Cele mai importante noutăți în prevenția și tratamentul gonartrozei, explicate de medicul ortoped

Gonartroza a devenit o afecțiune des întâlnită în cabinetele medicilor ortopezi din țara noastră, din ce în ce mai multe persoane fiind diagnosticate cu această afecțiune în diferite stadii de evoluție. Cauzele declanșatoare sunt multiple și țin de mai mulți factori, de la boli inflamatorii, dereglări metabolice sau dezechilibre hormonale până la traumatisme puternice.

Pentru a obține informații esențiale pentru prevenția sau tratamentul eficient al gonartrozei, vom sta de vorbă cu doctorul Vlad Predescu, unul dintre cei mai reputați medici ortopezi din România, specializat în afecțiunile articulației genunchiului.

Grupele de risc

În primul rând, este important să aflăm care sunt persoanele predispuse la gonartroză, deci cele care ar trebui să fie atente la posibilele simptome care pot apărea. Această afecțiune este caracterizată printr-o deteriorare lentă, dar progresivă, a cartilajului articular de la nivelul genunchiului. Dacă ar fi să evidențiem care sunt grupele de risc, putem vorbi de un procent mai mare în rândul femeilor, al vârstnicilor și al personalelor supraponderale. Specialiștii sunt de părere că această greutate în exces poate crește de câteva ori riscul de a dezvolta boala. Apoi, sunt luate în calcul sporturile de performanță, în special cele care expun genunchiul la traumatisme severe. Dacă în trecut ați suferit de o îndepărtare totală sau parțială a meniscului, riscul de a dezvolta, de-a lungul vieții, o formă de artroză a genunchiului devine mult mai mare. “Să nu uităm o categorie aparte aflată în grupa de risc, anume cei care au diformități ale articulației, așa zișii “genunchi de fotbalist”, în care picioarele sunt foarte crăcănate, existând o forță distribuită inegal în zona genunchilor. Din cauza descentrării articulației genunchiului, presiunea crește de câteva ori pe cartilajul aflat în compartimentul intern, mai exact în concavitatea deformării. Prin creșterea excesivă a presiunii, cartilajul articular sau meniscul sunt suprasolicitate și, la un moment dat, încep să se fisureze. Dacă suprasolicitarea continuă, fisurile se propagă în toată grosimea cartilajului sau a meniscului sau, mai rău, la ambele structuri, determinând distrugerea lor, în anumite cazuri procesul fiind ireversibil. Din momentul în care aceste structuri au fost lezate, încep durerile și, în funcție de precocitatea diagnosticului dar, mai ales, a tratamentului chirurgical, procesul poate fi oprit sau întârziat. În această zonă, chirurgia preartrozică sau de prezervare a articulației genunchiului a înregistrat evidente progrese tehnologice în ultimii zece ani, lucru care vine în sprijinul pacientului.” susține doctorul Predescu.

Când trebuie să ne prezentăm la medic

Primele semnale de alarmă sunt sentimentul că articulația este înțepenită după o perioadă de repaus sau doare în timpul mișcării. Dacă apar aceste manifestări, se presupune că deja există o subțiere a cartilajului din articulația genunchiului, ceea ce însemnă că zonele supuse tensiunilor și frecării sunt mai expuse decât în mod normal. Aici apare prima greșeală a pacienților: aceștia consideră că mai multe perioade de odihnă vor ajuta zona respectivă să se vindece când, în realitate, doar dacă musculatura este îmbunătățită în respectiva zonă, articulația tinde să fie mai protejată. În acest stadiu, rezultate foarte bune au apărut și dacă persoanele în cauză au decis să slăbească, în cazul în care aveau numeroase kilograme peste valoarea optimă a vârstei. Deseori, în istoricul pacienților, sunt întâlnite traumatisme articulare puternice, soldate cu ruptura ligamentului încrucișat sau a meniscului care, prin neglijență sau diagnostic incorect, nu au fost tratate. Există frecvent pacienți care “știau că au o problemă”, dar au fost sfătuiți de cunoștințe să nu se opereze, iar acest lucru a dus, în timp, la deteriorarea articulației. Un alt semn întâlnit este instabilitatea articulației sau creșterea în volum a acesteia din cauza acumulării de lichid.

Stadiile avansate și tratamentul lor

Atunci când durerea apare și în perioadele de repaus sau chiar în timpul somnului, afectând calitatea acestuia, putem vorbi deja despre o evoluție a bolii către o formă mai complicată, acolo unde terapiile obișnuite nu mai garantează rezultate satisfăcătoare. “În stadiile avansate, gonartroza are o singură rezolvare medicală, aceea fiind intervenția chirurgicală, prin care respectivul genunchi va fi protezat. Aici putem vorbi de o protezare unicompartimentală, în care  medicii își propun să salveze cât mai mult din structura naturală a genunchiului sau, în cazurile complicate, de una totală. Principiul intervenției chirurgicale constă în înlocuirea suprafeței articulare măcinate cu o suprafață nouă, realizată din metal și polietilenă, un plastic extrem de dur. “Genunchiul este o articulație cu o mecanică extrem de complexă, așa că ideal este ca protezele să fie individualizate pe anatomia pacientului și adaptate la tensiunea ligamentare. Acest lucru este necesar pentru a asigura o funcționare cât mai aproape de articulația naturală, precum și o longevitate mare a articulației protezate. Pentru a fi siguri de reușită, implantarea se poate face cu ajutorul robotului sau prin tehnici de personalizare 3D. O îngrijorare firească a pacienților noștri este legată de durata de viață a genunchiului protezat. Pot să vă spun că, în momentul actual, o proteză de calitate, implantată corect, are o supraviețuire de aproximativ 15-20 ani și, în unele situații, chiar mai mult.” concluzionează doctorul Predescu.

Medicina regenerativă își intră în rol

Gonartroza este, de cele mai multe ori, o afecțiune ireversibilă, însă, în anumite situații, intervenția unui medic ortoped cu experiență poate încetini sau chiar opri evoluția acesteia. Astfel, deteriorarea incipientă a cartilajului poate fi tratată prin tehnici de medicină regenerativă de refacere a cartilajului articular. În acest sens, se fac multe eforturi și chirurgia de prezervare a articulației genunchiului facută la timp are rezultate îmbucurătoare. Astfel, atunci când defectele cartilaginoase nu sunt foarte mari, se poate interveni artroscopic (cu camera de luat vederi) și defectul este acoperit cu o membrană tridimensională de colagen care are rolul de a capta celulele stem și de a le stimula să producă cartilaj hialin. Concomitent cu aceasta, dacă se observă o modificare de axă mecanică a genunchiului, se practică o operație de îndreptare a piciorului, cunoscută sub numele de osteotomie. Analiza și decizia unei operații de osteotomie se face, de asemenea, printr-un proces de personalizare cu ajutorul computerului, care reconstruiește modelul 3D al genunchiului ce urmează a fi operat. Astfel, chirurgul reușește să aleagă cea mai bună corecție pentru pacient și să personalizeze osteotomia. În situația în care pacientul nu dorește să beneficieze de aceste tehnici chirurgicale inovative și alege un tratament conservator, atenția medicilor specialiști este concentrată pe ameliorarea durerii și reducerea progresiei bolii. “Din păcate, acest tratament este eficient pentru o perioadă scurtă de timp și, indiferent ce medicamente folosim, afecțiunea progresează lent, pe parcursul anilor, către stadiul final care necesită protezarea. Important este ca să nu se facă exces de antiinflamatoare și antialgice pentru că s-a observat că acestea au efecte nocive asupra inimii și a stomacului, putând duce la apariția unor complicații severe cardiace și gastrice.” este de părere medicul ortoped.

Tehnica minim invazivă, realizată cu ajutorul robotului Mako

Poate cea mai nouă și mai apreciată metodă de tratament în cazul formelor medii sau grave de gonartroză este intervenția chirurgicală minim-invazivă realizată cu ajutorul robotului Mako. Astfel, asocierea dintre experiența medicului ortoped și precizia excepțională a robotului Mako face ca rezultatele operațiilor să fie foarte bune, sângerarea mult redusă în timpul procedurii și, foarte important, recuperarea post-operatorie devine mai rapidă. Prezența robotului permite chirurgului să implanteze proteza cât mai aproape de anatomia fiecărui pacient. Mai mult, s-a observat că genunchiul are o mișcare mai naturală și, datorită faptului că se respectă cu strictețe axele mecanice, supraviețuirea protezei pe termen lung, adică peste 20 ani, poate fi atinsă cu mai multă ușurință.

Sanatate

Dr. Mihail

Dezinfectant făcut acasă cu doar 1 leu. Un medic român ne arată cum să-l pregătim

Într-un video postat ieri pe pagina lui de Youtube, doctorul Mihai Pautov ne arată cum să ne facem propiul dezinfectant [...]

Noutati

A apărut un nou trend: steluțe și brazi de Crăciun pe aparatele dentare

Pentru încurajarea tratamentelor ortodontice benefice pentru sănătatea dentară, dr. Denisa Zaharia subliniază apariția unui trend în rândul tinerilor care poartă [...]

Alimente

faina

Tot ce trebuie să știm despre făină. Poate conține E-uri?

Făina este unul dintre alimentele pe care inevitabil le consumăm zilnic, fie că vorbim despre pâine, produse de patiserie sau [...]