Durerile de cap. Când e cazul să mergi la neurolog

Durere de cap
Photo by Claudia Barbosa from Pexels

Durerile de cap se află printre cele mai răspândite probleme ale sistemului nervos și, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste jumătate dintre adulții cu vârste între 18-65 de ani au experimentat o durere de cap în ultimul an.

Ce este durerea de cap (cefaleea) și ce o determină?

Durerea, în general, reprezintă un mecanism fiziologic pe care o persoană îl resimte, în momentul în care se expune la un stimul periculos. În ceea ce privește durerea de cap, aceasta intră, potrivit specialiștilor, în categoria durerilor referite, adică a acelor dureri care se manifestă la distanță, în urma unei suferințe care apare într-un alt loc al corpului.

Asta deoarece parechimul cerebral nu prezintă receptori pentru durere, după cum afirmă dr. Ana Maria Vlădilă, medic specialist neurolog la Clinica Neuroaxis. În schimb învelișul acestuia, arterele, venele care sunt în parechimul cerebral, globii oculari, pielea, mușchii de la nivelul feței – toate acestea au receptori de durere.

Tipuri de dureri de cap

Specialiștii în neurologie împart durerea de cap, denumită și cefalee, în două mari categorii: cefaleea primară și cefaleea secundară.

Este vorba despre o cefalee primară atunci când aceasta nu ascunde nicio leziune cerebrală, de exemplu migrena.

O migrenă este o durere primară determinată de activarea unui mecanism profund în creier, care conduce la eliberarea unor substanțe inflamatoare, care provoacă durere, în jurul nervilor și al vaselor sangvine ale capului. Migrenele sunt recurente și au o intensitate severă sau moderată, pe o anumită parte a a capului, sunt pulsatile, uneori sunt însoțite de amețeală, și durează în jur de 2-3 ore, fiind intensificate de activitatea fizică.

O durere de cap primară mai este și așa-numita cefalee de tensiune, care se manifestă ca o senzație de strângere în jurul capului, un fel de presiune, și care iradiază spre zona gâtului. Este o durere supărătoare, care apare frecvent.

Tot în categoria durerilor de cap primare se mai încadrează și cefaleea de tip cluster, mai puțin răspândită. Aceasta apare frecvent, în episoade mai scurte, de mai multe ori pe zi, fiind destul de severă, concentrându-se de regulă în zona unui ochi.

Cefaleea secundară, simptomatică, poate semnala o leziune localizata altundeva, de exemplu la nivelul arterelor cerebrale, când se poate vorbi despre anevrisme, despre malformații arteriovenoase, o inflamație de la nivelul feței, sau chiar despre tumori localizate în alte regiuni, care provoacă o compresie pe anumite structuri. Se produce, astfel, o sensibilizare a receptorilor de durere, la acest nivel.

O cefalee secundară poate să fie, de exemplu, cea dată de utilizarea excesivă a unor medicamente folosite pentru tratarea durerilor de cap, problemă care afectează până la 5% din populația lumii, potrivit OMS. Este o durere persistentă, care se întinde pe mai multe zile și este mai puternică dimineața, la trezire.

Specialiștii afirmă că, în unele situații este dificil să își dea seama, chiar de la început, dacă o cefalee este primară sau secundară, în special dacă episodul de durere are o intensitate foarte mare și asociază și alte manifestări neurologice, ca de exemplu o pareză, o tulburare de vorbire, modificări ale acuității vizuale sau un răspuns incomplet la tratament cu antialgice, potrivit dr. Vlădilă. În aceste cazuri, s-ar putea vorbi, mai degrabă, despre o cefalee de tip secundar.

Dacă un pacient remarcă însă o durere episodică, pe care o recunoaște, care se repetă, dar nu este însoțită de niciun deficit neurologic, aceasta este, de obicei, o cefalee primară. Nu reprezintă un pericol major pentru pacient, însă îl poate afecta în îndeplinirea activităților sale, reducând calitatea vieții acestuia.

Durerea de cap care te trimite la medic

Deși multe persoane preferă să se trateze singure când apar durerile de cap, având în vedere că unele dureri de cap pot să ascundă probleme mai profunde, se recomandă vizita la neurolog.

Este important ca persoana care prezintă dureri de cap supărătoare și persistente să apeleze la ajutor de specialitate și să discute despre simptomele sale cu un medic neurolog, cât mai în detaliu, puncteză dr. Dan Buzoianu, medic specialist neurolog la Neuroaxis.

Un specialist îl poate ajuta pe pacient să evidențieze toate potențialele semne asociate unei dureri de cap, sau alte informații despre caracteristicile durerii, astfel încât să fie cât mai aproape de cauza reală a problemei.

În funcție de răspunsurile pacientului la întrebările pe care i le adresează medicul neurolog, acesta poate să încadreze cefeleea într-o anumită categorie și să știe care sunt măsurile care ar trebui să fie luate, mai departe. Consultul de specialitate este cu atât mai important cu cât, în unele cazuri, este nevoie de investigații imagistice, care să ajute în stabilirea unui diagnostic precis, mai arată dr. Buzoianu.

În acest sens, există câteva semne de alarmă care ar trebui să trimită o persoană la medic, potrivit dr. Dan Buzoianu. O situație este cea în care este nevoie să apelezi la serviciile neurologice de urgență, atunci când o durere de cap care apare foarte brusc, este foarte intensă sau este asociată cu un semn neurologic clar, cum ar fi un deficit motor, o slăbiciune musculară, o problemă de coordonare, o problemă de vedere sau greață și vărsături pe care nu le poți opri.

O altă situație care te va trimite la cabinetul unui neurolog, este durerea de cap atipică. Aceasta apare, de exemplu, direct cu vărsături și greață, se instalează în prima parte a zilei, este însoțită de o senzație de somnolență, precum și de confuzie sau de modificări subtile de echilibru și de coordonare.

O a treia categorie de durere de cap îngrijorătoare este durerea care nu trece. În ciuda faptului că o persoană o experimentează deja de ceva timp și ia medicamente, această durere tot persistă.

Însă cel mai grav aspect într-o durere de cap este prezența acestor alte simptome neurologice – fie că este amorțeală pe jumătate de față sau de corp, scădere de putere sau somnolență.

Aceste semne ar trebui să te determine să chemi ambulanța sau să meargi imediat la camera de gardă. Fereastra în care specialiștii pot trata o afecțiune anunțată de această durere este destul de mică și este necesar să acționezi cât mai rapid.

Citește și: Vrei să slăbești fără niciun fel de efort? Iată ce trebuie să mănânci

Afectiuni

O femeie care se plină pe plajă

Ce este rahitismul: tipuri, cauze și simptome

Rahitismul este o afecțiune rară care se localizează în oase, făcându-le mai predispuse la fracturi și entorse. Este cel mai [...]

Noutati

inima

Un senzor Bluetooth poate detecta insuficiența cardiacă. Cum funcționează

Un nou senzor Bluetooth este capabil să detecteze insuficiența cardiacă cu 10 zile înainte ca ceva important să se întâmple. [...]

Alimente

Beneficiile cafelei asupra organismului

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume și oferă o serie de beneficii pentru sănătate atunci când [...]