Alimentele cu un indice glicemic ridicat cresc rapid nivelul zahărului din sânge și pot cauza probleme de sănătate pe termen lung. O dietă bazată pe produse cu indice glicemic scăzut poate ajuta la prevenirea și gestionarea diabetului și a bolilor cardiovasculare. Nutriționistul Gianluca Mech ne explică ce alimente cresc nivelul de zahăr din sânge și de ce ar fi mai bine să le evităm pentru a nu avea probleme.
„Indicele glicemic este o unitate de măsură ce clasifică alimentele care conțin carbohidrați în funcție de cât de mult afectează nivelul glicemiei persoanelor care le consumă. Organizația Internațională pentru Standardizare clasifică alimentele între 1 și 100 și utilizează glucoză pură, cu un indice glicemic de 100, ca referință. Astfel, alimentele pot avea un indice glicemic scăzut, mediu sau ridicat, după cum urmează:
– IG scăzut este de 55 sau mai puțin
– GI mediu este 56-69
– IG ridicat este de 70 sau mai mare”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
„Există mai mulți factori ce influențează viteza cu care un anumit aliment crește glicemia cuiva. Acești factori pot include:
– cât de rafinat este carbohidratul
– structura fizică și chimică a alimentelor
– metoda de gătit
– ce cantitate de fibre conțin alimentele
– cât de multe proteine, grăsimi și acid conține alimentele
În general, glucidele rafinate și procesate se metabolizează mai repede în glucoză. Alimentele cu fibre, proteine și grăsimi eliberează glucoza mai încet, deci au un indice glicemic mai scăzut. Timpul mai îndelungat de gătit poate descompune alimentele, ceea ce înseamnă că persoana care le consumă asimilează mai repede glucoza”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.
„Persoanele ce doresc să își controleze atât greutatea, cât și glicemia, ar trebui să evite următoatele tipuri de alimente:
– pâine obținută din făină albă sau integrală
– orez alb
– cereale și batoane de cereale
– prăjituri, biscuiți și orice alt tip de dulciuri
– cartofi
– chipsuri și biscuiți de orez
– fructe dulci precum pepenele verde și ananasul
– fructe uscate, cum ar fi curmale, stafide și afine
– produse lactate îndulcite, cum ar fi iaurturile cu fructe”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.
„O astfel de dietă poate avea efecte negative pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi rezistența la insulină și diabetul. Conform specialiștilor, o dietă cu indice glicemic scăzut poate ajuta la prevenirea și gestionarea unor afecțiuni grave precum diabetul, bolile coronariene, cancerul și obezitatea”, adaugă specialistul.
Nutriționistul italian Gianluca Mech a lansat linia de produse „Glicemic Friendly” ce face parte din gama Dietei Tisanoreica. Acestea sunt gustări și dulciuri delicioase special concepute pentru cei care vor să slăbească ori să își mențină silueta, pentru diabetici sau pentru cei ce țin o dietă ketogenică. Produsele sunt disponibile și în România pe www.gianlucamech.com.ro.
„Am aplicat rețeta Glicemic Friendly pentru multe tipuri de alimente care, îmi mod normal, ar fi pline de zahăr și nu ar fi indicte celor cu diabet sau care vor să slăbească. Așadar, avem cornuri, biscuiți cu diferite arome, brioșe, praline, mini fursecuri, alune învelite în ciocolată, și multe altele, fără conservanți sau înlocuitori novici ai zahărului”, explică Gianluca Mech.
„Produsele Tisanoreica Glicemic Friendly pot fi consumate de persoanele supraponderale sau cele care își doresc să își mențină greutatea în anumite limite. De asemenea, de persoanele care doresc să urmeze o dietă cu indice glicemic scăzut, de cei care respectă un protocol dietetic (chiar și în fază ketogenică). Ele se adresează până la urmă oricui dorește o gustare care să fie delicioasă și sănătoasă în același timp”, spune nutriționistul Gianluca Mech.
Dieta Tisanoreica reprezintă un program de nutriție fito-ketogenic bazat pe alimente concepute din ingrediente 100% naturale. Are la bază ingrediente cu un conținut redus de carbohidrați, iar alimentele sunt gândite pentru a imita cât mai bine aspectul și gustul celor obișnuite, bogate în carbohidrați. Include supe, omlete, pâine, pizza, ciocolată, biscuiți, criossant, brioșe, băuturi calde sau băuturi proaspete din fructe.