Alergia la ambrozie și simptomele ei. Ce spun medicii și care sunt recomandările

ambrozie
Sursă foto: Regina maria

Mai mult de 2 milioane și jumătate de romîni sunt afectați de ambrozie, o plantă care crește peste tot și care trebuie tăiată potrivit unei legi, dar care continuă să se răspândească fără niciun fel de control.

Polenul de la ambrozie există în cantități mari pe toate terenurile care nu sunt îngrijite, iar el face victime din luna iulie și până la finalul lunii septembrie. Acesta face atât de multe persoane să sufere de alergie din cauza lui pentru că vântul îl răspândește foarte ușor. Acest polen poate duce la complicații foarte grave, de la ochi roșii și crize de strănut, până la șoc anafilactiv.

Cea mai bună recomandarea este ca persoanele care se știu sensibile la ambrozie să nu ia un tratament la întâmplare, ci să consulte un medic.

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:

  • Strănut Congestie nazală (nas înfundat)
  • Rinoree (secreție nazală apoasă)
  • Cefalee
  • Ochi iritați
  • Senzație de mâncărime în gât

Polenul de ambrozie poate, de asemenea, să agraveze simptomele astmului, provocând tușe intensă și respirație șuierătoare (wheezing).

Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene.

Pe lângă tratamentul medicului alergolog, este bine să mai ții cont și de următoarele sfaturi:

1. Încearcă să nu te expui prea mult la polen dimineața pentru că atunci este cel mai ridicat nivel.

2. Poți limita expunerea la polen dacă folosești aparate de aer condiționat cu filtre, dacă ții mereu geamurile închise și dacă petreci mai puțin timp în aer liber.

3. Nu uită că polenul poate fi adus în casă prin intermediul hainelor, părului sau poate fi transportat de animalul de companie – schimbă-te cum intri în casă, fă duș înainte de culcare, spală-te pe mâini după ce îngrijești animalul de companie care a petrecut mult timp afară.

Vezi în articolul de mai jos câteva sfaturi despre cum îți poți calma mai ușor simptomele alergiilor, pentru că nu de glumit cu ele:

Sanatate

gel dezinfectant

Gelul dezinfectat are dată de expirare. Până când îl poți folosi în siguranță

Dacă ai găsit un gel dezinfectat rătăcit prin casă sau prin poșetă, nu mai știi când l-ai deschis și te [...]

Afectiuni

mama si copil

Descoperire în genetică: mai mult de 100 de gene asociate autismului

Tulburarea de dezvoltare numită autism, care afectează 1 din 68 de băieți și fete din Statele Unite, are rădăcini genetice. [...]

Sanatate

Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont: “S-a dublat cererea pentru aparate dentare datorita purtarii mastii”

Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog specializat în ortodonție, sesizeaza că cererea pentru aparate dentare s-a dublat în ultimele luni, în [...]