Telemedicina. Cât costă și cum intri în legătură cu un medic din străinătate.

Photo by FreePik

Pandemia de Coronavirus dezvoltă o ramură foarte la modă în străinătate, dar mai puțin accesibilă în România: telemedicina. Vorbim astăzi cu Eva Pavel, consilier în cadrul spitalelor din străinătate, despre cum pot pacienții români intra în legătură cu cei mai renumiți profesori din străinătate, prin telemedicină. Care este procedura, ce domenii acoperă, care este feedback-ul celor care au apelat deja la ea, dar și care sunt costurile unei asemenea întâlniri virtuale, aflăm de la Eva Pavel.

Ce poți să ne spui despre telemedicină?

Telemedicina reprezintă în momentul de față cea mai eficientă metodă de comunicare pentru obținerea unei opinii medicale din străinătate. Este o metodă simplă, eficientă și foarte rapidă pentru pacienții care doresc opinia unui medic dintr-un centru medical din străinătate pentru schema de investigații sau tratament.

Care este procedura?

Pacientul ne trimite dosarul medical pe e-mail, transmitem acest dosar către spitalul din străinătate și ne este indicat medicul specialist care poate să ofere cel mai bun feedback pe dosarul respectiv. Stabilim de comun acord cu medicul și pacientul ziua și ora la care sunt disponibili pentru discuție, ca apoi medicul din străinătate să-l sune pe pacient. Este un apel video din cabinetul acestuia, iar discuția se poartă în limba romană deoarece alături de el se află și un vorbitor de limba română din spitalul respectiv.

Toate aceste beneficii pentru pacienții români le-am obținut într-un timp scurt, având în vedere situația actuală, și au ca scop facilitarea accesului la informații ce îi pot ajuta pe oameni. Numai în ultimele zile am avut o serie de convorbiri pentru secțiile de ortopedie, hematologie, oncologie, chirurgie, iar pacienții s-au declarat extrem de mulțumiți, mai ales că discuția cu medicii nu e limitată. Acești medici stau de vorbă cu pacienții și 45 de minute, în funcție de caz, pâna când primește toate informațiile necesare.

Eva Pavel: ”Telemedicina este o metodă nouă abordată de spitalele din străinătate”

Care este feedback-ul venit din partea celor care folosesc deja aceasta metodă de comunicare cu un specialist străin?

Ne-au mărturisit că această metodă este una benefică și le oferă încredere pentru că au posibilitatea să vadă medicul, să-i adreseze toate întrebările posibile și să înțeleagă exact ce pași au de urmat. De cele mai multe ori, înainte de convorbirea cu medicul, îi sfătuiesc pe pacienți să-și pregătească o listă de întrebări, scopul fiind ca discuția să fie cât mai eficientă pentru pacient.

Telemedicina este o metodă nouă abordată de spitalele din străinătate, au alocat personal special pentru aceasta activitate și, la momentul actual, avem spitale colaboratoare pentru telemedicină cu țări precum Elveția, Turcia și Austria.

Eva Pavel: ”Oamenii apelează într-un număr mare la second opinion”

Eva Pavel, consilier in cadrul spitalelor din strainatate

Care sunt costurile unei asemenea sesiuni?

Costurile diferă de la un spital la altul. De exemplu, în Turcia se percepe o taxă de 120 Euro, în Elveția 375 Euro.

Cât de obișnuiți sunt pacienții români să apeleze la telemedicină?

Oamenii s-au adaptat foarte ușor și apelează într-un număr mare la acest tip de second opinion, o metodă nouă, dar extrem de bine primită de către pacienți. Sunt mult mai liniștiți după ce discută personal cu medicul, au posibilitatea sa-l vadă, să-l asculte, dar cel mai important, să-i adreseze toate întrebările.

În cazul în care în urma sesiunii video pacientul are nevoie de o investigație în plus sau un tratament. Cum procedează?

Sunt situații în care unii pacienți necesită investigații suplimentare față de schema actuală, iar pacienții aleg să aștepte să meargă la spitalul din străinătate, dacă starea de sănătate le permite, iar urgențele aleg să facă investigația în țară și să trimită rezultatul pentru a doua opine din străinătate.

Care sunt restricțiile în această perioadă legate de transferul bolnavilor în centre din străinătate?

În prezent sunt pacienți români la tratamente în spitalele din străinătate, dar ei au plecat înainte de situația actuală și au ales să rămână acolo până la finalizarea tratamentelor oncologice.

Ce alte servicii la distanță pot fi accesate de pacienții români?

La ora actuală suntem în România o echipă pregătită să acorde suport celor care doresc să obțina a doua opinie medicală de la spitalele din străinătate prin video-call pentru secțiile de oncologie, cardiologie, chirurgie, hematologie, celule stem, etc.

Noutati

inima

Un senzor Bluetooth poate detecta insuficiența cardiacă. Cum funcționează

Un nou senzor Bluetooth este capabil să detecteze insuficiența cardiacă cu 10 zile înainte ca ceva important să se întâmple. [...]

Afectiuni

inima

Aritmia cardiacă – simptome și cauze. Cum se tratează?

Problemele ritmului cardiac (aritmii cardiace) apar atunci când impulsurile electrice care coordonează bătăile inimii nu funcționează corect, provocând bătăile inimii [...]

Alimente

tapioca

Tapioca, perlele delicioase din farfuria ta

Tapioca este un aliment cu proprietăți nutritive unice, care se extrage din manioc. Aceasta se mai numește cassava, madioca, yuca, [...]