Totul despre vaccinul împotriva Covid 19. Cum funcționează de fapt?

vaccin Covid 19
Photo by Maksim Goncharenok from Pexels

Cum funcționează acest vaccin? Această întrebare îi bântuie pe mulți români. Astăzi încercăm să explicăm cu ajutorul unei documentări internaționale, care este principiul după care funcționează vaccinul împotriva Covid-19, reușind astfel să tragem o concluzie singuri dacă vrem sau nu să ne vaccinăm.

Pentru a înțelege modul în care funcționează vaccinurile Covid-19, trebuie să ne uităm în primul rând cum luptă corpurile noastre împotriva bolilor. Când germenii, precum virusul care provoacă Covid-19, ne invadează corpul, aceștia se înmulțesc și atacă sistemul imunitar. Această invazie, numită infecție, este cea care ne provoacă boli.

Sistemul imunitar folosește mai multe instrumente pentru a combate infecțiile. Sângele nostru conține celule roșii, care transportă oxigenul către țesuturi și organe, și celule albe (sau imune) care combat infecțiile. Diferite tipuri de celule albe din sânge combat infecțiile în moduri diferite:

  • Macrofagele sunt celulele albe din sânge care înghit și digeră germenii și celulele moarte/celulele pe moarte. Macrofagele lasă în urmă părți ale germenilor invadatori numite „antigeni”. Organismul nostru identifică acești antigeni ca fiind periculoși și stimulează anticorpii să-i atace.
  • Limfocitele B sunt celulele albe defensive din sânge. Ele produc anticorpi care atacă bucțile de virus lăsate în urmă de macrofage.
  • Limfocitele T sunt un alt tip de celule albe din sânge. Ele atacă celulele din corp care au fost deja infectate.

Atunci când o persoană este infectată pentru prima dată cu virusul care provoacă Covid-19, poate dura câteva zile (sau chiar săptămâni) până când corpul produce și folosește toate instrumentele de combatere a germenilor pentru a trece peste infecție. După infecție, sistemul imunitar al persoanei își amintește ce a învățat despre cum să protejeze corpul împotriva bolii respective.

Corpul păstrează câteva limfocite T, numite celule de memorie, care intră rapid în acține dacă organismul întâlnește din nou același virus. Când sunt detectați antigenii familiari, limfocitele B produc anticorpi pentru a-i ataca. Experții încă studiază cât timp aceste celule de memorie protejează o persoană împotriva virusului Covid-19.

Cum funcționează vaccinul împotriva Covid?

Vaccinurile COVID-19 ne ajută corpul să dezvolte imunitate la virusul care provoacă COVID-19 fără ca noi să avem nevoie de boala în sine. Diferite tipuri de vaccinuri funcționează în moduri diferite pentru a oferi protecție, dar în cazul tuturor tipurilor de vaccinuri, organismul este lăsat cu o cantitate de limfocite T „de memorie”, precum și limfocite B care își vor aminti cum să lupte împotriva virusului în viitor.

De obicei, durează câteva săptămâni până când organismul produce limfocite T și limfocite B după vaccinare. Prin urmare, este posibil ca o persoană să poată fi infectată cu virusul care provoacă COVID-19 chiar înainte sau chiar după vaccinare și apoi să se îmbolnăvească deoarece vaccinul nu a avut suficient timp pentru a oferi protecție.

Uneori, după vaccinare, procesul de construire a imunității poate provoca simptome, cum ar fi febra. Aceste simptome sunt normale și sunt un semn că organismul creează imunitate.

Tipuri de vaccinuri

În prezent, există trei tipuri principale de vaccinuri COVID-19 care urmează sau vor fi în curând supuse unor studii clinice la scară largă (faza 3) în Statele Unite. Mai jos este o descriere a modului în care fiecare tip de vaccin ne determină corpurile să recunoască și să ne protejeze de virusul care cauzează COVID-19.

  • Vaccinurile cu ARNm conțin material provenit din virus care provoacă COVID-19, care oferă instrucțiunilor celulelor noastre despre cum să producem o proteină inofensivă, care este unică pentru virus. După ce celulele noastre fac copii ale proteinelor, ele distrug materialul genetic din vaccin. Corpurile noastre recunosc că proteina nu ar trebui să fie acolo și construiesc limfocite T și limfocite B care să-și amintească cum să luptăm împotriva virusului care provoacă COVID-19 dacă suntem infectați în viitor.
  • Vaccinurile cu subunități proteice includ bucăți inofensive (proteine) ale virusului care cauzează COVID-19 în locul întregului germen. Odată vaccinat, sistemul nostru imunitar recunoaște că proteinele nu aparțin organismului și începe să producă limfocite T și anticorpi. Dacă vom fi vreodată infectați în viitor, celulele de memorie vor recunoaște și lupta împotriva virusului.
  • Vaccinurile vectoriale conțin o versiune slăbită a unui virus viu – un virus diferit de cel care provoacă COVID-19 – care are material genetic din virusul care provoacă COVID-19 inserat în el (acesta se numește vector viral). Odată ce vectorul viral se află în interiorul celulelor noastre, materialul genetic dă instrucțiuni celulelor pentru a produce o proteină care este unică pentru virusul care cauzează COVID-19. Folosind aceste instrucțiuni, celulele noastre fac copii ale proteinei. Acest lucru ne determină corpurile să construiască limfocite T și limfocite B care să-și amintească cum să luptăm împotriva virusului dacă suntem infectați în viitor.

Majoritatea vaccinurilor COVID-19 necesită mai mult de o singură doză

Toate vaccinurile COVID-19, cu excepția unuia, care există în prezent folosesc două doze. Prima injecție începe să construiască protecție. O a doua la câteva săptămâni mai târziu este necesară pentru a obține cea mai mare protecție pe care vaccinul o poate oferi.

Sursa: Centre for Disease Control and Prevention

Interventii si terapii

pisica

Cât de importante sunt analizele anuale pentru animalele de companie?

Analizele de rutină, alături de un examen clinic periodic, reprezintă cea mai importantă metodă de screening pentru boli frecvente. Importanța [...]

People

Andreea Alexandru

Andreea Alexandru: ”Cred că va trebui să ne obișnuim să trăim cu prezența acestui virus – CoVID 19, așa cum o facem cu virusul gripal”

Primul test care măsoară nivelul de imunitate al celor care s-au vindecat de Covid-19 a fost conceput de cercetătorii din [...]

Sanatate

exfoliere piele

Chiar crezi că știi tot despre exfoliere?

Se vorbește des despre îngrijirea pielii și despre exfoliere, precum și despre beneficiile uimitoare ale acestora. De aceea, multe persoane [...]