Dr. Rareș Nechifor, locul 1 în Europa, cu 8000 de embolizări de fibrom uterin realizate cu succes

Dr. Rares Nechifor
Dr. Rares Nechifor

„România este pe primul loc în Europa la calitatea, eficiența și numărul de embolizări ale fibroamelor uterine realizate!”, anunță dr. Rareș Nechifor, medicul român cu cea mai mare și mai respectată experiență la nivel european în terapia fibromului uterin prin embolizare care a marcat performanța de a atinge pragul de 8000 de paciente, tratate cu succes endovascular de afecțiunea de fibrom uterin.

„Intervenția de embolizare uterină cu numărul 8000 este o performanță atât profesională, cât și umană. În Europa, nu există niciun spital din cele peste 100, ce oferă embolizarea ca alternativă la intervenția chirurgicală, în care să se fi făcut atât de multe proceduri de acest tip. Dar nu numai numărul de intervenții e important, ci calitatea tratamentului și rezultatele obținute. Iar acestea se pot exprima, dincolo de povești de viață fericite și probleme de sănătate rezolvate, și în cifre: 8000 de femei nu au mai trecut printr-o intervenție chirurgicală, cel puțin 3000 de paciente nu au mai intrat brusc, chirurgical, la menopauză ca urmare a scoaterii ovarelor, am evitat cel puțin 300 de complicații majore și 500 de infecții severe.

Dr. Rares Nechifor: ”Prin 8000 de intervenții endovasculare și nu chirurgicale, am economisit 24 000 de zile de spitalizare, adică activitatea unui spital cu 100 de paturi pentru cel puțin 3-4 ani”

Dr. Rares Nechifor

Iar statistic am salvat viața a 6 femei tinere. Dincolo de factorul uman, și din punct de vedere logistic aceste intervenții au ajutat sistemul medical, pentru că prin 8000 de intervenții endovasculare și nu chirurgicale, am economisit 24 000 de zile de spitalizare, adică activitatea unui spital cu 100 de paturi pentru cel puțin 3-4 ani. Iar numărul zilelor de concediu medical s-a redus însumat cu 1000 de ani datorită faptului că pacientele s-au reîntors imediat la activitatea lor socială! Imaginați-vă că pe lângă economie, a fost și mult mai puțină suferință!

Aceste cifre dau pentru mine dimensiunea umană a unui tratament pe care îl practic cu pasiune de atâta timp.”, declară dr. Rareș Nechifor, cu peste 20 de ani de experiență, unul dintre pionierii radiologiei intervenționale din România și membru fondator al Societății Române de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (2009).

De la pacientul cu nr 1, de la începutul anilor 2000, și până astăzi, la pacientul cu nr. 8000, dr. Rareș Nechifor și echipa sa medicală s-au dezvoltat profesional și au înregistrat inovații și premiere medicale, recunoscute și preluate acum de radiologia intervențională din întreaga lume: „Principiul metodei medicale a rămas același, tehnica operatorie, însă, s-a rafinat mult, iar medicii radiologi intervenționiști din România au contribuit mult la asta.

Dr. Rares Nechifor: ”La inceputuri, interventia se facea peste tot in lume printr-o artera de la nivelul piciorului”

La inceputuri, intervenția se făcea peste tot în lume printr-o arteră de la nivelul piciorului. Noi am fost primii, acum 15 ani, care am făcut procedura prin mână. Aceasta oferă atât un confort suplimentar pacientei, cât și o reducere de 4 ori a timpului de scopie. De la 20 la 4 minute! În prezent, folosim particule de embolizare de tipuri și dimensiuni diferite, adaptate fiecărui caz în parte. De asemenea, verificăm toate sursele posibile de alimentare a fibroamelor.

Acest protocol ne-a permis să obținem rezultate foarte bune cu succes terapeutic în 98% din cazuri.”, declară dr. Rareș Nechifor, un reper profesional internațional și formator a peste 300 de radiologi intervenționiști din 27 de țări ale lumii.

Dr. Rares Nechifor
Dr. Rares Nechifor

2021 a adus, după opinia și intervențiile realizate de dr. Rareș Nechifor, o creștere a numărului de pacienți tratați non-chirurgical, minim invaziv, de afecțiuni cu mare incidență în România, cu ajutorul Radiologiei Intervenționale, recunoscută ca fiind „medicina viitorului”, iar 2022 se anunță a veni cu dezvoltări însemnate în această ramură medicală:

„Radiologia Intervențională a ajuns la maturitate atât în SUA, cât și în Europa, începe să fie recunoscută ca o specialitate medicală de sine stătătoare. În consecință, și pregătirea medicilor se face diferit, mult mai temeinic. Sunt tot mai mulți medici pregătiți în aceste proceduri și tot mai multe spitale cu dotarea materială necesară. România a devenit un centru important de educare și de pregătire a medicilor nu numai din țară, ci și din străinătate.

Iar prin societatea noastră profesională, ne luptăm să integrăm Radiologia Intervențională în fluxul terapeutic normal, iar celelalte specialități medicale ne arată cu fiecare zi care trece că au din ce în ce mai mare nevoie de noi. Suntem doar la începutul unei curbe de creștere exponențială al cărei prim beneficiar este pacientul.”, consideră dr. Rareș Nechifor, convins că o informare corectă și completă este punctul de plecare în relația medic – pacient.

Afectiuni

dinți

De ce scrâșnești din dinți: tot ce trebuie să știi despre bruxism

Scrâșnitul dinților sau încleștatul maxilarului sunt de obicei considerate gesturi pe care oamenii le fac numai în timpul nopții, dar [...]

Familie

bebeluș

Nume de copii interzise. De ce nu sunt permise în anumite țări

Guverne din întreaga lume au aprobat de-a lungul timpului legi care să îi restricționeze pe părinți atunci când își aleg [...]

Afectiuni

astenia de primavara

Astenia de primăvară: ce este, de ce apare, cum se manifestă și cum o poți învinge

Primăvara este momentul propice pentru apariția asteniei și cum este oficial primăvară, am decis să documentăm puțin acest subiect. Se [...]