Cum să protejezi pielea de arsurile solare și să nu le agravezi?

arsurile solare

Indiferent de anotimp, lumina intensă a soarelui poate transforma pielea sănătoasă și hidratată într-una inflamată și arsă. Cum să protejezi pielea de arsurile solare și, mai ales, să nu le agravezi?

Arsurile solare sunt cauzate de expunerea prelungită la lumina ultravioletă (UV). Apropo, lumina UV poate proveni de la soare, dar și de la surse artificiale, precum lămpile solare și paturile de bronzat (interzise deja prin lege în Australia, una dintre țările care a legat direct incidența cancerului de piele cu expunerea la aceste aparate de bronzat).

UVA este lungimea de undă a luminii care pătrunde în straturile profunde ale pielii și duce la deteriorarea pielii în timp, inclusiv la modificări structurale și apariția cancerului.

UVB este lungimea de undă a luminii care pătrunde în straturile superficiale ale pielii și provoacă arsuri solare.

Arsurile solare pot să apară nu doar în mijlocul verii, ci și în zilele răcoroase sau înnorate, inclusiv iarna. Suprafețe precum zăpada, nisipul și apa reflectă razele UV și pot arde pielea.

Cele mai frecvente greșeli pe care să le eviți pentru a nu agrava arsurile solare:

Chiar și cu cele mai bune intenții, uneori îi putem face pielii mai mult rău decât bine. Ce greșeli frecvente agravează arsurile solare?

Iei anumite medicamente

Dacă iei medicamente înainte sau după expunerea la soare, citește cu atenție prospectul ca să afli dacă există avertizări cu privire la expunerea la soare. Unele sensibilizează pielea și o fac mai predispusă la arsuri și pete solare.

Te dai cu parfum

Chiar dacă îți place un parfum anume, evită aplicarea lui pe piele. Majoritatea conțin alcool, unele conțin uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de rozmarin și de lavandă, și produc sau accentuează arsurile solare.

Folosești uleiuri naturale, alimentare

Nu mai aplica uleiuri alimentare pe piele. Se încing în tigaie, deci se încing și ard și pielea!

Consumi alcool

Cercetări recente arată că atunci când bei alcool, cantitatea de lumină UV necesară pentru a provoca o arsură solară este mult mai mică.

Stai cu telefonul în mâini tot timpul

Telefoanele mobile și dispozitivele electronice similare reflectă razele UV înapoi pe pielea noastră, adică spre pielea feței și ochilor, a gâtului și decolteului, conform Journal of American Academy of Dermatology.

Stai prea mult timp în apă

Este firesc să vrei să intri în apă, vara, ca să te răcorești. Dar, când stai prea mult timp, produsele de protecție solară se spală de pe piele și, deși pe pielea corpului simți senzația de răcorire, ce rămâne la suprafața apei, acolo unde se reflectă razele UV, va fi de două ori mai mult expusă arsurilor.

Îți exfoliezi pielea

Renunță la scrubul facial sau corporal, după expunerea la soare, chiar și la cel formulat pentru pielea sensibilă. Când pielea se reface în urma arsurilor solare, exfolierea poate expune stratul deteriorat, îngreunând procesul de vindecare. În plus, poate accentua durerea și inflamația. În schimb, folosește o cremă hidratantă și calmantă, de tipul aftersun. Nu folosi nici produse de îngrijire a pielii care conțin retinol și acid glicolic (folosite pentru exfolierea chimică a pielii). Combinate cu expunerea la soare, chiar dacă sunt folosite seara, vor agrava problemele pielii.

Folosești un produs de protecție solară expirat sau deschis în urmă cu un an

Pentru a te asigura că nu folosești cremă de protecție solară depășită, verifică data de expirare de pe ambalaj. Dacă ai desigilat produsul în sezonul trecut de vară, aruncă-l chiar dacă nu l-ai terminat. Ține cremele de protecție solară departe de lumina directă a soarelui, chiar și atunci când mergi la plajă.

Faci dușuri fierbinți și baie în cadă sau în cadă cu hidromasaj

Apa fierbinte va accentua rănile provocate de soare. Dar chiar și atunci când nu mai ai dureri, apa fierbinte poate duce la accentuarea deshidratării pielii. Pe măsură ce pielea se reface după o arsură, trebuie să mențină umiditatea naturală pe care o are. Un duș călduț sau rece va fi mai potrivit.

Porți îmbrăcăminte strâmtă

Corpul trimite nutrienți în zonele rănite pentru a crea noi celule sănătoase ale pielii. Îmbrăcămintea sintetică și strâmtă care interferează cu circulația sanguină va îngreuna acest proces.

Foto: pexels.com

Afectiuni

O femeie tristă care stă pe o bancă

Semnele depresiei la femei: cu ce se diferențiază și cum le recunoști

Depresia este o tulburare mintală comună și una dintre principalele cauze ale dizabilității la nivelmondial. La nivel global, se estimează [...]

Sanatate

ceapa

Ce sunt prebioticele și care sunt beneficiile lor

Prebioticele sunt ingredinte alimentare nedigerabile cu care se pot hrăni probioticele, adică bacteriile care alcătuiesc microbiomul la nivelul intestinelor. Galactooligozaharidele [...]

Sport

abdomen plat

Nu mai visa la abdomenul perfect. Iată ce trebuie să faci ca să îl obții

Problema hidratării și a alimentației Burtica sau colăceii sunt probleme veșnice ale femeilor. Un abdomen plat, cu pătrățele este idealul, [...]