Simptomele coronavirusului la copii. Cum se manifestă și de ce tulburările digestive sunt printre ele

covid
Imagine de Guillermo Descortés via Pixabay

Principalele simptome ale infecției cu Sars-Cov-2 sunt pierderea mirosului și a gustului, dar și febra și tusea. Nu aceleași simptome sunt valabile însă și în cazul copiilor.

Mai multe studii arată că în cazul micuților infecția cu noul coronavirus se manifestă cel mai adesea prin diaree, vărsături sau crampe abdominale, simptome care de cele mai multe ori sunt specifice cu afecțiunile digestive. Medicii atenționează asupra acestor semne date de boală, mai ales că reintrarea în colectivitate se apropie cu pași repezi, iar virusurile și bacteriile celelalte nu stau nici ele în loc.

Simptomele digestive ale infecției cu covid-19 la copii:

Febra este principalul simptom al infecției cu coronavirus. Mai apoi urmează tusea, durerile de cap, dar și diareea, vărsăturile, lipsa poftei de mâncare sau crampele abdominale. Pierderea gustului și a mirosului sunt printre cele mai scăzute ca rata de manifestare în cazul copiilor.

Descoperirea realizată de cercetătorii de la Universitatea Queen’s din Belfast este un mare avantaj, mai ales în contextul începerii unui nou an școlar.

Medicii sunt extrem de reticenți în ceea ce privește acest virus în cazul copiilor: „Din fericire, copiii nu fac forme grave ale bolii, dar încă nu cunoaştem în întregime mecanismul prin care copiii răspândesc virusul. Sperăm ca descoperirea acestor noi simptome în cazul copiilor să ne ajute să rezolvăm această dilemă. Diagnosticul de COVID-19 nu se bazează, aşadar, doar pe simptomele respiratorii, ci şi pe cele gastrointestinale„, a declarat Dr. Tom Waterfield, autorul principal al studiului.

Într-o conferință online organizată de Salvaţi Copiii România, medicul pediatru Mihai Craiu a atras atenţia că există trei căi prin care copiii infectaţi, dar fără simptome, pot transmite mai departe virusul.

De asemenea, medicul semnalează faptul că nu copiii sunt în cel mai mare pericol, deoarece ei fac extrem de rar forme grave ale bolii COVID-19, ci profesorii, care pot suferi de diverse comorbidităţi: „În pericol foarte mare sunt dascălii, ei trebuie să poarte măşti medicale, viziere şi copiii să răspundă la ore stând jos. Grijă mare la bunicii care îi duc şi aduc pe copii de la şcoală„, spune medicul.

Mihai Craiu spune că există anumite elemente care pot reduce drastic riscul de îmbolnăvire și acestea sunt masca de protecție sau viziera și distanța fizică, de minimum 2 metri, nu 1 metru așa cum apare în ghidurile elaborate de autorități: „Distanţa de 1 metru nu este suficientă pentru a limita contaminările cu SARS-CoV-2. Atunci când respirăm, fără să vorbim, emitem picături de salivă de dimensiuni diferite, unele de ordinul zecilor de microni – prin comparaţie, un fir de păr are 80 de microni grosime. Sunt persoane care vorbesc mai intens, mai zgomotos şi se vede. Aceste picături mari de salivă, gravitaţional, au tendinţa să sedimenteze, se aşază la sol, în medie în 4-5 secunde, şi se împrăştie pe o distanţă mai mare de 1 metru. Datele actuale şi fizica ne spun că acest metru necesar este insuficient. De aceea, în recomandările recente apare distanţa de 2 metri„, a adăugat dr. Craiu.

Mihai Craiu spune că există 3 modalități prin care se poate realiza infectarea de la un pacient asimptomatic:

  • Prima constă în contactul direct, adică prin atingerea fizică, lucru dificil de oprit la şcoală pentru cei mici.
  • A doua modalitate presupune contactul indirect, deci prin atingerea unei suprafeţe care a fost contaminată cu picături de salivă ce conţin virusul.
  • A treia posibilitate de infectare este prin intermediul aerului. Iar la acest capitol medicul ridică o problemă des întâlnită, şi anume spaima de curent, specifică românilor.

Noutati

masti tonomat

Bucureștenii pot cumpăra măști și dezinfectant de la automat. Iată de unde

Odată cu debutul stării de alertă, în București, au apărut primele aparate automate de unde se pot cumpăra măști de [...]

Noutati

inima

Un senzor Bluetooth poate detecta insuficiența cardiacă. Cum funcționează

Un nou senzor Bluetooth este capabil să detecteze insuficiența cardiacă cu 10 zile înainte ca ceva important să se întâmple. [...]

Noutati

Dr. Razvan Apetrei și Ioana Apetrei

Stomatologia digitală NU costă mult, iar pacientul are numai de câștigat

În prezent, stomatologia beneficiază de foarte multă dezvoltare la nivelul tehnologiei, materialelor, manoperelor și a modului de tratament. Pacientul are [...]