Lichidul amniotic, mai puțin sau în exces, o situație care le sperie pe viitoarele mame

sarcină
Imagine de Boris Gonzalez via Pixabay

Lichidul amniotic este elementul principal pe parcursul sarcinii. Fie că este prea puțin, fie că este prea mult, cantitatea este importantă în cazul lichidului amniotic pentru că poate reprezenta un risc pentru mamă și copil.

Pe parcursul celor 9 luni de sarcină, bebelușul se dezvoltă într-un sac amniotic, care stă în uter și care conține lichid amniotic. Acesta din urmă ajunge la valoarea maximă abia în săptămâna 34 de sarcină, iar mai apoi începe să își reducă treptat volumul. În uter, bebelușul înghite acest lichid, care va fi absorbit de rinichii lui, iar apoi va fi evacuat prin urină.

De ce spunem că lichidul amniotic este esențial pentru dezvoltarea fătului? Pentru că acest lichid are numeroase funcții și anume: – asigură o temperatură constantă fătului – îl protejează de șocurile exterioare – îl ajută să-și dezvolte plămânii – menține cordonul ombilical într-o poziție normală astfel încât bebelușul să fie oxigenat corect. Tot lichidul amniotic este cel care o ajută pe mamă să nască mai ușor pentru că după ruperea membranelor, acesta lubrifiază canalul vaginal și curăță în același timp bacteriile din tractul genital astfel încât micuțul să fie protejat.

Cantitatea insuficientă de lichid amniotic se numește oligoamnios și este o afecțiune care apare mai mult în partea a doua a sarcinii. O cantitate mai mică de lichid poate anunța o ruptură prematură de membrane, probleme cu tensiunea în cazul mamei, posibile afecțiuni ale bebelușului precum boli genetice sau chiar restricții de creștere. Medicul este cel care va verifica constant pe parcursul sarcinii cantitatea de lichid amniotic și tot el este cel care te poate ajuta să nu fie nicio problemă în continuare.

Lichidul amniotic în exces se numește polihidramnios și se manifestă în cel de-al doilea trimestru de sarcină. Deși în general majoritatea cazurilor care se confruntă cu această afecțiune sunt ușoare, atunci când este ceva sever, ea va cauza dificultăți de respirație, naștere prematură, creșterea în exces a fătului, nașterea unui copil mort, infecții de tract urinar în sarcină.

Dacă lichidul amniotic este în exces, vei avea nevoie de efectuarea unor teste adiționale la recomandarea medicului ce monitorizează sarcina.

Sarcina & bebe

nume copii

Cele mai populare nume românești de copii și semnificația lor

Deși în ultimul timp, trendul este ca părinții să aleagă pentru copii prenume internaționale, există și familii unde se preferă [...]

Timp liber

umbrella academy

Umbrella Academy revine pe micile ecrane. Când apare sezonul 2

The Umbrella Academy se întoarce cu un nou sezon pe data de 31 iulie 2020 pe Netflix. Actorii care se [...]

Sanatate

telefon mobil

Telefonul mobil este unul dintre cele mai murdare obiecte. Cum se dezinfectează corect

Cum în ultima perioadă COVID-19 este virusul care ține pe jar întreaga lume, oamenii se preocupă din ce în ce [...]