Cum funcționează acest vaccin? Această întrebare îi bântuie pe mulți români. Astăzi încercăm să explicăm cu ajutorul unei documentări internaționale, care este principiul după care funcționează vaccinul împotriva Covid-19, reușind astfel să tragem o concluzie singuri dacă vrem sau nu să ne vaccinăm.
Pentru a înțelege modul în care funcționează vaccinurile Covid-19, trebuie să ne uităm în primul rând cum luptă corpurile noastre împotriva bolilor. Când germenii, precum virusul care provoacă Covid-19, ne invadează corpul, aceștia se înmulțesc și atacă sistemul imunitar. Această invazie, numită infecție, este cea care ne provoacă boli.
Sistemul imunitar folosește mai multe instrumente pentru a combate infecțiile. Sângele nostru conține celule roșii, care transportă oxigenul către țesuturi și organe, și celule albe (sau imune) care combat infecțiile. Diferite tipuri de celule albe din sânge combat infecțiile în moduri diferite:
Atunci când o persoană este infectată pentru prima dată cu virusul care provoacă Covid-19, poate dura câteva zile (sau chiar săptămâni) până când corpul produce și folosește toate instrumentele de combatere a germenilor pentru a trece peste infecție. După infecție, sistemul imunitar al persoanei își amintește ce a învățat despre cum să protejeze corpul împotriva bolii respective.
Corpul păstrează câteva limfocite T, numite celule de memorie, care intră rapid în acține dacă organismul întâlnește din nou același virus. Când sunt detectați antigenii familiari, limfocitele B produc anticorpi pentru a-i ataca. Experții încă studiază cât timp aceste celule de memorie protejează o persoană împotriva virusului Covid-19.
Vaccinurile COVID-19 ne ajută corpul să dezvolte imunitate la virusul care provoacă COVID-19 fără ca noi să avem nevoie de boala în sine. Diferite tipuri de vaccinuri funcționează în moduri diferite pentru a oferi protecție, dar în cazul tuturor tipurilor de vaccinuri, organismul este lăsat cu o cantitate de limfocite T „de memorie”, precum și limfocite B care își vor aminti cum să lupte împotriva virusului în viitor.
De obicei, durează câteva săptămâni până când organismul produce limfocite T și limfocite B după vaccinare. Prin urmare, este posibil ca o persoană să poată fi infectată cu virusul care provoacă COVID-19 chiar înainte sau chiar după vaccinare și apoi să se îmbolnăvească deoarece vaccinul nu a avut suficient timp pentru a oferi protecție.
Uneori, după vaccinare, procesul de construire a imunității poate provoca simptome, cum ar fi febra. Aceste simptome sunt normale și sunt un semn că organismul creează imunitate.
În prezent, există trei tipuri principale de vaccinuri COVID-19 care urmează sau vor fi în curând supuse unor studii clinice la scară largă (faza 3) în Statele Unite. Mai jos este o descriere a modului în care fiecare tip de vaccin ne determină corpurile să recunoască și să ne protejeze de virusul care cauzează COVID-19.
Toate vaccinurile COVID-19, cu excepția unuia, care există în prezent folosesc două doze. Prima injecție începe să construiască protecție. O a doua la câteva săptămâni mai târziu este necesară pentru a obține cea mai mare protecție pe care vaccinul o poate oferi.