Tehnicile de medicină regenerativă a cartilajului – intervențiile viitorului în ortopedie

Vlad Predescu

După îndelungi ani de cercetare, cercetătorii au reușit performanța de a identifica mai multe tehnici prin care articulația genunchiului își poate păstra, un timp îndelungat, proprietățile sale inițiale, ceea ce se traduce printr-o mobilitate bună la vârste înaintate și, foarte important, lipsa durerii.

Medicina regenerativă a cartilajului articular reunește mai multe tehnici minim invazive, realizate numai de medici ortopezi cu mare experiență, care au rolul de a salva și a proteja articulația și componentele acesteia, având o rată de succes mare, precum și o recuperare mult mai ușoară. Pentru a identifica fiecare tehnică și care este rolul acesteia, vom analiza acest subiect cu unul dintre cei mai cunoscuți medici ortopezi din țara noastră – doctorul Vlad Predescu – chirurg de excelență, supraspecializat în protezare articulară și traumatologie sportivă.

În primul rând, trebuie identificat momentul în care articulația începe să devină dureroasă și nu mai are un comportament normal. Totul pleacă de la cartilajul articular și etapa în care acesta începe să se deterioreze, din diferite motive. În mod natural, cartilajul nu se poate regenera singur, așa că, în timp, articulația se va distruge prin apariția frecării “os pe os” în momentul mișcării, lucru care poartă denumirea de artroză a genunchiului. Din acest moment, vor apărea și simptomele grave care pot duce la invaliditatea pacientului, cum ar fi durerea, tumefierea articulației, mersul șchiopătat și, implicit, reducerea mobilității.

În chirurgia preartrozică de la nivelul genunchiului există câțiva factori extrem de importanți care, din momentul în care au fost depistați, pot fi corectați și, implicit, să ducă la frânarea evoluției artrozei. Aceștia sunt: alinierea articulației genunchiului (mai exact, axa membrului inferior), stabilitatea articulației (diverse rupturi ligamentare netratate), rupturile masive de menisc sau absența acestuia, și, în final, distrugerea traumatică a cartilajului. În funcție de specificul fiecărui pacient, unul sau mai mulți din acești factori pot fi prezenți și corectarea lor chirurgicală, simultană sau etapizat, poate duce la prezervarea articulației genunchiului pentru o perioadă mai lungă de timp. Astfel, se întârzie protezarea articulară care este necesară în stadiile finale ale artrozei.

Rolul osteotomiei în protejarea articulației

Prima intervenție de acest fel este cea care are rolul de a corecta modificările de la nivelul axei piciorului, anomalii care produc deformări la nivelul articulației genunchiului. În lumea medicală, această intervenție se numește osteotomie. Genunchii deformați care nu sunt drepți pe axa mecanică sunt denumiți popular “genunchi de fotbalist sau “de călăreț”, deformarea fiind din naștere sau apărută în timp, ducând la uzura exagerată și precoce a cartilajului articular. Practic, cei mai afectați sunt pacienții între 30 și 60 de ani, mulți sportivi de performanță, care reclamă dureri doar într-o parte a genunchiului, întrucât acolo s-a produs o degradare progresivă a cartilajului.

Vlad Predescu

Osteotomia este o intervenție chirurgicală prin care se realizează corecția axului piciorului, astfel încât cei care au genunchii sub formă unor paranteze sau a literei X să-i aibă din nou drepți. În felul acesta, se poate întârzia nevoia de protezare cu 10-15 ani. Foarte important este ca intervenția de corecție să fie realizată devreme, înainte de pierderea completă a cartilajului sau înainte de apariția rupturilor meniscale. În anumite situații, când este efectuată devreme și pot fi corectate toate anomaliile mecanice, este posibil ca pacientul să nu mai fie nevoit să fie supus unei intervenții de protezare a genunchiului atunci când va avansa în vârstă.

În acest moment, cea mai performantă formă de osteotomie este cea personalizată, intervenție care adaugă, la începutul procedurii medicale, realizarea unui planning digital în detaliu al genunchiului și printarea 3D a ghidurilor concepute de computer pentru fiecare persoană în parte. “Această personalizare a intervenției chirurgicale ne permite nouă, chirurgilor, să realizăm o operație ghidată după anatomia pacientului, cu abateri minime, precum și cu acces la toate informațiile mecanice după care se realizează secțiunile osoase, acest lucru fiind esențial pentru precizia actului chirurgical și pentru obținerea unui rezultat durabil în timp”, precizează Vlad Predescu.  

Beneficiile sunt evidente pentru pacient pentru că se evită erorile chirurgicale de orice fel și le permite celor operați să revină în scurt timp la o activitate fizică intensă, chiar și în situația în care aceștia practică sporturi dure, de contact. “În ziua de astăzi, osteotomia personalizată durează aproximativ 45 minute și, în majoritatea cazurilor, nu este însoțită de pierderi de sânge care să impună folosirea unor transfuzii. Ba mai mult, tot în cadrul aceleași operații, datorită tehnologiei actuale, putem face și intervenții asociate și putem interveni fie asupra ligamentului încrucișat prin reconstrucția acestuia, fie, dacă este nevoie, pentru a se realiza o sutură de menisc”, concluzionează doctorul Predescu.

Reconstrucția cartilajului prin tehnica AMIC

Metoda de reconstrucție a cartilajului prin tehnica AMIC (Autologous Matrix-Induced Chondrogenesis) este o tehnică minim invazivă pe care doctorul Vlad Predescu a reușit, de-a lungul anilor, să o îmbunătățească continuu. Aceasta pleacă de la premisa că celulele stem reprezintă o categorie principală de celule din corpul uman care contribuie la capacitatea organismului de a reînnoi și a repara propriile țesuturi. Spre deosebire de celulele mature, celulele stem pot crea celule noi pentru oricare țesut din organism.

Astfel, tehnicile moderne de regenerare a cartilajului folosesc propriile celule stem mezenchimale de la nivelul măduvei hematogene pentru a trata leziuni complexe condrale, în special cele de la nivelul articulației genunchiului. “Ceea ce trebuie remarcat este că tehnica AMIC este o metodă minim invazivă și, foarte important, se realizează în cadrul unei singure operații. Practic, se reconstruiește biologic cartilajul, folosind resursele proprii ale organismului, adică celule stem pluripotente. Astfel, se prelungește viața genunchiului și se întârzie evoluția în timp către artroza, care, invariabil, la un moment dat, va duce la necesitatea implantării unei proteze de genunchi”, susține doctorul Vlad Predescu.

Avantajele certe și experiența clinică au dovedit că această procedură medicală este extrem de sigură, ducând la ameliorarea semnificativă a problemelor la majoritatea pacienților. Cât privește perioada postoperatorie, internarea nu durează mult, fiind, în medie, de două-trei zile, iar piciorul nu este imobilizat în gips. Ulterior, este necesară doar o orteză pentru următoarele șase săptămâni, moment din care piciorul se poate folosi normal. Activitățile sportive obișnuite se reiau, de obicei, după patru până la șase luni de la momentul intervenției chirurgicale.

Doctorul Vlad Predescu susține că, la ora actuală, sunt nenumărate tehnici de regenerare a cartilajului articular pentru că, din păcate, nici una nu este perfectă și nu are succes deplin. “Direcția de cercetare merge pe foarte multe paliere de lucru și una dintre acestea este cea în care se folosesc diferite membrane tridimensionale sau chiar cartilaj sintetic, cu ajutorul cărora se acoperă defectele cartilaginoase. Aceste membrane fac oficiul de suport și captează celule stem, care, ulterior, se vor transforma în condrocite și vor începe sinteza de cartilaj hialin. În realitate, se formează un cartilaj “hialin like”, care are o perioadă destul de lungă de supraviețuire. Singura tehnică în care s-a reușit, totuși, sinteza de cartilaj identic cu cel natural este transplantul de condrocite, dar tehnica este extrem de scumpă și nu este încă disponibilă în țară noastră, principalul impediment fiind absența unui laborator în care aceste celule să fie crescute și implantate pe membranele de transport”, concluzionează medicul ortoped.

People

David Cosma Cristofor

Kartingul, un sport cu multe avantaje în dezvoltarea copiilor

David Cosma Cristofor în vârstă de 11 ani, Campion National Karting Masters 2019, are o poveste demnă de urmărit. Dacă [...]

Psihologie

carte de colorat

Cărțile de colorat pentru adulți și beneficiile lor. Creioanele colorate te pot scăpa de griji și stres

Cărțile de colorat sunt adesea asociate cu perioada copilăriei, dar în ultimii ani acestea sunt adresate și adulților pentru că [...]

Timp liber

Paște

Mesaje de Paște! Cele mai frumoase urări pentru persoanele dragi

Mesaje de Paște. Sărbătorile Pascale sunt un motiv de bucurie, ocazia perfectă pentru a le transmite celor dragi gândurile tale, [...]