Primii ani din viața unui copil înseamnă baza, startul de care el are nevoie pentru a porni așa cum se cuvine în viață. Dacă părinții sunt implicați și informați corect, este practic imposibil să îi lipsească ceva micuțului, în limita posibilităților, desigur.
Cel mai important pentru dezvoltarea unui copil este să fie sănătos, de aceea exemenele medicale se fac de la vârste fragede, încă de când vin pe lume. Medicul de familie este responsabil să îi facă controale regulate copilului în primii 2 ani de viață, iar dacă acesta va constata că ceva nu este în regulă, va recomanda cu siguranță niște analize mai amănunțite.
Prima evaluare medicală a bebelușului are loc chiar în momentul în care acesta vine pe lume, celebrul test APGAR.
Apoi urmează vizita medicului de familie, imediat ce nou-născutul ajunge în sânul familiei. Acesta va examina totul, de la frenul lingual și până la modul în care bebelușul suge la sân, dar și condițiile în care stă micuțul.
Apoi vor urma alte vizite, de această dată în cabinetul medicului de familie, unde acesta va urmări creșterea în greutate a copilului, înălțimea, controale de rutină, care vor avea loc la 2 săptămâni, la o lună, la 2 luni, la 4 luni, la 6 luni, la 9 luni, la 12 luni, la 18 și la 24 de luni.
Controlul ortopedic se află și el pe lista analizelor de care părinții trebuie să țină cont în primii ani de viață ai copilului. În jurul vârstei de 4-6 săptămâni, bebelușul trebuie evaluat de către un medic ortoped pentru o ecografie de șold. În cazul în care este depistată o displazie de șold, aceasta trebuie tratată cât mai repede pentru că după vârsta de 6 luni, capul femural se osifică și recuperarea va fi mult mai dificilă.
Mai este necesară o vizită la ortoped în jurul vârstei de 6 luni și după vârsta de 1 an, pentru ca medicul specialist să verifice dezvoltarea motorie a copilului, postura și felul în care pășește.
Ecografia transfontanelară este de fapt o ecografie craniană care se recomandă mai ales în cazul bebelușilor care s-au născut prematur, fiindcă ei au cel mai mare risc să facă hemoragie intracerebrală.
Ecografia abdominală, destul de rar întâlnită la noi, este făcută pentru a evalua corect ficatul, splina, rinichii, pancreasul, vezica biliară, vezica urinară și organele genitale interne. Această ecografie este de regulă recomandată pentru primul an de viață fiindcă se pot depista cu ajutorul ei malformații minore sau formațiuni tumorale în stadiul de început.
Screeningul de anemie este un test care măsoară hemoglobina. Bebelușii se pot confrunta cu apariția anemiei atunci când încep diversificarea, de aceea se recomandă testarea nivelului fierului din organism.
Copiii voștri nu se prea împacă cu fructele? Nicio problemă, fiindcă avem pentru voi un remediu ideal. Puteți prepara acești monstruleți cu măr și unt de arahide. Cei mici îi vor adora:
Controlul stomatologic trebuie făcut și el înainte ca copilul să împlinească vârsta de 1 an, chiar dacă are numai câțiva dințișori. Acesta poate depista malformații dentare care pot să apară în același timp cu erupția. Dacă nu sunt alte indicații, este bine ca copilul să fie dus măcar o dată pe an la stomatolog.
Controlul oftalmologic este un subiect care din păcate nu este tratat corespunzător la noi în țară. Unii oftalmologi le recomandă părinților ca prima vizită să se facă încă de la 6 luni, în timp ce alții spun ca părinții să aștepte până la 2-3 ani, dacă totul pare în regulă. Sunt destul de greu de suportat aceste controale de către micuți pentru că medicii vor folosi picături oftalmologice ca să le dilate pupilele. Aceste controale în cabinetul medicului oftamolog trebuie făcute măcar la doi ani, dacă nu sunt alte recomandări.
Analizele de sânge sunt recomandate în jurul vârstei de 3 ani, dacă până atunci copilul nu prezintă semne de boală care să necesite astfel de investigații mai complexe.
Lista de mai sus este orientativă și generală. Dacă medicul care urmărește creșterea copilului îți recomandă și alte analize, nu ezita să i le faci.