Ce este cianoza. Semne și simptome

bebeluș
Imagine de Wayne Evans via Pexels

Cianoza este un termen care descrie culoarea albăstruie a pielii, a unghiilor sau a vârfului degetelor, atunci când nivelul de sânge din organism este scăzut.

În momentul în care sângele este oxigenat complet, acesta are o culoare roșie intensă, dar când rezervele de oxigen încep să scadă, sângele se colorează în roșu albăstrui.

Oxigenul este prezent în sânge prin hemoglobină, o proteină din celulele roșii care transportă sângele. Când celulele roșii ajung la plămâni, hemoglobina preia oxigenul și îl trasportă către alte țesuturi și organe din corp, unde îl eliberează și sângele devine cianotic. Apoi circulă din nu către plămâni pentru a mai lua oxigen.

Cianoza se produce atunci când există există forme anormale ale hemoglobinei sau când există lipsa totală de oxigen, de exemplu în cazul sufocării.

Cianoza este de mai multe feluri:

  • centrală și este cauzată de afecțiuni ce provoacă o oxigenare slabă a sângelui în plămâni;
  • periferică care este specifică extremităților;
  • acută care apare în urma asfixierii sau a înecului, când respirația este complet blocată.

Cauzele care pot provoca cianoza sunt de mai multe feluri și anume:

  • cauze cardiace: cheaguri de sânge care blochează fluxul sangvin; defecte cardiace congenitale; forme anormale ale hemoglobinei, fenomenul Raynaud sau spasmul vaselor sangvine mici de la nivelul degetelor de la mâini şi picioare, cardiomiopatiile;
  • cauze respiratorii: astmul, bronșiolita, boli pulmonare, crupul care este o boală respiratorie virală, hipertensiune pulmonară, pneumonii severe.
  • alte cauze care pot provoca cianoza sunt abuzul de droguri, intoxicațiile, frigul, altitudinea crescută, convulsiile.

Bronșita și astmul sunt două afecțiuni inflamatorii ale căilor respiratorii. Când astmul și bronșita acută apar împreună, afecțiunea se numește bronșită astmatică. Citește mai multe despre această afecțiune aici:

Este indicat un control amănunțit la medicul specialist dacă în cazul unui adult cianoza apare la tegumente sau unghii, este însoțită de dureri în piept, confuzie sau pierderea cunoștinței, dificulăți în respirație, letargie.

În cazul unui copil, cianoza este însoțită de dificultăți în respirație, respirații rapide, mormăit, letargie, poziție cocoșată, stare de nervozitate, stări de somnolență.

Colorația în albastru a tegumentelor la copilul mic poate să fie un fenomen tranzitoriu, frecvent, dar care să nu aibă alte cauze medicale. Deseori, acest fenomen se poate observa la bebelușii prematuri, pentru că încă există o imaturitate a capilarelor sangvine de la nivelul pielii. Fenomenul dispare în câteva zile după naștere, chiar și în cazul prematurilor. Tot în cazul copilului mic, în primele săptămâni de viață concomitent cu reprizele de plâns ale acestuia, pielea poate căpăta o tentă albastră prin carența de oxigen temporară. Când plânsul încetează, aspectul pielii revine la normal, adică la o culoare roz, sănătoasă.

Cianoza apare numai atunci când dintr-un motiv sau altul corpul nu mai primește suficient oxigen

Copilul în primele luni de viață – nu mai mult de trei luni, poate avea zone care se colorează într-o tentă albastră fie la frig, fie în timpul plânsului. Zonele care se învinețesc sunt piciorușele, mânuțele și zona din jurul gurii. Dacă bebelușul este calmat și încălzit, aceste probleme dispar.

Majoritatea cazurilor în care apare cianoza sunt destul de grave. Cianoza apare numai atunci când dintr-un motiv sau altul corpul nu mai primește suficient oxigen, iar această mare problemă poate duce la pierderea vieții.

Totul depinde foarte mult de patologiile care determină acest simptom, însă este important ca prezentarea la medic să fie cât mai rapidă de la instalarea cianozei și diagnosticul afecțiunii cauzatoare să fie făcut cât mai corect și cât mai devreme, deoarece cianoza poate fi cauza unei boli severe care pune viața în pericol, ce necesită intervenție și tratament imediat.

Afectiuni

mâini

Lupusul, simptomele bolii cu o mie de fețe

Lupusul este o boală inflamatorie autoimună, ceea ce înseamnă că organismul își distruge propriile țesuturi. Este supranumită boala celor o [...]

Noutati

vaccin coronavirus

Când va fi gata vaccinul anti CORONAVIRUS

Numărul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a trecut de 100.000 în întreaga lume, iar numărul deceselor depășește deja 5.000. Organizația [...]

Travel

Baile Herculane

Efectele nebănuite ale izvoarelor termale

România are un potențial turistic extraordinar. Dacă n-ai ajuns încă în Bucovina, Maramureș sau în Delta Dunării, poate că ar [...]