Curmalele, un must pentru femeile însărcinate

sarcină
Imagine de Garon Piceli via Pexels

Este cunoscut faptul că fructele și legumele trebuie să facă parte din alimentația de zi cu zi a oricărui om, dar este nevoie de o atenție sporită în cee ace privește dieta zilnică a unei femei însărcinate. 

O femeie gravidă are nevoie de o mulțime de vitamine, minerale și nutrienți. De aceea trebuie să includă în dieta zilnică alimente care să îi ofere energie și un tonus bun, dar și substanțele nutritive de care organismul are nevoie pentru a face față noii provocări.

Curmalele sunt o alegere sănătoasă pentru femeile care poartă în pântece un bebeluș. Au o mulțime de beneficii pentru organism și reprezintă o gustare dulce, dar sănătoasă.

Proprietățile nutriționale ale curmalelor:

100g de curmale conțin următoarele valori nutriționale:

Calorii – 277 – 14% din DZR*

Carbohidrați – 75 de grame  25% din DZR

Fibre – 6,7 grame, 27% din DZR

Zaharuri – 66,5 grame

Proteine – 1,8 grame – 4% din DZR

* doză zilnică recomandată

Alți nutrienți esențiali din aceste fructe sunt vitamina A, vitamina K, thiamină (B1), riboflavină (B2), niacină (B3), colină (B4), vitamina B6, folați, acid pantotenic, betaină. Tot în curmale se regăsesc și următoarele minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan.

Beneficiile curmalelor asupra femeii gravide:

1. Oferă energia de care are nevoie pe durata întregii zile. Dacă adaugă curmale în dieta zilnică, o femeie gravidă va primi toate zaharurile de care are nevoie, dar și nutrienți pentru a se simți plină de vitalitate.

2. Curmalele sunt bogate în fibre, ceea ce le face să fie un ajutor de nădejde în prevenirea constipației din sarcină.

3. Curmalele sunt o sursă bună de folați. O dietă bogată în acid folic reduce riscul apariției defectelor congenitale legate de creier și măduva spinării.

4. Sunt o sursă sigură de vitamina K, o vitamină necesară bebelușului pentru dezvoltarea oaselor.

5. Curmalele conțin fier și ajută la prevenirea anemiei în timpul sarcinii. Fierul ajută la întărirea sistemului imunitar al mamei și copilului.

6. Conținutul ridicat de potasiu din curmale ajută la echilbrarea nivelului apei-sare în organism, deci ajută la prevenirea crampelor musculare, o problemă des întâlnită la femeile gravide.

Curmalele pot fi consumate în orice perioadă a sarcinii. În primul trimestru previn constipația, în cel de-al doilea, poate apărea diabetul gestational, deci curmalele trebuie consumate cu moderație, iar în trimestrul 3, studiile arată că tot curmalele le vor ajuta să aibă un travaliu mai scurt și mai ușor.

În alimentație, curmalele se pot folosi atât în smoothie-uri, deserturi, salate, sau așa cum am spus mai sus și ca simple gustări între mese. Trebui însă să aibă grijă la cantitatea pe care o consumă. Femeile gravide pot dezvolta diabet gestațional sau pot acumula mai repede kilogramele dacă mănâncă curmale în exces.

Citește și: Vrei sa ramai insarcinata? Uite ce ar trebui sa mananci

People

Anca Maftei, psiholog

Anca Maftei, psiholog: ”Nu e totul pierdut, se poate vindeca!” Cum poți scăpa de o dependență care îți afectează viața

Anca Maftei este psiholog, facilitator de terapii de grupuri și psihoterapeut. De-a lungul timpului a ajutat o mulțime de oameni [...]

Interventii si terapii

Clinica 32

Dr. Razvan Boberis: ”Tratamentele stomatologice avansate ofera o viata de calitate pacientului”

Suferinta provocata de durerea dentara ne convinge sa alergam la stomatolog. Tot ea, insa, ne tine departe de cabinetul dentar [...]

Sanatate

test covid-19

Teste pentru Coronavirus care se fac acasă. Îți dă rezultatul în 10-15 minute

Cercetătorii din întreaga lume încearcă să dezvolte cât mai repid un vaccin contra Covid-19, dar și o metodă de testare [...]