Cum s-a schimbat piața de chirurgie plastică în pandemie și care au fost cele mai solicitate intervenții

Andreea Constantin

Sunt câteva aspecte semnificative care au definit ritmul de dezvoltare al pieței de chirurgie plastică din România, odată cu provocările determinate de criza sanitară. Și, la fel cum s-a întâmplat în toate sectoarele de activitate, pot fi observate atât lucruri pozitive, cât și lucruri negative.

”Deoarece în cadrul Clinicii Zetta se realizează toate tipurile de intervenții de chirurgie plastică și nu doar intervenții estetice și mici proceduri de estetică, de anul trecut primim foarte multe solicitări de intervenții care până acum se realizau în secțiile de chirurgie plastică din spitalele de stat, lucru determinat de noile restricții. Și tot anul trecut, am lansat o linie de urgență dedicată chirurgiei plastice și chirurgiei mâinii”, declară Andreea Constantin, CEO Clinica Zetta, câteva dintre lucrurile pozitive.

De cealaltă parte, și Clinica Zetta și toți ceilalți jucători din domeniu au avut de suferit de pe urma turismului medical, puternic afectat de pandemie. Și mai bine spus, pandemia a distrus orice șansă ca pacienții să se mai poată deplasa liber pentru a putea accesa serviciile medicale pe care și le doreau și care nu reprezentau o urgență. De aici înainte, potrivit Andreei Constantin, pentru toată piața de chirurgie plastică, nu doar în România, ci la nivel internațional, intenția de creștere a numărului de pacienți proveniți din turismul medical se va transforma într-o cursă neîntreruptă.

Andreea Constantin: ”Aproximativ 15% din pacienții noștri veneau din afara țării”

Andreea Constantin

”Aproximativ 15% din pacienții noștri veneau din afara țării și erau reprezentați de cetățeni străini sau români din diaspora. Totuși, pentru noi, cea mai mare provocare de anul trecut a fost să închidem activitatea, de pe o zi pe alta. Apoi, odată anunțată redeschiderea, chiar și cu restricții, am început să primim solicitări de la pacienți, inclusiv pentru servicii estetice”, mai spune Andreea Constantin, cu referire la perioada de la începutul crizei sanitare. La momentul de față, piața de chirurgie plastică este extrem de segmentată și atipică altor specialități medicale. Cu atât mai mult cu cât chirurgia plastică nu înseamnă doar chirurgie estetică.

Din datele Clinicii Zetta reiese că, în piață, cele mai multe clinici de chirurgie plastică prestează servicii estetice în proporție de peste 80-90%. ”În Clinica Zetta, care a devenit de anul acesta Spitalul Zetta, serviciile medicale estetice reprezintă 56% din total. Restul înseamnă servicii de chirurgie plastică reconstructivă și alte specialități conexe, precum dermatologie, ortopedie, chirurgie vasculară”, adaugă Andreea Constantin.

TOP 5 intervenții chirurgicale solicitate în acest an

Clinica Zetta chiar a făcut un Top 5 al celor mai solicitate intervenții din acest domeniu, la nivelul primului trimestru din 2021. Astfel, primele trei locuri sunt ocupate de intervențiile: augumentarea mamară (cost mediu 3.500 de euro), ridicarea sânilor cu ajutorul implantului mamar (aproximativ 4.500 euro) și blefaroplastia superioară (circa 1.000 de euro). Pe următoarele două locuri trec intervențiile de ridicare a sânilor fără implant (cost mediu 4.000 euro) și rinoplastia (aproximativ 2.400 de euro).

Pentru 2021, clinica de chirurgie plastică şi microchirurgie Zetta mizează pe o cifră de afaceri de aproximativ 13,23 milioane de lei, cu aproape 20% mai mult decât nivelul înregistrat în anul precedent, datorită, printre altele, creșterii numărului celor care aleg să se trateze în clinicile private pentru a evita spitalele de stat. În prezent, circa 90% din veniturile totale ale clinicii vin din operații, iar restul de 20% înseamnă proceduri de cabinet, consultații, medicină estetică și alte specializări conexe.

Dieta si nutritie

food

5 alimente pe care trebuie sa le introduci în mesele tale după 40 de ani

Pe măsură ce îmbătrânim, organele noastre vitale încep să piardă o parte din funcții. Și astfel, pe măsură ce îmbătrânim, [...]

Afectiuni

inima

Ce semne pot indica riscul unei boli de inimă?

Bolile de inimă reprezintă un termen-umbrelă în care sunt incluse mai multe patologii. De aceea, și paleta de semne ce [...]

Noutati

barbat cu masca

Câți bani vor primi oamenii care se lasă infectați cu noul Coronavirus

Oamenii de știință din Marea Britanie fac tot ce le stă în putință pentru a avea cât mai repede un [...]