Cojile de semințe și riscurile la care te expui dacă le mănânci

semințe
Imagine de Daria Nepriakhina via Unsplash

Semințele de floarea soarelui și cele de dovleac sunt printre cele mai apreciate gustări și de multe ori acestea sunt integrate chiar și în salate sau alte preparate pentru că sunt o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale, spun specialiștii.

Citește și: Semințe de dovleac: 6 motive să le consumi mai des

Ce se întâmplă însă cu coaja lor? Este sau nu bună pentru consum?

Nu este deloc recomandat să consumi această coajă, ci doar miezul de la interior. Acesta este ușor de consumat, are o textură moale și uleioasă, deci nu reprezintă o problemă nici pentru sistemul digestiv. Faptul că sunt prăjite și au multă sare îndeamnă consumatorii de semințe să le consume cu tot cu coajă, dar este important de menționat că semințele au o coajă tare, lemnoasă care poate pune în dificultate stomacul atunci când o digera.
Dacă înghiți din greșeală câteva coji de semințe nu este niciun fel de problemă, dar dacă este vorba despre o cantitate prea mare, cojile se pot bloca în tractul intestinal și îți pot pune viața în pericol.

Din cauza cojilor de semințe ingerate poți avea probleme cu constipația, te poți confrunta cu dureri intestinale, dar îți poți irita și gâtul.

Proprietăți nutritive ale miezului de floarea soarelui. O porție mică (28 de grame) de semințe de floarea-soarelui conține:

  • 164 de calorii;
  • 2,4 grame fibre;
  • 5,8 grame proteine;
  • 5,2 grame grăsimi mononesaturate (numite grăsimi „bune”);
  • 6,4 grame acizi grași Omega-6;
  • 47% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina E;
  • 27% din cantitatea zilnică recomandată de mangan;
  • 23% din cantitatea zilnică recomandată de magneziu.

Chiar dacă semințele de floarea soarelui sunt considerate alimente care aduc beneficii majore organismului, medicii îndeamnă la prudență în ceea ce privește cantitatea care trebuie consumată. Aceștia îngrașă și nu trebuie asociați cu leacuri miraculoase care tratează boli precum cancerul, astmul, artrita, bolile cardiace, boli pulmonare și chiar sterilitate sau impotență.

Nutriţioniștii apreciază că un consum zilnic de 15 – 20 de grame de seminţe este unul optim: „O lingură de sâmburi într-o salată, categoric ameliorează calităţile nutriţionale ale preparatului. La fel, o lingură de sâmburi pe câţiva covrigi sau pe o pâine. Dacă se depăşeşte, însă, măsură, intervine valoarea calorică mare a acestor sâmburi”, spun specialiștii.

Un alt avertisment se referă la forma sub care sunt consumaţi aceşti sâmburi: crudă sau prăjită. Prin prăjire, semințele îşi diminuează o parte din proprietăţi, în special în ceea ce privește pierderea vitaminelor.

newsletter

Interventii si terapii

eprubete sange

Cum ajută infiltrațiile cu plasmă (PRP sau PRF) în tratarea afecțiunilor ligamentelor și articulațiilor

Infiltrațiile cu PRP (plasma îmbogățită cu trombocite sau “platelet rich plasma”) sunt cea mai nouă metodă naturală non-invazivă de vindecare [...]

Sanatate

Mărturia unui neurolog român: ”E dureros să te aștepți la solidaritate și să te alegi cu zeflemea!”

Medicul neurolog Ioana Mîndruţă, specialist epileptolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB),  instituția sanitară în care a fost adus [...]

Timp liber

facebook

Ce înseamnă noul avatar de pe Facebook și ce trebuie să faci ca să îl poți crea

Facebook a lansat de curând o nouă funcție care a fost imediat pe placul utilizatorilor: avataruri similare cu Bitmoji de [...]