Coroanele dentare – un secret pe care, cu siguranță, nu îl știi!

zambet

Coroanele dentare au revoluționat estetica dentară, iar în era digitală cerul este limita. Zâmbet alb, zâmbet perfect, zâmbet de Hollywood. Totul este posibil! Americanii pun eticheta ca un om de succes are un zâmbet de succes, dinți aliniați, fără imperfecțiuni, de un alb translucid și luminos. 

Coroanele dentare fac magie. Ele transformă zâmbetul, însă există un mare beneficiu pe care acestea le oferă și nu este doar estetic. Cei dintre voi care ați suferit de dureri dentare ați înțeles ce importantă este sănătatea înaintea frumuseții. Coroanele dentare sunt o soluție excelentă pentru dinții cu tratamente de canal care devin casanți.

Dinții sunt cele mai dure structuri ale organismului uman. Dintele este compus din: coroana care este partea vizibilă din cavitatea bucală și rădăcina, partea situată in osul maxilar care asigură implantarea dintelui. Lucrarea protetică ce reface forma dintelui se numește coroană dentară. Dinții sunt alcătuiți din țesuturi dure care protejează pulpa dentara situată în mijloc. Pulpa dentară, care este, de fapt, un pachet format dintr-un nerv,o arteră și o venă – este situată în centrul dintelui, atât la nivelul coroanei,cât și la nivelul rădăcinii . Pulpa dentară asigură hrănirea dintelui și vitalitatea acestuia. Când leziunile coronare devin profunde, acest pachet vasculo- nervos se inflamează și devine dureros, iar uneori se poate și infecta, necesitând un tratament endodontic“, explică Dr. Roxana Serb, astfel încât pacienții să știe ce se întamplă atunci când apar problemele dentare.

Dr. Roxana Serb: ”De cele mai multe ori când vorbim de coroane dentare ne gândim la frezarea dinților, dar…”

Odată cu pierderea acestui pachet vasculo-nervos, dinții pierd din vitalitatea lor, iar prin deshidratare devin casanți. De principiu, leziunile coronare sunt destul de extinse în momentul în care avem afectate pulpară, de aceea întăriturile de fibră de sticlă și coroanele dentare sunt tratamente de elecție “, adaugă Dr. Roxana Serb.  “Reconstituirea corono-radiculară din fibră de sticlă ajută foarte mult realizându-se dintr-un compozit special și o fibră de sticlă care se ancorează adeziv în canalul radicular, dar nu este suficient . Pereții de smalț subțire trebuie protejați cu o coroana de înveliș“, explică specialistul.

Un mare mit care nu mai stă în picioare în era digitală este șlefuirea dinților agresivă.  “De cele mai multe ori când vorbim de coroane dentare ne gândim la frezarea dinților dar, datorită tehnicii digitale și a noilor materiale din zirconiu șlefuirea dintelui este minim invazivă.”, declară Dr. Roxana Serb.

Dr. Roxana Serb este parte din Clinica 32 si are o experienta de peste 12 ani in tratamente stomatologice digitale avansate. Dr. Serb a participat si continua sa participe la cele mai prestigioase evenimente internationale dedicate manoperelor stomatologice de ultima ora, astfel incat sa poata oferi pacientii sai cele mai bune solutii si un raport eficient calitate-pret.

Pentru mai multe detalii despre Dr. Roxana Serb vizionati subiectele explicate in singura emisiune de stomatologie online: 

Familie

copil

Expunerea excesivă, fake news-urile și hărțuirea online: principalele riscuri întâmpinate de copii în pandemie

Mai mult de jumătate (54,7%) dintre copii consideră utilizarea excesivă a tehnologiei un risc major întâmpinat în perioada pandemiei, arată [...]

Familie

gradinita

Cum se poate adapta mai uşor copilul la creşă. Sfaturi de pus în practică

Despărțirea copilului de mamă nu este un lucru deloc ușor. Să îl lași la cresă poate fi foarte greu în [...]

Alimente

frisca

Frișcă fără mixer, da se poate! Iată ce trebuie să faci

Frișca este un element destul de prezent atunci când vine vorba despre un desert mai sofisticat și mai complex. Este [...]