“Nu mai știu cine sunt”, “Nu mă recunosc”, “Nu îmi dau seama ce se întâmplă cu mine”, “Sunt confuz/ă”. Dacă în relația ta de cuplu te confrunți, printre altele, cu sentimentul de pierdere a identității și confuzie, cel mai probabil te afli într-o relație toxică și abuzivă cu un partener narcisic.
Cum îți poți da seama dacă într-adevăr ceea ce experimentezi se încadrează în acest tipar de relație? Te invit să studiezi portretul vitctimei vs. portretul partenerului narcisic.
Comportamentele și caracteristicile victimei în relația cu un partener narcisic:
- Hiperempatie – dorința de a-l “salva” pe celălalt;
- Teamă de abandon, respingere și singurătate;
- Respect de sine scăzut;
- Simte că nu se mai recunoaște;
- Simte că valorile și principiile sale sunt tot mai des călcate în picioare de către partener și uneori inclusiv victima ajungi să facă acest lucru din nevoia de a evita conflictul cu partenerul sau din cauza presiunilor pe care acesta le exercită asupra sa;
- Simte nevoia să se izoleze tot mai mult;
- Ajunge în timp să rărească contactul cu majoritatea oamenilor din viața sa, prieteni, familie, colegi etc.
- Este din ce în ce mai stresat/ă, neliniștit/ă și agitat/ă;
- Are o nevoie mare de a fi în contact cu partenerul și în prezența acestuia și în același timp se teme de el;
- Simte că stima sa de sine scade pe zi ce trece și începe să se îndoiască de ceea ce crede, simte, vede și inclusiv de sănătatea sa fizică și psihică;
- Este deseori copleșit/ă de sentimentul de vinovăție;
- Simte că nu mai este în contact cu emoțiile sale;
- Simte că nu mai re energie deloc și că toate resursele sale interioare sunt epuizate;
- Pierderea autonomiei- nu mai poate sau nu mai vrea să decidă fără sprijinul partenerului din dorința de a evita conflictul ulterior.
- Devine dependent/ă în primul rând afectiv de partener.
Comportamentele și caracteristicile personalității narcisice în relație de cuplu:
- Imaturitate emoțională;
- 100% egocentrist: tot ce spune și face are la bază un interes personal;
- Manipularea și disimulările;
- La începutul relației, narcisicul pozează în protector, ba chiar în salvatorul prăzii aflate în căutarea siguranței;
- Sentimentul de atotputernicie-aroganță;
- Sarcasm;
- Critici;
- Este calculat- mai mereu cu un pas înainte;
- Nevoia vitală de a fi în control, de a controla totul ;
- În ochii săi, ceilalți nu sunt decât niște marionete, obiecte aflate în serviciul lui;
- Comportamente imature precum bosumflări;
- Silent treatment, comportament prin intermediul căruia narcisicul se răzbună pe victimă, reproșându-i nonverbal că ceea ce face nu este bine și conform așteptărilor narcisicului și determinându-o pe aceasta să se autoînvinovățească. Silent treatment reprezintă o formă de abuz;
- Devalorizarea victimei;
- Narcisicul își alege victima întrucât aceasta îi frunziează ceva de care are nevoie și strălucirea care îi permite să se pună în valoare;
- Are nevoie să placă de teama alunecării într-o angoasă de abandon;
- Narcisicul se află la granițele nebuniei iar modalitatea, de cele mai multe ori inconștientă, prin care acesta încearcă să scape de ea, este aceea de a subjuga victima pe care o face să preia simptomele sale și chiar ajunge să o determine să creadă că este bolnavă psihic.
Cum ajunge victima să se simtă la apogeul relației și cum poate ieși din această relație nocivă?
Victima este fragmentată, destructurată și de multe ori ajunge să experimenteze disocierea. Aceasta este prinsă într-o capcană a contradicției și a gândurilor obsedante care o împiedică să acționeze. Își dorește să obțină statutul de “victimă” și să fie acceptată în această calitate, nu mai are forță și energie necesare pentru a se putea ajuta, ba chiar poate ajunge să dezvolte boli provocate de căderea sistemului imunitar.
De cele mai multe ori ieșirea dintr-o astfel de relație este extrem de grea. Poate fi mai degrabă asociată cu un dans, câțiva pași înainte, câțiva pași înapoi. Cert este că, fiind reprezentată și de adicția și dependența afectivă a narcisicului față de victimă, care poate ajunge chiar la o codependență, o astfel de relație extrem de rar se poate desface printr-o singură acțiune.
Ieșirea din acest tipar de relație toxică va presupune fără doar și poate lupta pe două fronturi: manipularea narcisicului și propria dependență față de el.
Cel mai important lucru pentru a ieși dintr-o astfel de relație desigur, după etapa conștientizării, este acela de a cere ajutor. Ajutorul nu va putea fi primit niciodată în situația în care victima nu își va oferi consimțământul și dorința.
Articol oferit de Alexandra Ioana Dobrin – https://www.facebook.com/alexandraidobrinpsy