Ce să mănânci dacă te confrunți cu candida: alimente permise și interzise

Un medic care scrie la laptop cu stetoscopul pe birou
Dieta presupune, de asemenea, consumul de grăsimi sănătoase și alimente antiinflamatoare / Unsplash

Potrivit unor surse, consumul și evitarea anumitor alimente pot reduce sau preveni infecțiile cu candida. Cu toate acestea, există o lipsă de dovezi științifice care să susțină această afirmație. Află ce să mănânci dacă te confrunți cu candida și care sunt alimentele care pot ajuta la diminuarea simptomelor.

Persoanele care urmează dieta pentru candida limitează sau evită anumite alimente, cum ar fi zahărul, glutenul, alcoolul și unele produse lactate, care pot favoriza dezvoltarea ciupercii în organism. Dieta presupune, de asemenea, consumul de grăsimi sănătoase și alimente antiinflamatoare.

Aceste recomandări reprezintă o dietă sănătoasă pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, cercetările nu au confirmat încă eficacitatea dietei în reducerea infecțiilor cu candida.

Ce este Candida

O persoană cu candidoză poate resimți durere în gât. Candida include mai mult de 100 de specii diferite de ciupercă care trăiește pe piele și în gură, gât, intestin și vagin. Candidoza se referă la o infecție fungică care rezultă dintr-o creștere excesivă a ciupercii. Poate afecta gura (afta bucală), gâtul, esofagul și vaginul (candidoza vaginală).

Concentrațiile normale ajută la menținerea sănătății intestinale și absorbția nutrienților și, de asemenea, la digestie. Cu toate acestea, a avea o cantitate prea mare de ciupercă în organism sau pe piele poate duce la infecții.

Mulți oameni pot observa că sănătatea lor pare să se îmbunătățească atunci când urmează această dietă. Dacă nu mai consumi zahăr și făină albă, vei elimina în general majoritatea alimentelor procesate. Aceste alimente tind să fie mai bogate în calorii și mai mici în valoare nutritivă. Există tot mai multe dovezi care sugerează că reducerea alimentelor procesate și concentrarea asupra alimentelor integrale pot avea o serie de beneficii pentru sănătate.

În câteva săptămâni de la înlocuirea alimentelor procesate cu altele proaspete și de la înlocuirea făinii albe cu cereale integrale, este posibil să începi să te simți mai bine în general. A te simți mai bine este probabil principalul beneficiu al unei diete pentru a elimina candida în exces, mai degrabă decât oprirea creșterii ciupercii în sistemul digestiv.

Simptomele candidozei la nivelul gurii, gâtului sau esofagului

 • pete albe pe interiorul gurii
 • inflamație și durere în gât
 • durere în timp ce mănânci sau înghiți
 • uscăciune persistentă a gurii

Simptomele candidozei vaginului

 • mâncărime sau durere la nivelul vaginului și vulvei
 • durere la urinare
 • durere în timpul actului sexual
 • scurgeri vaginale groase, albicioase

Ce este dieta pentru candidă și cum funcționează

Dieta pentru candidă înseamnă că cei care apelează la ea să evite alimentele și băuturile care ar putea crește riscul de dezvoltare excesivă a candidei. Printre ingredientele care duc la dezvoltarea candidei sunt glutenul, zahărul, produsele alcoolice și anumite tipuri de lactate.

Dieta se concentrează în schimb pe consumul de proteine slabe, grăsimi sănătoase, legume fără amidon și probiotice. Scopul acestor alimente este de a ajuta la minimizarea inflamației și de a echilibra concentrațiile de bacterii din interiorul intestinului.

Conform constatărilor unui studiu din 2017, concentrațiile mai mari de glucoză pot promova creșterea candidei. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că alimentele care conțin fructoză ar putea preveni creșterea candidei în gură.

Teoretic, oamenii pot avea un risc mai mic de a dezvolta infecții cu candida dacă elimină alimentele care contribuie la dezvoltarea ciupercii. Cu toate acestea, dovezile științifice actuale nu au confirmat încă eficacitatea dietei.

Cercetătorii au examinat modul în care diferite substanțe alimentare promovează sau reduc creșterea candidei într-o serie de studii pe celule și animale. Cu toate acestea, ei nu știu dacă rezultate similare s-ar aplica oamenilor.

Din cauza lipsei unor studii umane de înaltă calitate, la scară largă, cercetătorii nu știu cât de probabil este ca dieta pentru candida să fie eficientă.

Mulți factori pot crește riscul ca o persoană să dezvolte candida, inclusiv utilizarea recentă a antibioticelor sau a unui sistem imunitar slăbit, ori anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau insuficiența renală.

Dieta pentru candida interzice orice formă de gluten. Teoria este că glutenul poate dăuna mucoasei intestinale și că poate juca, de asemenea, un rol în contribuția la disbioză, care este un dezechilibru în concentrațiile microbiotei intestinale.

Alimente permise

Persoanele care doresc să urmeze dieta pentru candida ar trebui să încerce să includă următoarele tipuri de alimente în dieta lor:

 • Legume fără amidon: broccoli, varză de Bruxelles, kale, ceapă și roșii.
 • Fructe cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi citrice, măsline și fructe de pădure, dar cu moderație.
 • Proteine slabe, inclusiv pui, ouă și pește.
 • Grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado, ulei de cocos, ulei de măsline extravirgin și ulei de semințe de in.
 • Alimente fermentate, de exemplu, varză murată, kimchi și iaurt.
 • Cerealele fără gluten, cum ar fi quinoa, tărâțe de ovăz, hrișcă și orez.
 • Nuci și semințe precum migdale, nucă de cocos, semințe de in și semințe de floarea soarelui.
 • Anumite produse lactate și produse care conțin culturi active vii, cum ar fi chefirul și iaurtul.
 • Îndulcitori naturali fără zahăr, inclusiv stevia, eritritol și xilitol.
 • Probiotice

Alimente interzise

Dieta pentru candida limitează zahărul, glutenul și alcoolul. Interzice cu strictețe consumul de zahăr, gluten, alcool și produse lactate care conțin cantități mari de lactoză.

În timpul dietei pentru candida, oamenii ar trebui să evite următoarele alimente:

 • Legume cu amidon, cum ar fi cartofi, porumb, fasole și mazăre.
 • Fructe bogate în zahăr precum banane, mango, smochine și stafide.
 • Anumite cărnuri, cum ar fi mezelurile și peștele.
 • Cerealele care conțin gluten, inclusiv grâu, orz și secară.
 • Produse lactate bogate în lactoză, cum ar fi laptele și brânzeturile moi.
 • Grăsimi și uleiuri procesate, de exemplu, ulei de canola, ulei de soia și margarină.
 • Zaharuri simple și îndulcitori artificiali, cum ar fi zaharoză, aspartam, agave, sirop de arțar, sirop de porumb și miere.
 • Unele tipuri de nuci și semințe, inclusiv arahide, nuci pecan, fistic și caju.
 • Anumite băuturi, cum ar fi cafeaua și ceaiul cu cofeină, băuturile îndulcite cu zahăr și alcoolul.

Noutati

Dr, Predescu

Robotul Mako: viitorul chirurgiei ortopedice

Din momentul în care chirurgia robotică și-a făcut intrarea în ortopedie, această disciplină medicală a depășit noi bariere de performanță, [...]

Sarcina & bebe

sarcină

Lucruri ciudate pe care nimeni nu ți le spune despre sarcină

Imediat după ce a aflat că este însărcinată, în mintea unei femei apar un milion de întrebări legate de făt, [...]

Sanatate

coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății: Virusul COVID-19 s-ar putea să nu dispară niciodată! HIV nu a dispărut, dar ne-am obișnuit să trăim cu el

O mulțime de teorii au circulat în ultima perioadă despre cum va evolua pandemia de Coronavirus, dacă și cum vor [...]