • Chiar dacă de cele mai multe ori în cazul spaghettelor oamenii se folosesc și de furculită și de lingură pentru a le consuma, regulile de bune manieră spun că pastele trebuie consumate doar cu ajutorul unei furculițe.

Citește și: Nu mai arunca apa în care ai fiert pastele. Vezi cum te poate ajuta

Alimente

mâncare

Alimente care cresc imunitatea corpului

Există alimente de bază pe care trebuie să le incluzi frecvent în meniul tău pentru a avea o imunitate bună. [...]

Lifestyle

păr

Șamponul uscat și secretele utilizării lui. Ce trebuie să știi înainte să îl folosești

Șamponul uscat este un lucru absolut extraordinar, un produs din industria cosmetică pe care femeile îl adoră pur și simplu. [...]

Lifestyle

somn

Dormi sau nu cu șosete în picioare? Iată de ce e bine să o faci chiar din seara asta

Sunt oameni care dorm cu șosete în picioare de când se știu, iar alții care nici măcar nu suportă șosetele [...]