Este cunoscut faptul că fructele și legumele trebuie să facă parte din alimentația de zi cu zi a oricărui om, dar este nevoie de o atenție sporită în cee ace privește dieta zilnică a unei femei însărcinate.
O femeie gravidă are nevoie de o mulțime de vitamine, minerale și nutrienți. De aceea trebuie să includă în dieta zilnică alimente care să îi ofere energie și un tonus bun, dar și substanțele nutritive de care organismul are nevoie pentru a face față noii provocări.
Curmalele sunt o alegere sănătoasă pentru femeile care poartă în pântece un bebeluș. Au o mulțime de beneficii pentru organism și reprezintă o gustare dulce, dar sănătoasă.
100g de curmale conțin următoarele valori nutriționale:
Calorii – 277 – 14% din DZR*
Carbohidrați – 75 de grame 25% din DZR
Fibre – 6,7 grame, 27% din DZR
Zaharuri – 66,5 grame
Proteine – 1,8 grame – 4% din DZR
* doză zilnică recomandată
Alți nutrienți esențiali din aceste fructe sunt vitamina A, vitamina K, thiamină (B1), riboflavină (B2), niacină (B3), colină (B4), vitamina B6, folați, acid pantotenic, betaină. Tot în curmale se regăsesc și următoarele minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan.
1. Oferă energia de care are nevoie pe durata întregii zile. Dacă adaugă curmale în dieta zilnică, o femeie gravidă va primi toate zaharurile de care are nevoie, dar și nutrienți pentru a se simți plină de vitalitate.
2. Curmalele sunt bogate în fibre, ceea ce le face să fie un ajutor de nădejde în prevenirea constipației din sarcină.
3. Curmalele sunt o sursă bună de folați. O dietă bogată în acid folic reduce riscul apariției defectelor congenitale legate de creier și măduva spinării.
4. Sunt o sursă sigură de vitamina K, o vitamină necesară bebelușului pentru dezvoltarea oaselor.
5. Curmalele conțin fier și ajută la prevenirea anemiei în timpul sarcinii. Fierul ajută la întărirea sistemului imunitar al mamei și copilului.
6. Conținutul ridicat de potasiu din curmale ajută la echilbrarea nivelului apei-sare în organism, deci ajută la prevenirea crampelor musculare, o problemă des întâlnită la femeile gravide.
Curmalele pot fi consumate în orice perioadă a sarcinii. În primul trimestru previn constipația, în cel de-al doilea, poate apărea diabetul gestational, deci curmalele trebuie consumate cu moderație, iar în trimestrul 3, studiile arată că tot curmalele le vor ajuta să aibă un travaliu mai scurt și mai ușor.
În alimentație, curmalele se pot folosi atât în smoothie-uri, deserturi, salate, sau așa cum am spus mai sus și ca simple gustări între mese. Trebui însă să aibă grijă la cantitatea pe care o consumă. Femeile gravide pot dezvolta diabet gestațional sau pot acumula mai repede kilogramele dacă mănâncă curmale în exces.