Ce înseamnă dacă ai dureri în jurul ochilor. Cu ce afecțiune te poți confrunta

Un ochi de copil
Blefarita e o inflamație sau infecție a pleoapei care de obicei nu este dureroasă / Pixabay

Aproape toată lumea a avut dureri în zona ochilor la un moment dat. Uneori se ameliorează de la sine, dar pot fi și semnul unei afecțiuni. Ce înseamnă dacă ai dureri în jurul ochilor.

Medicul oftalmolog poate afla ce se întâmplă și poate găsi tratamentul potrivit pentru tine. De aceea, dacă aceste dureri nu se ameliorează, cel mai bine este să-ți faci o programare pentru un consult de specialitate.

Ce înseamnă dacă ai dureri în jurul ochilor

Uneori, disconfortul sau durerea rezultă din cauza unei probleme la nivelul ochiului sau a părților din jurul acestuia, cum ar fi:

  • Corneea: fereastra transparentă din partea din față a ochiului, care focalizează lumina
  • Sclera: albul ochilor tăi
  • Conjunctiva: învelișul ultra-subțire al sclerei și interiorul pleoapei
  • Iris: partea colorată a ochiului tău
  • Orbită: unde se află ochiul și mușchii săi
  • Mușchii extraoculari: cei care rotesc ochiul
  • Nervi: ei transportă informații vizuale de la ochi la creier
  • Pleoape: învelișuri exterioare care protejează și răspândesc umezeala în ochi

Probleme frecvente ale ochilor

Blefarita e o inflamație sau infecție a pleoapei care de obicei nu este dureroasă.

Conjunctivită: Aceasta este inflamația conjunctivei. Poate fi de la alergii sau infecții (virale sau bacteriene). Vasele de sânge din conjunctivă se umflă. Acest lucru face ca partea ochiului tău care este de obicei albă să pară roșie. Ochiul tău s-ar putea, de asemenea, să îți dea mâncărimi. Această afecțiune nu este de obicei dureroasă.

Abraziuni corneene: acesta este numele oficial pentru o zgârietură pe o parte a ochiului tău. Sună a ceva care nu e important, dar poate să dea dureri. Poți zgâria ochiul în timp ce îl freci sau te demachiezi, de exemplu. Medicul îți poate administra în acest caz picături cu antibiotice. Simptomele ar trebui să se îmbunătățească în câteva zile.

Infecții ale corneei: o cornee inflamată sau infectată este uneori cauzată de o infecție bacteriană sau virală. Este mai probabil să te confrunți cu ea dacă lași lentilele de contact peste noapte la ochi sau dacă porți lentilele murdare.

Ce cauzează orbirea temporară și pierderea vederii pe termen scurt

Glaucomul este o afecțiune care poate da orbire temporară. Această afecțiune determină acumularea de lichid în ochi. Asta pune presiune asupra nervului optic. Dacă nu o tratezi, îți poți pierde vederea. De cele mai multe ori nu există simptome precoce. Dar un tip numit glaucom acut cu unghi închis determină creșterea bruscă a presiunii din interiorul ochiului. Simptomele includ dureri oculare severe, greață și vărsături, dureri de cap și pierderea vederii. Este o urgență. Ai nevoie de tratament cât mai curând posibil pentru a preveni orbirea.

Irita sau uveita este o inflamație în interiorul ochiului cauzată de traume, infecții sau probleme cu sistemul imunitar. Simptomele includ durere, ochi roșii și, adesea, o vedere mai proastă.

Nevrita optică e o inflamație a nervului care se deplasează din partea din spate a globului ocular în creier. Scleroza multiplă și alte afecțiuni sau infecții sunt adesea de vină. Simptomele includ pierderea vederii și uneori disconfort profund atunci când privești dintr-o parte în alta.

Sinuzita e o infecție la unul dintre sinusurile tale. Când presiunea se acumulează în spatele ochilor, poate provoca durere pe una sau ambele părți.

Orjeletul este o umflătură sensibilă pe marginea pleoapei. Se întâmplă atunci când o glandă uleioasă, genele sau un folicul de păr se infectează și se inflamează. Medicul ar mai putea numi această afecțiune chalazion sau hordeolum.

Noutati

vaccin

Bolile dermatologice și vaccinul anti COVID-19: ce pacienții se pot vaccina?

Luni, 18 ianuarie, în România a ajuns cea de-a cincea tranșă de vaccin anti COVID-19, constând în 87.750 de doze [...]

Sanatate

căști

Cum se curăță corect căștile

Căștile sunt des folosite de către cei care posedă telefoanele mobile și, hai să fim serioși, cine nu are un [...]

Afectiuni

emotii

Burnout. Simptomele unei boli ”inexistente”

Dupa ce s-au inregistrat la nivel Mondial tot mai multe decese din cauza epuizarii, OMS a inclus burnout-ul pe lista [...]