Bicarbonatul de sodiu, beneficiile și riscurile fatale ale prafului minune din bucătărie

bicarbonat
Imagine de Evita Ochel via Pixabay

Bicarbonatul de sodiu este în utimul timp promovat ca un produs bun la orice, care are beneficii multiple, deși scopul lui este să ajute la prepararea prăjiturilor.

Medicii spun însă că aceste beneficii care sunt puse pe seama bicarbonatului de sodiu sunt simple mituri și că de cele mai multe sunt ignorate efectele adverse ale acestui produs atât de dorit în bucătărie.

În timp ce unii îl promovează drept aliment minune, Uniunea Europeană a interzis acest produs să fie folosit în produsele din carne precum micii, este cel puțin un aliment controversat.

Beneficiile bicarbonatului de sodiu

Despre bicarbonatul de sodiu și întrebuințarea lui în bucătărie, sunt numai cuvinte de laudă. Proprietățile sale îl transformă într-un ajutor de nădejde chiar și acolo unde nu te aștepți. Acesta păstrează un aer curat în frigider, prelungește durata de viață a florilor din vază, neutralizează mirosurile neplăcute ale scrumului de ţigară din scrumieră dar şi ale încălţămintei în care piciorul a transpirat, ajută chiar la înlăturarea mirosului de naftalină din haine dacă este pus în apă pentru câteva ore împreună cu obiectul vestimentar.

Pentru a trata însă anumite afecțiuni, medicii recomandă precauție în privința bicarbonatului de sodiu.

Riscuri

Nu de puține ori am auzit că bicarbonatul de sodiu este folosit pentru a trata arsurile stomacale. O linguriță de bicarbonat de sodiu dizolvată într-un pahar cu apă se pare că ajută la calmarea acestei probleme, dar medicii spun că acest amestec trebuie folosit numai în caz de urgență, când nu există posibilitatea unui pansament gastric.

Bicarbonatul de sodiu mai este folosit și în cazul indigestiei, dar trebuie păstrată o limită pentru că acesta poate afecta starea de sănătate a bolnavilor de inimă și a celor care suferă de boli renale.

Poate cea mai populară întrebuințare a bicarbonatului de sodiu este pentru curățarea dinților. Medicii spun însă că bicarbonatul este prea puternic pentru a fi în contact direct cu dinţii şi gingiile nediluat şi că folosit ca atare pe termen lung duce la slăbirea smalţului şi poate afecta gingiile.

Fără acordul unui medic dermatolog nu trebuie aplicat bicarbonat de sodiu pe față.

Alte beneficii ale bicarbonatului de sodiu

Tratează muşcăturile şi înţepăturile de insecte: Deşi nu este bun pentru utilizarea de zi cu zi pe pielea ta, poate calma roşeaţa, mâncărimea şi înţepăturile care sunt semne ale unei reacţii uşoare la o muşcătură de insectă.

Elimină mirosurile neplăcute: cele mai multe mirosuri neplăcute provin fie din acizi puternici (de exemplu laptele acru), fie baze (precum peştele stricat). Pune o cutie de bicarbonat de sodiu, deschisă, în frigider şi acesta va absorbi mirosul.

Este extrem de important de menționat că fiecare om decide ce este mai bine pentru el, dar utilizarea anumitor substanțe în alt fel decât scopul lor trebuie să se facă după o documentare temeinică și cu acordul specialiștilor din domeniu.

Noutati

Covid-19

Gata cu seringile! Cum se gândesc oamenii de știință să distribuie în întreaga lume vaccinul anti COVID 19

Coronavirusul este o problemă mondială și acest lucru nu este pus de nimeni la îndoială, mai ales că răspândirea lui [...]

Noutati

A apărut un nou trend: steluțe și brazi de Crăciun pe aparatele dentare

Pentru încurajarea tratamentelor ortodontice benefice pentru sănătatea dentară, dr. Denisa Zaharia subliniază apariția unui trend în rândul tinerilor care poartă [...]

Sanatate

genunchi

Artroscopia de genunchi – ce este și când este indicată?

Artroscopia este o intervenție chirurgicală minim invazivă prin care se pot diagnostica și rezolva diferite probleme ale articulațiilor evitând astfel [...]