Dexametazona, medicamentul minune care poate vindeca pacienții infectați cu coronavirus

covid
Imagine de Klaus Hausmann via Pixabay

Dexametazona este un medicament care de-a lungul timpului a stârnit o mulțime de controverse, dar se pare că acum este eficient pentru tratarea pacienților infectați cu noul tip de coronavirus.

Cercetătorii de origine britanică au dezvăluit că pastila administrată în doze mici poate reduce riscul de deces la pacienții care sunt conectați la aparatele de respirație.

Cercetătorii de la Oxford au descoperit în cadrul studiului clinic RECOVERY (Randomise Evaluation of COVID-19 thERapY) că un medicament valabil deja în farmaciile din toată lumea ar putea salva vieţile bolnavilor de COVID-19.

Peste 11.500 de pacienţi din mai mult de 175 de spitale NHS, din Marea Britanie, au participat la studiu.

Un număr de 2.104 de pacienţi au fost aleşi la întâmplare pentru a primi dexametazonă 6 mg o dată pe zi (fie pe cale orală, fie prin injecţie intravenoasă) timp de zece zile. Aceştia au fost comparaţi cu 4.321 de pacienţi care au fost îngrijiţi în mod obişnuit.

Rezultatele au arătat că dexametazona ar putea reduce decesele din cauza virusului ucigaş cu o treime (de la 40% la 28%) în cazul pacienţilor conectaţi la ventilator şi o cincime (de la 25% la 20%) în cazul bolnavilor ce au nevoie de administrarea unor doze cu oxigen.

Dexametazona nu a oferit însă niciun fel de ajutor în cazul pacienţilor cu coronavirus sănătoşi.

Acesta este singurul medicament care a arătat până acum reducerea riscurilor decesului şi le reduce semnificativ. Este vorba de un avans major”, a declarat Peter Horby, profesor de Boli infecţioase şi Sănătate globală la Universitatea Oxford. Dexametazona este ieftină, pe raft şi poate fi folosită imediat pentru a salva vieţile oamenilor de peste glob”, a menţionat profesorul, precizând că tramatentul durează 10 zile.

Ce este de fapt dexametazona

Dexametazona are la bază o substanță activă, fosfat de dexametazonă, care face parte din grupul corticosteroizi.

Dexametazona este indicată pentru boli severe, în caz de acumulare de lichid la nivelul creierului din cauza unei tumori, pentru a tratat reacții alergice severe, pentru a trata boli inflamatorii.

Conf. dr. Mihai Craiu, fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, atenţionează, în contextul studiului „Recovery” privind tratamentul cu dexametazonă al bolnavilor de COVID, că substanţa medicamentoasă nu se administrează inhalatoriu.

Medicul Mihai Craiu afirmă că administrarea inhalatorie de dexametazonă injectabilă la copilul cu tuse este utilizată excesiv şi inutil.

Dexametazona este un corticosteroid cu efecte foarte puternice și este destinată bolilor grave, administrată pe cale orală sau injectabilă. Nu se dă sub formă de aerosoli, nici acum și nici după Pandemie. (…)Și, mai ales, nu se administrează ca automedicație sau la sfatul unui prieten„, a scris fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, pe pagina de Facebook.

Mai mult, pe fiola de dexametazonă scrie „de uz im/iv”, adica injectabil şi nu inhalatoriu.

Lifestyle

vopsirea parului

Vrei să scapi de firele de păr alb sau părul crescut la rădăcini? Uite ce poți face singură ACASĂ

Viața socială este acum redusă la minim. Ceea ce nu se poate spune despre părul vopsit, cu acea linie albă [...]

Sanatate

mască de protecție

Nu mai găsești măști de protecție? Iată cum le poți face chiar tu acasă

Măștile de protecție sunt la mare căutare în această perioadă și cum stocurile sunt deja epuizate peste tot, oamenii încearcă [...]

Interventii si terapii

Dr. Vereanu

Care sunt riscurile unui implant dentar efectuat greșit. Dr. Anca Vereanu ne explică

Una dintre cele mai mari temeri ale pacienților care pășesc într-un cabinet stomatologic este legată de implantul dentar – dacă [...]