Curmalele, un must pentru femeile însărcinate

sarcină
Imagine de Garon Piceli via Pexels

Este cunoscut faptul că fructele și legumele trebuie să facă parte din alimentația de zi cu zi a oricărui om, dar este nevoie de o atenție sporită în cee ace privește dieta zilnică a unei femei însărcinate. 

O femeie gravidă are nevoie de o mulțime de vitamine, minerale și nutrienți. De aceea trebuie să includă în dieta zilnică alimente care să îi ofere energie și un tonus bun, dar și substanțele nutritive de care organismul are nevoie pentru a face față noii provocări.

Curmalele sunt o alegere sănătoasă pentru femeile care poartă în pântece un bebeluș. Au o mulțime de beneficii pentru organism și reprezintă o gustare dulce, dar sănătoasă.

Proprietățile nutriționale ale curmalelor:

100g de curmale conțin următoarele valori nutriționale:

Calorii – 277 – 14% din DZR*

Carbohidrați – 75 de grame  25% din DZR

Fibre – 6,7 grame, 27% din DZR

Zaharuri – 66,5 grame

Proteine – 1,8 grame – 4% din DZR

* doză zilnică recomandată

Alți nutrienți esențiali din aceste fructe sunt vitamina A, vitamina K, thiamină (B1), riboflavină (B2), niacină (B3), colină (B4), vitamina B6, folați, acid pantotenic, betaină. Tot în curmale se regăsesc și următoarele minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan.

Beneficiile curmalelor asupra femeii gravide:

1. Oferă energia de care are nevoie pe durata întregii zile. Dacă adaugă curmale în dieta zilnică, o femeie gravidă va primi toate zaharurile de care are nevoie, dar și nutrienți pentru a se simți plină de vitalitate.

2. Curmalele sunt bogate în fibre, ceea ce le face să fie un ajutor de nădejde în prevenirea constipației din sarcină.

3. Curmalele sunt o sursă bună de folați. O dietă bogată în acid folic reduce riscul apariției defectelor congenitale legate de creier și măduva spinării.

4. Sunt o sursă sigură de vitamina K, o vitamină necesară bebelușului pentru dezvoltarea oaselor.

5. Curmalele conțin fier și ajută la prevenirea anemiei în timpul sarcinii. Fierul ajută la întărirea sistemului imunitar al mamei și copilului.

6. Conținutul ridicat de potasiu din curmale ajută la echilbrarea nivelului apei-sare în organism, deci ajută la prevenirea crampelor musculare, o problemă des întâlnită la femeile gravide.

Curmalele pot fi consumate în orice perioadă a sarcinii. În primul trimestru previn constipația, în cel de-al doilea, poate apărea diabetul gestational, deci curmalele trebuie consumate cu moderație, iar în trimestrul 3, studiile arată că tot curmalele le vor ajuta să aibă un travaliu mai scurt și mai ușor.

În alimentație, curmalele se pot folosi atât în smoothie-uri, deserturi, salate, sau așa cum am spus mai sus și ca simple gustări între mese. Trebui însă să aibă grijă la cantitatea pe care o consumă. Femeile gravide pot dezvolta diabet gestațional sau pot acumula mai repede kilogramele dacă mănâncă curmale în exces.

Citește și: Vrei sa ramai insarcinata? Uite ce ar trebui sa mananci

Afectiuni

adenomioza

Adenomioza, o problemă de sănătate greu de diagnosticat

Femeile se confruntă cu o mulțime de probleme de sănătate, mai ales în zona aparatului reproducător. Este o zonă sensibilă, [...]

Afectiuni

emotii

Burnout. Simptomele unei boli ”inexistente”

Dupa ce s-au inregistrat la nivel Mondial tot mai multe decese din cauza epuizarii, OMS a inclus burnout-ul pe lista [...]

Lifestyle

mască

Sfaturi de îngrijire a pielii de sub masca de protecție

Dana Sota, expert în beauty, supranumită de cei din domeniu că fiind un “beauty guru”, oferă tipsuri de îngrijire a [...]