Cât de sigur e să mergem la mare? Se răspândește sau nu Covid-19 prin apă

plaja
Photo by FreePik

Sezonul estival se apropie și mulți oameni se întreabă cât de sigur este să meargă la plajă, să facă baie în piscină sau în mare. Specialiștii au analizat dacă virusul Covid-19 se poate răspândi prin apă și au ajuns la o concluzie.

Noul coronavirus nu trăiește în apa din piscine, spun experții. ”Nu există dovezi că virusul Covid-19 se poate transmite prin utilizarea piscinelor și a căzilor”, a transmis Centrul de Prevenire a Bolilor din SUA, conform Digi24.ro. „Cantitatea medie de clor dintr-o piscină va ucide virusul”, a spus Roberta Lavin, profesor de medicină la Universitatea din Tennessee’s College of Nursing.

Probabil ar trebui ca cineva să bea toată apa dintr-un lac pentru a lua virusul

În plus, oamenii de ştiinţă spun că este puțin probabil ca virusul să se dezvolte în apa sărată a oceanelor şi mărilor. Similar, lacurile sunt considerate o zonă sigură pentru scăldat deoarece, deşi apa dulce nu are proprietatea de a ucide microbul, este puţin probabil ca acesta să fie asimilat dată fiind cantitatea mare de apă. „Probabil ar trebui ca cineva să bea toată apa dintr-un lac pentru a lua virusul”, a spus Paula Cannon, profesoară de microbiologie moleculară şi imunologie la Keck School of Medicine. „Efectul de diluare este atât de puternic”, a adăugat aceasta.

Ideal ar fi să evităm orice distracție, la malul apei, dacă nu putem menține distanțarea față de alți oameni

Dacă în legătură cu scăldatul specialiștii sunt siguri că nu poate duce la contaminare, în ceea ce privește comportamentul din jurul acestei activități, experții sunt reticenți. Activitățile de agrement pe apă sunt în mod natural sociale – plajele se aglomerează de persoane pe măsură ce temperatura crește, prietenii se întâlnesc pe plajă, stau unii lângă alții pe prosoape, beau o bere împreună și se distrează la malul apei. Chiar dacă ne putem simți în siguranță în apă, specialiștii spun că toate celelalte activități dintr-o zi de plajă pot fi periculoase. ”Modul principal de infectare cu Covid-19 este transmiterea de la persoană la persoană, iar ideal ar fi să evităm orice distracție de weekend, la malul apei, dacă știm că nu putem să menținem distanțarea sigură față de alți oameni care ar putea fi infectați. Acest lucru este extrem de important deoarece oamenii pot avea Covid-19 și să nu prezinte niciun simptom”, a spus Benjamin Gewurs, medic de boli infecțioase.

newsletter

Detox

Hidratare

Bea apă în momente cheie ale zilei și organismul îți va mulțumi

Pentru a funcționa corect, organismul are nevoie de cel puțin opt pahare de apă pe zi. Ai nevoie de hidratare [...]

Travel

Oradea

10 locuri din România pe care trebuie să le vezi anul acesta

România ascunde o mulțime de locuri impresionante, care-ți taie răsuflarea, și pe care ar trebui să le vezi. Indiferent dacă [...]

People

Dr Mihaela Leventer

Dr. Mihaela Leventer, dermatolog: ”Cea mai bună prevenție a cancerului de piele este controlul periodic al sănătății pielii și fotoprotecția”

Despre alergiile de sezon, dermatita de contact, cancerul de piele și cum ne putem proteja de razele nocive ale soarelui [...]