Cancerul de prostată – care sunt factorii de risc care pot declanșa apariția acestuia. Poate fi transmis ereditar?

Dr. Gheorghe Niță
Dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog

Cancerul de prostată este al doilea cancer, după cancerul de plămân, întâlnit la bărbat la nivel mondial și ocupă locul cinci în cazul deceselor provocate de patologii maligne.

Ce este prostata?

Prostata este o mică glandă situată în pelvis, fiind de mărimea unei mici mandarine și este întâlnită doar la bărbați. Este localizată între vezica urinară și penis, înconjurând practic uretra, iar principala funcție a prostatei este de a secreta un lichid albicios, ce intră în compoziția spermei alături de spermatozoizii produși de testicule.

Care sunt cauzele apariției cancerului de prostată?

La momentul actual, nu se cunosc pe deplin cauzele apariției cancerului de prostată, dar există anumite particularități individuale care predispun la apariția cancerului, denumite în termeni medicali – factori de risc. Există 3 mari factori de risc în apariția cancerului de prostată, care nu pot fi influențati de individ, iar aceștia sunt:

  • Îmbătrânirea. De obicei afectează pacienții cu vârsta de peste 50 de ani
  • Istoric familial de cancer de prostată
  • Rasa neagră

Vârsta

De obicei, cancerul de prostată afectează bărbații cu vârsta de peste 50 de ani, iar riscul de dezvoltare a acestui tip de cancer crește odată cu vârsta. Apariția cancerului de prostată este cel mai des întâlnită în cadrul bărbaților cu vârsta între 65 și 69 de ani. Riscul de a fi diagnosticat cu cancer de prostata la o vârstă sub 50 de ani este foarte mic, dar nu imposibil.

Istoric familial

Istoricul familial reprezintă informațiile medicale legate de starea de sănătate și a patologiilor care au afectat membrii unei familii. Familiile prezintă multe lucruri în comun precum mediul, stilul de viață și cel mai important aspect: genele. Împreună acești factori pot indica dacă o persoană este predispusă să dezvolte o anumită patologie.

În interiorul fiecărei celule din organism există un set de instrucțiuni numite gene. Aceste gene sunt transmise (moștenite) de la părinți și controlează creșterea, funcționarea și aspectul corpului. Dacă în transmiterea acestor gene există modificări, cunoscute sub denumirea de mutații genice, poate provoca uneori apariția cancerului.

Este cancerul prostatic transmis ereditar?

Dacă în istoricul familial personal există rude ce au avut cancer de prostată sau sân, riscul de dezvoltare a cancerului prostatic poate fi mai mare, deoarece pot fi moștenite aceste gene defecte și de asemenea transmise ulterior.

Dacă tatăl meu a avut cancer de prostată, care este riscul meu de a dezvolta eu cancer?

Există o probabilitate de 2,5 ori mai mare de a dezvolta cancer de prostată în comparație cu un bărbat de aceași vârstă care nu prezintă istoric familial de cancer de prostată.

Probabilitatea de a dezvolta cancer de prostată este chiar mai mare dacă tatăl sau fratele au fost diagnosticați cu cancer de prostată la o vârstă mai mică de 60 de ani sau dacă mai mult de o rudă de gradul I (tatăl și fratele) au avut cancer de prostată. De asemenea, riscul de a dezvolta cancer de prostată este mai mare în rândul celor a căror mamă sau soră au avut cancer de sân.

Deși cancerul de prostată poate fi transmis genetic, prezența unui istoric familial de cancer nu indica cu certitudine apariția acestui tip de cancer, dar este bine să consulți un medic urolog dacă în familia ta există istoric de cancer de prostată sau sân, deoarece riscul tău de a dezvolta cancer de prostată poate fi mai mare decât în populația generală.

Rasa neagră

Conform studiilor recente bărbații ce aparțin rasei negre prezintă o predispoziție mai mare în a dezvolta cancer prostatic, neexistând un factor de risc evidențiat, doar supoziția alterării genice prin mutații ereditare. De asemenea există o predispoziție mai mare de apariție a patologiei maligne și la bărbații mulatrii decât cei din rasa albă, însă nu există suficiente date în literatură pentru a evidenția o legătură directă cu un factor de risc.

Poate cancerul prostatic să fie prevenit?

La momentul actual nu există date ce indică o metodă de prevenție a apariției cancerului de prostată, însă un stil de viață sănătos ne poate feri de această patologie.

Singurele date semnificativ statistic fac legatura dintre supraponderabilitate și creșterea riscului de apariție formei agresive a cancerului de prostată sau local avansate (formațiuni tumorale ce s-au răspândit în afara capsulei prostatice). Astfel mâncând sănătos și având un stil de viață activ va ajuta să mențineți o greutate în limite normale.

Există alimente ce pot ajuta în prevenția apariției cancerului prostatic?

Nu există o evidență puternică în ceea ce privește caracteristicile protective ale unor alimente, însă poate că ați auzit că anumite vegetale sau chiar anumite organe de origine animală pot reduce riscul de apariție a cancerului prostatic. Aceste alimente conțin în principiu următoarele elemente:

  • licopen: ce se întâlnește în roșii sau produse din roșii
  • selenium: ce este întâlnit în nuci braziliene, fructe de mare, pește și chiar în ficat sau rinichi de origine animală
  • vitamina E: ce este întâlnită în nuci, semințe, vegetale cu frunza verde sau avocado

În literatura de specialitate, la momentul actual nu există destule date pentru a efectua o corelație directă între anumite alimente și apariția cancerului de prostată, însă menținerea unei diete sănătoase și a unui stil de viață activ poate preveni alte probleme de sănătate și ajuta la menținerea unei greutăți normale.

Ce alimente pot favoriza apariția cancerului de prostată?

Nu există o evidență clară că anumite alimente pot favoriza apariția cancerului de prostată, dar există posibilitatea creșterii riscului dacă anumite alimente sunt consumate în exces:

  • Produse lactate. Consumul excesiv a produselor lactate precum lapte, iaurt sau brânză poate produce creșterea riscului de apariție a cancerului de prostată. Nu există o evidență clară a acestui lucru, dar se poate presupune că are legătură cu concentrația mare de calciu din aceste alimente. Scopul unei alimentații normale conține 3 porții de lactate pe zi, iar o porție poate fi reprezentată de un iaurt mic, un pahar de lapte sau o bucată de brânză (aproximativ 30g). Este recomandată alegerea unor produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și zahăr.
  • Calciu. Ingerând o cantitate mare de calciu poate duce la apariția cancerului de prostată. Organismul are un necesar de 700 mg de calciu pe zi pentru a menține oasele sănătoase. Acest lucru se poate obține printr-o dietă echilibrată, spre exemplu un pahar de 200 ml de lapte contine 240 mg de calciu, iar un iaurt mic aproximativ 200 mg. Nu putem neglija prezența calciului și în alte alimente precum legume, fructe, carne, pește sau nuci.
  • Carne procesată sau carne roșie. Consumul de carne roșie sau procesată poate duce la creșterea riscului de apariție a unor patologii maligne, dar la momentul actual nu există date ce ar putea susține o corelație cu apariția cancerului prostatic. Conform World Cancer Research Fund este recomandat ca dieta să nu depășească 500g de carne roșie gătită pe săptămână (aproximativ 700 – 750g carne crudă) și evitarea cărni procesate (ce includ salam, șuncă, parizer, crenvurști sau alte derivate din carne).
  • Alcoolul. Ingestia de alcool poate produce creșterea riscului de apariție a unor tipuri de cancer, însă în ceea ce privește cancerul de prostată nu există o evidență clară. Aportul de băuturi alcoolice trebuie limitat la 14 unități pe săptămână, ce reprezintă 6 beri sau 6 pahare de vin (aprox. 175ml) pe săptămână.

Este fumatul un factor de risc pentru cancerul de prostată?

Fumatul crește riscul de apariție a numeroase probleme de sănătate precum boli cardiace, infarct sau unele cancere, dar majoritatea studiilor nu indică o corelație directă cu apariția cancerului de prostată. Însă dacă fumatul este prezent în tabietul zilnic există posibilitatea de dezvoltare unei forme agresive de cancer de prostată acolo unde există și alți factori favorizanți.

Citește și: 5 semne ale bullying-ului la școală

Familie

Beneficiile homeopatiei la copii

Homeopatia este un tip de practică medicală care a apărut în secolul al XVIII-lea și conform căreia afecțiunile pot fi [...]

Timp liber

Cum alegi cadoul de Crăciun perfect pentru nași?

Crăciunul este sezonul darurilor și așa cum obiceiul dictează, oferirea cadourilor este una dintre cele mai frumoase tradiții ale sărbătorilor. [...]

Sanatate

bețișoare de urechi

Bețișoarele de urechi, sunt sau nu periculoase? Care este adevărul

Ceara pe care noi de fapt vrem să o curățăm este bună pentru corp. Aceasta este o colecție de celulele, [...]