Oamenii de știință au descoperit un nou organ în gâtul oamenilor. Unde este și ce funcție are

Gât
Imagine de Jenny Friedrichs via Pixabay

O noua descoperire a luat cu asalt publicațiile medicale din lumea întreaga. Știința și tehnologia nu stau în loc, iar cea mai bună dovadă este cea mai nouă descoperire a medicilor. Aceștia au dezvăluit că au depistat la oameni niște glande salivare care se află în partea superioară a gâtului.

Totul s-a întâmplat din greșeală când cercetătoii care făceau studii despre cancerul de prostată au descoperit un nou organ în gâtul uman.

Oamenii de știință spun ca acest nou set de glande se află în spatele nasului, iar până în acest moment nu s-a știut de existența lor. Potrivit lifescience.com, acestea măsoară aproximativ 3,9 cm.

Torus tubarius se numește cartilajul unde sunt amplasate, astfel că acestea au fost denumite glande salivare tubariene. Oamenii de știință spun că cel mai probabil rolul lor este de lubrifiere a părții superioare a gâtului, în zona din spatele nasului și a gurii.

Cercetătorii de la Institutul pentru cancer din Olanda sunt cei care și-au dat seama de existența lor, iar descoperire a fost una pur întâmplătoare spun ei. Și-au dat seama de existența lor în urma folosirii unui scanării CT și a tomografelor. Medicii foloseau o combinație de scanări și tomografie cu emisie de pozitroni (PET), numită PSMA PET-CT, pentru a studia cancerul de prostată. În scanarea PSMA PET-CT, medicii injectează pacientului un „trasor” radioactiv. Acest trasor indică proteina PSMA, care este crescută în celulele canceroase de prostată. Studiile clinice au descoperit că scanarea PSMA PET-CT este mai bună decât imagistica convențională în detectarea cancerului de prostată metastazat. Scanarea PSMA PET-CT este, însă, eficientă și la detectarea țesutului glandei salivare, care este, de asemenea, bogată în PSMA.

Pentru a confirma existenta acestor nou glande, medicii au scanat peste 100 de pacienți ai Institutului și așa au ajuns la concluzia că acestea sunt prezente la toți oamenii.

Această descoperire este o veste bună în domeniul medical pentru că le dă o rază de speranța oamenilor de știință și în descoperirea unor noi tratamente contra cancerului.

Până acum, la om erau cunoscute trei glande salivare mari: una sub limbă, una sub maxilar și una în spatele maxilarului, respectiv obrazului.

„Următorul nostru pas este să aflăm cum putem proteja mai bine aceste noi glande, pentru ca pacienții să aibă o calitate a vieții nealterată în urma tratamentului”, a mai spus unul dintre cercetători.

Citește și: Dr. Carmen Giuglea despre chirurgia estetică 2 în 1. Cum poți să-ți faci două intervenții în același timp?

Sanatate

Banalul Algocalmin. De ce e nevoie de rețetă medicală

Algocalminul, care conține metamizol (denumit și dipironă), este un analgezic și antipiretic utilizat pentru ameliorarea durerii și reducerea febrei. Deși [...]

Familie

Beneficiile homeopatiei la copii

Homeopatia este un tip de practică medicală care a apărut în secolul al XVIII-lea și conform căreia afecțiunile pot fi [...]

Noutati

scoala

Pot fi obligați părinții să-și trimită copiii la școală dacă există risc de infectare? Un avocat răspunde.

În funcție de scenariul specific fiecărei localități, copiii se vor putea reîntoarce la școală în mod fizic începând cu data [...]