Ce este homeopatia și care sunt bazele acesteia

Inradacinata in principii vechi de secole, homeopatia este o abordare alternativa de vindecare la medicina traditionala moderna si utilizeaza substante naturale pentru a stimula mecanismele de vindecare ale organismului. Medicina homeopatica este o forma de medicina complementara si alternativa folosita pentru a trata o mare varietate de afectiuni.

Homeopatia este o abordare holistica a medicinei dezvoltata in urma cu mai bine de 200 de ani de medicul german, Dr. Samuel Hahnemann si se bazeaza pe principii vechi inradacinate in practicile traditionale de vindecare si credintele stravechi despre modul in care corpul si natura interactioneaza.

Remediile homeopate stimuleaza forta vitala sau energia de vindecare, determinand corpul sa se vindece singur. Acest concept poate fi considerat ca un impuls pentru a declansa raspunsurile naturale de vindecare ale corpului.

In medicina homeopatica abordarea urmareste sa trateze pacientul folosind remedii foarte diluate facute din plante si alte elemente naturale. Tratamentul homeopatic este personalizat pentru fiecare pacient, iar principiile de baza sunt legea asemanarilor, remediul unic si doza minima.

Principala teorie a homeopatiei este legea similitudinii. Conceptul este ca o substanta care provoaca anumite simptome la o persoana sanatoasa poate trata aceleasi simptome la o persoana bolnava. Mai exact, daca ceva provoaca simptome la o persoana sanatoasa, poate vindeca aceleasi simptome la o persoana cu o afectiune sau cu o boala. O cantitate mica de substanta care provoaca boli stimuleaza corpul sa se vindece singur.

Dr. Olivia Breaban Lugojan Ghenciu, Specialist in Neuroendocrinologie, Homeopatie si Herbologie explica pe larg ce este homeopatia, care sunt principiile care stau la baza acesteia, care este rolul medicului homeopat cand vine vorba despre vindecare, ce afectiuni trateaza homeopatia si cum se utilizeaza medicina homeopata.

Viata noastra este un cumul de experiente bune sau rele, si indiferent de stilul de viata pe care il avem si suplimentele pe care le luam, daca in interior suntem incarcati negativ, razvratiti, pesimisti, corpul resimte asta 100% si asa apar bolile. Homeopatia lucreaza doar pe cauza, iar pacientii trebuie sa inteleaga ca bolile se transmit genetic si tot ceea ce ni se intampla are legatura cu arborele genealogic. Trebuie sa ne ascultam corpul, emotiile, inima si in functie de asta sa luam deciziile corecte si asumate. Boala este o expresie a starii interne. Daca noi nu vrem sa ne facem bine, daca noi nu vrem sa ne vindecam, remediul nu ca nu va functiona, dar nu se va duce in profunzime pentru ca noi nu ii permitem, decizia noastra este de a-l bloca, iar asta este valabil intotdeauna. Remediile nu isi fac efectul doar cand noi credem in ele. Toti suntem diferiti si un remediu care functioneaza la cineva este posibil ca la altcineva sa nu functioneze din foarte multe motive. In cazul bolilor acute daca pacientul este pe remediul corect, primul pas este repetarea ultimului remediu administrat. Daca simptomele sunt comune, asta nu inseamna ca toate simptomele sunt comune, fiecare este unic, totul este diferit. In homeopatie vorbim de momentul potrivit, patologia potrivita, simptomatologie, etc. Boala si procesul de vindecare este influentat din interior catre exterior.  In homeopatie este foarte important medicul care trateaza, terapeutul sa stie exact nivelul de sanatate, trecutul patologic si sa stie exact unde vrea sa actioneze, pentru ca cu cat va actiona mai in interior, cu atat se va ridica nivelul de sanatate. Iar misiunea mea ca medic si homeopat include nu numai vindecarea fizica, ci si crearea unui spatiu sigur pentru parinti si copii, unde intuitia este respectata, iar iubirea este ghidul principal.”

Ce afectiuni trateaza homeopatia?

Homeopatia este adesea folosita pentru a aborda o gama larga de afectiuni de sanatate, atat acute, cat si cronice. Unele afectiuni comune care pot fi tratate prin tratament homeopat includ: boli respiratorii (astmul si alergii); afectiuni dermatologice (eczema si acneea); probleme digestiv (sindromul de colon iritabil si gastrita); tulburari hormonale ( sindromul premenstrual si menopauza); afectiuni psihologice (anxietatea si depresia).

Cum se utilizeaza medicina homeopatica?

Remediile homeopate implica diferite substante derivate din plante si minerale. Aceste substante sunt diluate si potentate printr-o serie de etape de diluare. Medicamentele homeopatice constau in mod obisnuit in granule de zahar care contin remedii diluate. Printre ingredientele comune utilizate in homeopatie se numara: ceapa; musetel; arnica; hypericum (sunatoare) si aloe. Unele remedii pot lua si alte forme, cum ar fi tablete, unguente sau geluri.

Tratamentul prescris de medicul homeopat depinde intotdeauna de simptomele specifice. Un compus care provoaca acele simptome atunci cand este administrat in doze mari, este administrat in doza mica pentru a vindeca simptome similare. Printre tratamente homeopatice utilizate pentru tratarea diferitelor tipuri de afectiuni se numara: Allium cepa; Arsenicum album; Euphrasia officinalis; Natrum muriaticum; Sabadilla sau Wyethia helenioides. La fel cum exista remedii homeopate de urgenta: Arnica Montana, Aconitum napelus, Arsenicum Album, Apis Melifica, Antimonium Tartaricum, Belladonna atropa, Bryonia Alba, Chamomilla, Calcarea Carbonica ostrearum, Carcinosinum, Cina si Borax.

Medicul homeopat joaca un rol crucial in tratamentul pacientilor. El ia in considerare nu numai simptomele fizice ale pacientului, ci si aspectele emotionale si mentale. Consultatia initiala este lunga si detaliata, iar tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient in parte.

Prima intalnire cu un medic homeopat presupune un examen fizic amanuntit si o multime de intrebari. In timpul primei vizite, homeopatul trebuie sa va cunoasca mai bine. Deoarece homeopatia trateaza intreaga persoana si nu doar simptomele individuale, specialistii tin cont de trasaturile de personalitate si orice comportament neobisnuit. Homeopatul va discuta, de asemenea, despre simptomele fizice si va pune probabil intrebari despre simptome aparent fara legatura. Acest lucru va va ajuta sa oferiti o imagine completa a sanatatii  pentru a ajuta la identificarea tratamentului adecvat. De asemenea, in functie de afectiune, medicii homeopati au nevoie mai mult timp pentru a discuta despre practicile unui stil de viata sanatos, care pot avea un beneficiu real asupra sanatatii pacientului. Tratamentul homeopat va fi intotdeauna ales pe baza simptomelor individuale si a istoricului medical al pacientului, luand in considerare factori emotionali, mentali si fizici. Tratamentul poate dura o perioada mai lunga de timp, in functie de severitatea afectiunii si de raspunsul individual al pacientului.”

Medicina homeopatica este conceputa pentru a stimula mecanismele interne de vindecare si foloseste principiul remediului unic. Mai exact, un singur remediu ar trebui sa acopere toate simptomele fizice, emotionale si mentale ale unei boli.  Tratamentele sunt individualizate si se administreaza un singur medicament la un moment dat. Inainte de a incerca orice alt tratament, medicii homeopati urmaresc evolutia pentru a vedea daca terapia functioneaza. Daca sunt prescrise doua remedii homeopate in acelasi timp, exista posibilitatea ca un remediu sa il anuleze pe celalat. Cu toate acestea, uneori, un tratament homeopat va agrava initial simptomele inainte de a arata o imbunatatire. La inceput este normala o usoara agravare a starii, dar acesta este un semn ca remediul homeopat determina organismul sa se vindece singur.

Homeopatia se bazeaza pe principiul dozei minime, ceea ce inseamna ca la inceput se utilizeaza doar o cantitate mica de substanta, urmata in timp de cresteri minuscule. Remediile homeopate se dozeaza pe baza teoriei dilutiei: substantele active sunt diluate in mod repetat in apa sau alcool si agitate energic pentru a creste puterea lor de actiune si pentru a minimiza efectele secundare

Samuel Hahnemann, inventatorul homeopatiei, a avut propria sa explicatie pentru acest principiu: „agitarea puternica face ca substanta sa lase in urma o esenta „asemanatoare spiritului” care, desi „nu mai este perceptibila simturilor”, este totusi „retinuta” de catre apa, care ii permite sa-si pastreze proprietatile curative.”

Remediile homeopate sunt in general sigure si fara efecte secundare semnificative, deoarece sunt foarte diluate si de obicei contin ingrediente active minime sau deloc, in sensul traditional.

Medicina homeopatica si medicina alopata (sau conventionala) sunt in esenta opuse, dar asta nu inseamna ca nu pot lucra impreuna. Homeopatii utilizeaza abordarea asemanatoare tratamentelor, iar medicii utilizeaza tratamente care produc un efect diferit de boala. O abordare relativ noua a fost utilizarea unei combinatii de terapii conventionale impreuna cu practici alternative pentru a ajuta la controlul simptomelor. Aceasta este cunoscuta sub numele de medicina integrativa.

Desi multi oameni aleg sa integreze tratamente homeopate in abordarea lor medicala generala, folosind tratamente homeopate ca adjuvant sau alternativa la medicamentele conventionale, inainte insa de a utiliza remedii homeopate fara prescriptie medicala pentru a trata orice afectiune, este esential sa consultati un medic homeopat.

Noutati

Dr.Carmen Giuglea

Dr. Carmen Giuglea despre chirurgia estetică 2 în 1. Cum poți să-ți faci două intervenții în același timp?

În ultimii ani, din cauza lipsei de timp, a prins contur o nouă metodă în materie de intervenții estetice, aceea [...]

Alimente

Papaya tăiat în bucăți

Fructe de sezon pentru copii: ce să-i oferi la gustare

Vara nu este un anotimp ușor pentru copii. Este un moment în care trebuie să se lupte cu temperaturi extrem [...]

Interventii si terapii

Dr. Daniela Diveica

Cât de repede te refaci după un mini-liftig facial. Intervenția șterge urmele a 10 ani de pe chipul tău!

Liftingul facial chirurgical este una dintre cele mai solicitante operații estetice, realizate de un chirurg estetician. Intervenția are loc la [...]